Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο πρώην επικεφαλής της φυλακής S-21 του καθεστώτος Κόκκινων Χμερ, Kaing Guek Eav, γνωστός ως Duch, βρίσκεται σε δικαστήριο κατά τη διάρκεια προδικαστικής διαδικασίας στη Πνομ Πεν στις 5 Δεκεμβρίου 2008. (Tang Chhinsothy / Pool (CAMBODIA) / Reuters)

Ο επικεφαλής φυλακών των Κόκκινων Χμερ, καταδικασμένος για εγκλήματα πολέμου, νεκρός στα 77

Ενημέρωση: 3 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΝΟΜ ΠΕΝ — Ο διοικητής των Κόκκινων Χμερ γνωστός ως «σύντροφος Duch», ο πρώτος εκτελεστής του Πολ Ποτ και επικεφαλής ασφαλείας που επέβλεψε την μαζική δολοφονία τουλάχιστον 14.000 Καμποτζιανών στην διαβόητη φυλακή Tuol Sleng, πέθανε την Τετάρτη. Ήταν 77 ετών.

Ο Kaing Guek Eav ή ο «σύντροφος Duch» ήταν το πρώτο μέλος της ηγεσίας των Κόκκινων Χμερ που αντιμετώπισε δίκη για τον ρόλο του σε ένα καθεστώς που κατηγορείται για τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια δολοφονίες στα «πεδία θανάτου» της Καμπότζης από το 1975 έως το 1979.

Ο Duch πέθανε στις 00:52 π.μ. τοπική ώρα στο Νοσοκομείο Σοβιετικής-Χμερ Φιλίας στην Πνομ Πεν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου για τα εγκλήματα του καθεστώτος, Νεθ Φάκτρα. Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την αιτία, αλλά ο Duch ήταν άρρωστος τα τελευταία χρόνια.

Ο διοικητής των Κόκκινων Χμερ Kaing Guek Eav, επίσης γνωστός ως Duch, μιλά στους δικηγόρους του λίγο πριν από την έναρξη της δίκης του στα περίχωρα της Πνομ Πεν στις 17 Φεβρουαρίου 2009. (Adrees Latif / Reuters)

 

Το 2010, ένα δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών τον έκρινε ένοχο για μαζικές δολοφονίες, βασανιστήρια και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην φυλακή Tuol Sleng, το πρώην Γυμνάσιο της Πνομ Πεν, το οποίο αποτελεί πλέον τόπο μνήμης για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στο εσωτερικό του.

Του δόθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης δύο χρόνια μετά την απόρριψη της έφεσής του, στην οποία έλεγε πως ήταν απλώς χαμηλόβαθμος αξιωματούχος που ακολουθούσε άνωθεν διαταγές. ΟDuch — την στιγμή της δίκης του ήδη βαφτισμένος χριστιανός— εξέφρασε μετάνοια για τα εγκλήματά του.

Υπό την ηγεσία του Duch, οι κρατούμενοι στην φυλακή Tuol Sleng, με το κωδικό όνομα «S-21», διατάσσονταν να καταπνίγουν τις κραυγές πόνου καθώς οι δεσμοφύλακες των Κόκκινων Χμερ, πολλοί από τους οποίους ήταν έφηβοι, προσπαθούσαν να εξαγάγουν ομολογίες για ανύπαρκτα εγκλήματα μέσω βασανιστηρίων.

Στους δεσμοφύλακες δινόταν εντολή να «συντρίψουν» τους προδότες και τους αντεπαναστάτες. Για το καθεστώς των Κόκκινων Χμερ, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει οποιονδήποτε από τους δασκάλους του σχολείου έως παιδιά, εγκύους και «διανοούμενους», που ονομάζονταν έτσι απλώς επειδή φορούσαν γυαλιά.

Πίσω από την χαοτική εικόνα του Tuol Sleng, ο Duch — ο ίδιος πρώην δάσκαλος μαθηματικών — είχε μια τεράστια μανία για την λεπτομέρεια και κρατούσε το σχολείο που μετατράπηκε σε φυλακή σε απόλυτη τάξη.

«Τίποτα στο πρώην σχολείο δεν μπορούσε να γίνει χωρίς την έγκριση του Duch. Ο έλεγχός του ήταν απόλυτος», έγραψε ο φωτογράφος και συγγραφέας Nic Dunlop, ο οποίος βρήκε τον Duch το 1999 κρυμμένο κοντά στα σύνορα της Ταϊλάνδης, δύο δεκαετίες μετά την πτώση των Κόκκινων Χμερ.

«Μόνο όταν περπατήσεις στους άδειους διαδρόμους του Tuol Sleng το ρητό του Στάλιν ότι “ένας θάνατος είναι μια τραγωδία, ένα εκατομμύριο μια στατιστική”, παίρνει μια τρομακτική δυναμική», έγραψε ο Dunlop στο βιβλίο του για τον Duch και τις φρικαλεότητές του, «The Lost Executioner» .

Στην S-21, οι νέοι κρατούμενοι φωτογραφίζονταν. Εκατοντάδες φωτογραφίες εκτίθενται τώρα στους θρυμματισμένους τοίχους της.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) ήταν ένας βασικός υλικός και ιδεολογικός υποστηρικτής του καθεστώτος των Κόκκινων Χμερ.

Μόνο το 1970, το ΚΚΚ έδωσε οπλισμό για 30.000 άντρες στους Κόκκινους Χμερ.

Ο Norng Chan Phal, ένας από τους λίγους ανθρώπους που επιβίωσαν από την S-21, ήταν μικρό αγόρι όταν αυτός και οι γονείς του στάλθηκαν στην φυλακή του Duch και ανακρίθηκαν με την υποψία ότι είχαν δεσμούς με τον θανάσιμο εχθρό των Κόκκινων Χμερ, Βιετνάμ.

Οι γονείς του βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν, αλλά ο Chan Phal επέζησε και κατέθεσε στην δίκη του Duch το 2010.

«Ήταν συνεργάσιμος, μίλησε ειλικρινά στο δικαστήριο. Ζήτησε συγγνώμη από όλα τα θύματα της S-21 και τους ζήτησε να ανοίξουν τις καρδιές τους. Ζήτησε συγγνώμη και από εμένα», είπε ο Chan Phal στο Reuters.

«Ζήτησε συγγνώμη. Αλλά η δικαιοσύνη δεν έχει ολοκληρωθεί».

Του Chan Thul Prak.
Προσωπικό της ελληνικής Epoch Times συνέβαλε στο άρθρο.

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε