Πέμπτη, 18 Απρ, 2024
(Olga_i/Shutterstock)

Οι πέντε πιο όμορφες και σπάνιες ράτσες αλόγων στον κόσμο

Όπως έχει καταγραφεί, η προέλευση των αλόγων χάνεται στον χρόνο ενώ έχουν υπάρξει ανεκτίμητοι βοηθοί και συνοδοιπόροι του ανθρώπου καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν περισσότερες από 350 ράτσες αλόγων με καθεμία να έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά και γνωρίσματα. Εδώ είναι πέντε από τις σπανιότερες ράτσες αλόγων στον κόσμο που εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

1. Akhal – Teke

Πιστεύεται πως είναι μια από τις αρχαιότερες ράτσες αλόγων που υπάρχουν σήμερα. Το Akhal-Teke είναι εξαιρετικά δημοφιλές για την εντυπωσιακή μεταλλική γυαλάδα του. Μια γενετική μετάλλαξη γνωστή ως «γονίδιο αραίωσης» είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνη για το εξαιρετικό γυαλιστερό τρίχωμα της ράτσας, το οποίο βοήθησε να αποκτήσει το ψευδώνυμο «Χρυσά Άλογα». Είναι γνωστό ότι προσαρμόζονται σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες και έχουν τη φήμη ότι διαθέτουν τρία χαρακτηριστικά, δηλαδή ταχύτητα, αντοχή και επιμέλεια.

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι φυλές του Τουρκμενιστάν εκτρέφουν επιλεκτικά αυτά τα άλογα για να βελτιώσουν τα φυσικά και αισθητικά χαρακτηριστικά τους. Στο παρελθόν, αυτή η ράτσα χρησιμοποιούταν σε πολέμους και αγώνες. Μέχρι και σήμερα, ο Akhal-Tekes απεικονίζεται στο επίσημο εθνόσημο και σε τραπεζογραμμάτια που κατασκευάζονται και εκδίδονται στο Τουρκμενιστάν. Επιπλέον, το είδος αναφέρεται ως «απειλούμενο» στη Λίστα Προτεραιότητας Προστασίας του Conservancy (CPL).

(Olga_i/Shutterstock)

 

2. Σγουρό Άλογο

Γνωστό για την μοναδική διακριτική σγουρή χαίτη του, η ράτσα συχνά αναφέρεται και ως Μπασκίρ Σγουρό, Αμερικανικό Μπασκίρ Σγουρό και Σγουρά Άλογα της Βόρειας Αμερικής.

Τα σγουρά άλογα είναι γνωστά για την ήρεμη και ευγενική προσωπικότητά τους. Η προέλευση αυτής της ράτσας αλόγου έχει παραμείνει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στον κόσμο των αλόγων, υποστηρίζει η Κάρολ Αν Μπάλντουιν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αμερικανικού Μητρώου Σγουρών Αλόγων, σύμφωνα με την Equitrekking.

«Η έρευνα που έγινε στο UC Davis μπόρεσε να εντοπίσει ότι ορισμένοι από τους γενετικούς δείκτες του Σγουρού Αλόγου μπορούν να εντοπιστούν στις ξεχωριστές φυλές του Quarter Horse και του Morgan», δήλωσε η Κάρολ. «Άλλα σπάνια και ασυνήθιστα χαρακτηριστικά σγουρού αλόγου που προέκυψαν από την έρευνα UC βρίσκονται μόνο σε άγρια άλογα ή σε αυτές τις ράτσες που προέρχονται από άγριες αγέλες.»

Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό που όλοι οι λάτρεις των αλόγων θα μπορούσαν να παρατηρήσουν είναι ότι αυτή η ράτσα είναι υποαλλεργική για τους περισσότερους.

(SunnyMoon/Shutterstock)

 

Ένα κοντινό πλάνο του τριχώματος σγουρού αλόγου. (Penella22 / CC BY 3.0)

 

3. Άλογο Black Forest

Αυτά τα ήρεμα και όμορφα άλογα προέρχονται από το Μέλανα Δρυμό της νοτιοδυτικής Γερμανίας. Χαρακτηρίζεται από μια πυκνή χρυσή ουρά και χαίτη που καλύπτει και τις δύο πλευρές του λαιμού του, αυτή η ράτσα έχει τεράστια δύναμη και υπομονή.

Διαθέτοντας ένα πλούσιο τρίχωμα με χρώμα καστανιάς, το άλογο του Μαύρου Δάσους εκτρεφόταν κυρίως για γεωργικές εργασίες και τη δασοκομία, και η προέλευσή του χρονολογείται πριν από 600 χρόνια. Αυτά τα άλογα αντιμετωπίζουν μια σημαντική μείωση του αριθμού τους και θεωρούνται απειλούμενα υπό εξαφάνιση.

(Monika Kind, Rickenbach/CC BY-SA 3.0)

 

4. Mangalarga Marchador

Το Mangalarga Marchador είναι το εθνικό άλογο της Βραζιλίας και είναι το αποτέλεσμα μιας πλούσιας γεωργικής περιοχής. Σύμφωνα με το διεθνές μουσείο αλόγων, το Mangalarga είναι πολύ ευέλικτο και μπορεί να εκτελέσει μια ποικιλία εργασιών, όπως τη διαχείριση μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αγροκτημάτων βοοειδών και μια σειρά από μη ειδικευμένα αθλήματα. Αυτή η ράτσα αλόγου είναι γνωστή για την υψηλή ευφυϊα της, την ευγενική φύση της, την ατελείωτη αντοχή και τη βασιλική συμπεριφορά.

(Pamela C. P. Olczyk/Shutterstock)

 

5. Sorraia

Το Sorraia είναι μια από τις πιο σπάνιες ράτσες αλόγων παγκοσμίως. Αυτή η αρχαία ράτσα είναι ιθαγενής στην περιοχή της Ιβηρικής χερσονήσου, στη λεκάνη του ποταμού Sorraia, στην Πορτογαλία. Αυτά τα ευφυή είδη με χρώμα Gullo είναι γνωστό ότι περιπλανιούνταν στην άγρια αυτή περιοχή. Αυτές τις μέρες, υπάρχουν μερικοί κτηνοτρόφοι και εθελοντές που εργάζονται για να διατηρήσουν τη ράτσα, καθώς υπάρχουν μόνο μερικές εκατοντάδες από αυτά πλέον.

(David Wieczorek/Shutterstock)

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε