Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Η Αγία Σοφία, η περίφημη εκκλησία ενσαρκώνει τη διπλή ιστορία της περιοχής τόσο στον χριστιανικό όσο και στον μουσουλμανικό κόσμο. (Jan Jekielek / The Epoch Times)

Ερντογάν: Η Αγία Σοφία γίνεται τζαμί ύστερα από δικαστική απόφαση

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης ανοιχτή σε μουσουλμανική λατρεία την Παρασκευή, αφού το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο από τον Μουσταφά Κεμάλ -ιδρυτή της νεαρής Τουρκικής Δημοκρατίας- ήταν παράνομη.

Ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωσή του, μόλις μία ώρα μετά την αποκάλυψη της δικαστικής απόφασης, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις να μην μετατραπεί το σχεδόν 1.500 ετών μνημείο, το οποίο είχε τον σεβασμό τόσο των Χριστιανών όσο και των Μουσουλμάνων.

«Η απόφαση ελήφθη για παράδοση της διαχείρισης του τζαμιού Αγία Σοφία… στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων και για άνοιγμα για λατρεία», λέει η απόφαση που υπέγραψε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είχε προτείνει νωρίτερα την μετατροπή του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε τζαμί, σημείο εστίασης τόσο των χριστιανικών βυζαντινών όσο και των μουσουλμανικών οθωμανικών αυτοκρατοριών και ένα από τα πιο δημοφιλή μνημεία στην Τουρκία.

Η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ηγέτες της εκκλησίας ήταν μεταξύ εκείνων που εξέφρασαν ανησυχίες για την μετατροπή του τεράστιου κτηρίου του 6ου αιώνα, το οποίο είχε μετατραπεί σε μουσείο τις πρώτες μέρες του σύγχρονου τουρκικού κράτους υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

«Συνήχθη το συμπέρασμα ότι ο τίτλος του διακανονισμού το είχε διαθέσει ως τζαμί και η χρήση εκτός αυτού του χαρακτήρα δεν είναι νόμιμα δυνατή», ανέφερε στην απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας στην Άγκυρα.

«Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934 που τερμάτισε τη χρήση του ως τζαμί και το καθόρισε ως μουσείο δεν συμμορφώθηκε με τους νόμους», ανέφερε, αναφερόμενη σε διάταγμα που υπέγραψε ο Ατατούρκ.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει τη λύπη της

Η ένωση που άσκησε τη δικαστική υπόθεση, την τελευταία μιας 16χρονης νομικής μάχης, δήλωσε ότι η Αγία Σοφία ήταν ιδιοκτησία του οθωμανού ηγέτη που κατέλαβε την πόλη το 1453 και μετέτρεψε την ήδη 900 ετών βυζαντινή εκκλησία σε τζαμί.

«Ο Ερντογάν, ένας ευσεβής μουσουλμάνος, έριξε το βάρος του πάνω στην εκστρατεία μετατροπής του κτιρίου πριν από τις τοπικές εκλογές του περασμένου έτους. Πρόκειται να μιλήσει λίγο πριν τις 9 μ.μ. (1800 GMT),» είπε ο επικεφαλής επικοινωνίας του.

Οι Οθωμανοί έχτισαν μιναρέδες δίπλα στην τεράστια θολωτή δομή, ενώ στο εσωτερικό πρόσθεσαν μεγάλες καλλιγραφικές πινακίδες πάνω από την αρχαία χριστιανική εικονογραφία του μνημείου, που φέρουν τα αραβικά ονόματα των πρώτων μουσουλμάνων χαλίφηδων.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε ότι εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη τις ανησυχίες της κατά τη λήψη της απόφασης και είπε ότι η απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες διαιρέσεις, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Προηγουμένως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πνευματικός αρχηγός περίπου 300 εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών παγκοσμίως με έδρα την Κωνσταντινούπολη, είπε ότι η μετατροπή του ναού σε τζαμί θα απογοητεύσει τους Χριστιανούς και θα «διαιρέσει» την Ανατολή και τη Δύση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και η Ελλάδα κάλεσαν επίσης την Τουρκία να διατηρήσει το κτίριο ως μουσείο.

Ωστόσο, τουρκικές ομάδες έχουν, εδώ και πολύ καιρό, αρχίσει εκστρατείες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, λέγοντας ότι αυτό θα αντικατοπτρίζει καλύτερα την κατάσταση της Τουρκίας ως μια συντριπτικά μουσουλμανικής χώρας.

Από τους Daren Butler και Ece Toksabay

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε