Παρασκευή, 01 Νοέ, 2024
Κινεζικά εμπορευματοκιβώτια στην διαδικασία εκφόρτωσής τους στο λιμάνι του Λος Άντζελες στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, 14 Μαΐου 2019. (MARK RALSTON/AFP μέσω Getty Images)

Ο Κόσμος αποχαιρετά την εποχή της παγκοσμιοποίησης

Η κατάσταση μετά την πανδημία θα είναι πολύ διαφορετική καθώς πολλές κυβερνήσεις αποχωρούν από την παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση

Γράφει η Emel Akan.


Ανάλυση ειδήσεων

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ — Η παγκοσμιοποίηση, η οποία έχει διαμορφώσει την παγκόσμια οικονομική κατάσταση τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν ήδη σε προβληματική θέση πριν από την πανδημία. Και με την εμφάνιση της COVID-19, η υποχώρηση από την παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση έχει αποκτήσει δυναμική, θέτοντας σε κίνηση μια παγκόσμια αναδιοργάνωση που αναμένεται να εφαρμοστεί εδώ και δεκαετίες.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι τα μαθήματα που πήραμε από την πανδημία δικαιώνουν τις πολιτικές «America First» που είχε επιλέξει.

Ενώ δέχτηκε δριμεία κριτική για την προστατευτική του στάση, η οποία προκάλεσε μια θεμελιώδη αλλαγή στην παγκόσμια κατάσταση του εμπορίου τα τελευταία χρόνια, η πανδημία έχει αποδείξει ότι είχε δίκιο και ότι οι παγκοσμιοποιητές έκαναν λάθος, είπε.

«Με πολλούς τρόπους, μάθαμε πολλά, και θα φέρουμε πίσω την κατασκευαστική βιομηχανία, κάτι που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κάνουμε χωρίς αυτό», δήλωσε στο Fox Business στις 14 Μαΐου. «Πολλοί άνθρωποι λένε: ‘Ο Τραμπ ήταν σωστός’. Μιλάω για αυτό εδώ και πολύ καιρό».

«Ανούσιες αλυσίδες εφοδιασμού» είναι σε όλο τον κόσμο, είπε, σημειώνοντας ότι «ένα μικρό κομμάτι του κόσμου έχει προβλήματα και το όλο πράγμα χαλάει».

Ο Τραμπ πιστεύει ότι η εποχή των «παγκοσμιοποιητών» που ήθελαν να «κάνουν τον κόσμο πλούσιο» σε βάρος των Αμερικανών έχει επίσης λήξει.

«Δεν γνωρίζω ούτε ποιο είναι το σκεπτικό αυτών των ανθρώπων. Αλλά αυτές οι μέρες έχουν τελειώσει. Και τουλάχιστον αυτό, τους τελευταίους δύο μήνες, έχει αποδειχθεί σωστό».

Με την πανδημία, η κοινή γνώμη έχει επίσης μετατοπιστεί κατά της παγκοσμιοποίησης. Οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενοχληθεί διαπιστώνοντας ότι η υγεία τους εξαρτάται από την Κίνα, που είναι ο κυρίαρχος προμηθευτής προστατευτικού εξοπλισμού και κρίσιμων φαρμάκων.

Η υπερβολική εξάρτηση από μια μόνο χώρα για εξοπλισμό και φάρμακα που σώζουν ζωές κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει αποκαλύψει την ευπάθεια των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Ήγειρε επίσης ανησυχίες σχετικά με την καθαρότητα και την ασφάλεια κατανάλωσης χιλιάδων φαρμάκων που παράγονται στην Κίνα.

Μια έρευνα του Pew Research Center τον Μάρτιο διαπίστωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα των Αμερικανών έχουν τώρα μια δυσμενή άποψη για την Κίνα. Και τις τελευταίες εβδομάδες, όλο και περισσότερες χώρες ζητούν το Πεκίνο να αναλάβει την ευθύνη για την αρχική αντίδραση του καθεστώτος στο ξέσπασμα.

Ο κόσμος μετά την πανδημία

Η κατάσταση μετά την πανδημία θα είναι πολύ διαφορετική, καθώς πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εγκαταλείπουν επίσης την παγκοσμιοποίηση και μιλούν για αποσύνδεση από την Κίνα.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκε στην εθνική τηλεόραση στις 12 Μαΐου για να ανακοινώσει το νέο του πακέτο τόνωσης, με φιλοδοξία να δημιουργήσει μια «αυτοδύναμη Ινδία». Το σχέδιο αναμένεται να ενισχύσει την πρωτοβουλία «Make in India» και την παραγωγική ικανότητα της χώρας.

Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίντζο Άμπε, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του διέθεσε περισσότερα από $2 δισεκατομμύρια σε κεφάλαια για να βοηθήσει τις ιαπωνικές εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή από την Κίνα σε άλλη χώρα.

Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας είπε στην Financial Times στις 16 Απριλίου ότι η πανδημία «θα αλλάξει τη φύση της παγκοσμιοποίησης, με την οποία ζούμε τα τελευταία 40 χρόνια», προσθέτοντας ότι «ήταν σαφές ότι αυτό το είδος παγκοσμιοποίησης έφτασε στο τέλος του κύκλου του, υπονόμευε τη δημοκρατία».

Το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε τη σημασία της οικοδόμησης «στρατηγικής αυτονομίας» σε ζωτικές αλυσίδες εφοδιασμού και τη μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες.

«Καταστρέψαμε πραγματικά την παγκοσμιοποίηση», δήλωσε ο Μάικλ Ο’Σάλλιβαν, συγγραφέας του βιβλίου «The Leveling: What’s Next After Globalization», στην Epoch Times.

Συνήθως, σε μια τέτοια κρίση, είπε, οι χώρες τείνουν να δημιουργούν μια διεθνή ομάδα συντονισμού «για να σώσουν τον κόσμο».

Αντ’ αυτού, οι μεγάλες δυνάμεις διαφωνούν τώρα μεταξύ τους, συναγωνίζονται για ιατρικά εφόδια και  αγωνίζονται για την απαγόρευση των εξαγωγών ειδικών και απλών μασκών και άλλου προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού, είπε.

Στον μετα-πανδημικό κόσμο, ολόκληρη η ιδέα ενός πολυπολικού κόσμου θα κερδίσει περισσότερη δύναμη, είπε.

Ο Ο’Σάλλιβαν, στο βιβλίο του, περιγράφει τη νέα παγκόσμια τάξη σε μια εποχή μετά την παγκοσμιοποίηση, στην οποία τρεις σημαντικοί παίκτες θα κυριαρχήσουν στην γεωπολιτική: η Σινο-κεντρική Ασία, η βόρεια και νότια Αμερική και η Ευρώπη.

Μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από την Κίνα

Παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες χώρες αντέδρασαν στις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, η κυβέρνηση Τραμπ έχει εντείνει τις προσπάθειες να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες «πιο ανεξάρτητες, αυτάρκεις και ανθεκτικές».

Στις 14 Μαΐου, ο Τραμπ υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή που έδωσε στην αμερικανική υπηρεσία Διεθνούς Οικονομικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, νέες δυνάμεις για την υποστήριξη κατασκευαστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υπηρεσία διεθνών επενδύσεων συνήθως έκανε επενδύσεις σε έργα οικονομικής ανάπτυξης σε άλλες χώρες. Με αυτήν τη νέα κρατική εντολή, θα βοηθήσει επίσης τις βασικές βιομηχανίες που παράγουν ζωτικά αγαθά και υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 18 Μαΐου, η κυβέρνηση Τραμπ υπέγραψε μια σύμβαση $354 εκατομμυρίων με την Phlow Corp., μια εταιρεία με έδρα τη Βιρτζίνια, για την κατασκευή κρίσιμων φαρμάκων και συστατικών φαρμάκων για χρήση στον αγώνα κατά του κοροναϊού.

Η Phlow θα συνεργαστεί με μια ομάδα εταιρειών του ιδιωτικού κλάδου για την κατασκευή προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας εγκατάστασης παραγωγής που θα κατασκευαστεί στη Βιρτζίνια.

Ο Τραμπ προέβλεψε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είναι αυτάρκεις στον χώρο της υγείας «εντός δύο ετών».

Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει επίσης να ανακοινώσει μια εκτελεστική εντολή που θα απαιτήσει από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αγοράσουν ιατρικά προϊόντα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ. Η παραγγελία αναμένεται να βοηθήσει στη δημιουργία μιας αγοράς για τους κατασκευαστές ώστε να επενδύσουν και να παράγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχει μια ισχυρή διμερής ώθηση στη δημιουργία νομοθεσίας για τη μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από κινεζικά προϊόντα, η οποία αντιπροσώπευε σχεδόν το 18% των εισαγωγών αγαθών από τις ΗΠΑ το 2019.

Ο ιός, ο οποίος έστειλε κύματα σοκ μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού, ανάγκασε επίσης διοικητικά συμβούλια εταιρειών να επανεξετάσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Σε μια προφανή νίκη για τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να φέρει την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Taiwan Semiconductor, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ (ψηφιακών πυρήνων υπολογιστών) στον κόσμο, στις 14 Μαΐου ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής στην Αριζόνα.

Η εταιρεία είπε ότι θα επενδύσει περίπου $12 δισεκατομμύρια για το εργοστάσιο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει έως το 2024. Σχεδιάζει να απασχολήσει περίπου 1.600 άτομα, ενώ παράλληλα δημιουργεί έμμεσα χιλιάδες άλλες θέσεις εργασίας.

Οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν πιέσεις από τους μετόχους, τις ρυθμιστικές αρχές και τις κυβερνήσεις για να κάνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο τοπικές και ανθεκτικές για να αποτρέψουν μελλοντικά σοκ. Ωστόσο, η μετακίνηση των αλυσίδων εφοδιασμού μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο, σύμφωνα με τον Τζιμ Ράιντ, στρατηγικό σύμβουλο της Deutsche Bank.

«Η χαλάρωση των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας θα πρέπει να ενισχύσει τη θέση των εργαζομένων στις δυτικές οικονομίες», έγραψε σε ένα άρθρο. «Εάν οι δυτικοί εργαζόμενοι υπήρξαν το κύριο θύμα της παγκοσμιοποίησης, θα επωφεληθούν από την απο-παγκοσμιοποίηση. Αλλά αυτή η δομική αλλαγή θα χρειαστεί δεκαετίες και όχι χρόνια, για να καρποφορήσει».

Ακολουθήστε την Emel στο Twitter: @mlakan

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 thought on “Ο Κόσμος αποχαιρετά την εποχή της παγκοσμιοποίησης”

  1. Συγχαίρω τον κ. Τραμπ για της απόψεις του, τον συγχαίρω επίσης γιατί είναι υπέρ τα έθνη κράτη, τον συγχαιρω επίσης γιατί είναι εθνικιστής, και αγαπά πραγματικά με ανιδιοτέλεια την πατρίδα του, τον συγχαίρω επίσης γιατί είναι ενάντια της παγκοσμιοποίησης. Οι παγκοσμιοποιητές εκείνο που επιδιώκουν εδώ και δεκαετίες είναι να κάνουν μάζες ,όλα τα Έθνη ,χωρίς σύνορα χωρίς κουλτούρα για να μπορούν να τα ελέγχουν καλύτερα.!!!

    Απάντηση

Σχολιάστε