Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο ήλιος δύει πίσω από μια αδρανή αντλία κοντά στην Κάρνες, Τέξας, 8 Απριλίου 2020. (Eric Gay/AP Photo)

ΟΠΕΚ, Ρωσία εγκρίνουν την μεγαλύτερη μείωση πετρελαίου στην ιστορία, εν μέσω πανδημίας του ιού του ΚΚΚ

ΜΠΑΚΟΥ/ ΝΤΟΥΜΠΑΙ/ ΛΟΝΔΙΝΟ — Ο ΟΠΕΚ (OPEC), και συνεργάτες με επικεφαλής την Ρωσία, συμφώνησαν την Κυριακή να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά ένα πρωτοφανές ποσό —που αντιπροσωπεύει περίπου το 10 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς— για να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου εν μέσω της πανδημίας του ιού του ΚΚΚ, και πηγές δήλωσαν ότι οι τελικές περικοπές θα μπορούσαν να φτάσουν και το 20 τοις εκατό.

Μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού του Κ.Κ.Κ. (Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος), κοινώς γνωστού ως νέου κορωνοϊού, κατέστρεψαν τη ζήτηση για καύσιμα και μείωσαν τις τιμές του πετρελαίου, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των παραγωγών πετρελαίου και χτυπώντας βαριά την βιομηχανία πετρελαίου σέιλ (shale) των ΗΠΑ, η οποία είναι πιο ευάλωτη στις χαμηλές τιμές λόγω του υψηλότερου κόστους στις δραστηριότητές της.

Η ομάδα, γνωστή ως ΟΠΕΚ+, δήλωσε ότι συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για τον Μάιο-Ιούνιο, μετά από τέσσερις ημέρες μαραθώνιων συνομιλιών και μετά από πίεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να σταματηθεί η μείωση των τιμών.

Στη μεγαλύτερη μείωση παραγωγής πετρελαίου στην ιστορία, υπερβαίνοντας τέσσερις φορές την μείωση που είχε συμφωνηθεί κατά την διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, οι χώρες μέλη θα συνεχίσουν να μειώνουν σταδιακά τους περιορισμούς της παραγωγής που ισχύουν για δύο χρόνια έως τον Απρίλιο του 2022.

«Η μεγάλη συμφωνία πετρελαίου με τον ΟΠΕΚ+ ολοκληρώθηκε. Αυτό θα σώσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ενέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, ευχαριστώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν για την πραγμάτωση της συμφωνίας.

«Μόλις τους μίλησα… Πολύ καλή συμφωνία για όλους», είπε ο Τραμπ.

Ο ΟΠΕΚ+ δήλωσε ότι ήθελε παραγωγοί εκτός του ομίλου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Νορβηγία, να μειώσουν περαιτέρω 5 τοις εκατό ή 5 εκατομμύρια bpd.

Τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι οι τελικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 20 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αν ληφθούν υπόψη οι συνεισφορές από μη μέλη, μεγαλύτερες εθελοντικές περικοπές από ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ και στρατηγικές αγορές αποθεμάτων.

Τα μέλη του Κόλπου του Οργανισμού Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου (OPEC, ΟΠΕΚ) θα μειώσουν την παραγωγή περισσότερο από ό,τι συμφωνήθηκε, ανέφεραν πηγές του ΟΠΕΚ+.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) θα ανακοινώσει τις αγορές σε αποθέματα από τα μέλη του τη Δευτέρα. Ο IEA δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Epoch Times ονομάζει τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ιό του ΚΚΚ διότι η συγκάλυψη και η κακοδιαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα και να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία.

Από τους, Katya Golubkova, Rania El Gamal και Ahmad Ghaddar.

Προσωπικό της Epoch Times συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε