Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Η είσοδος των γραφείων της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, στις 14 Αυγούστου 2008. (Saul Loeb/AFP/ Getty Images)

Ο κόσμος δικαιούται να γνωρίζει

Ενημέρωση: 10 Οκτωβρίου

Σχεδόν τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τις αμερικανικές εκλογές του 2016, κατά την διάρκεια των οποίων το FBI, με τη βοήθεια της CIA, διενήργησε ποινική έρευνα σε βάρος της εκστρατείας Τραμπ. Ωστόσο, ενώ η έρευνα -η οποία εξελίχθηκε στην ειδική έρευνα του Μιούλερ- έχει εδώ και καιρό ολοκληρωθεί, ο κόσμος συνεχίζει να έχει πλήρη άγνοια για το τι ακριβώς συνέβη και αν η έρευνα τελικά ήταν πολιτικού χαρακτήρα.

Από το 2017, η Epoch Times έφερε στο προσκήνιο την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για την σκευωρία που ήθελε την ύπαρξη ρωσικής εμπλοκής στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Έκτοτε, οι έρευνες του Κογκρέσου έχουν επιβεβαιώσει ότι η εκστρατεία Κλίντον ήταν αυτή που χρηματοδότησε τον «φάκελο Steele», την κύρια πηγή των κατηγοριών.

Τα γραπτά μηνύματα των εμπλεκόμενων του FBI, οι καταθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ) και του προσωπικού του FBI στο Κογκρέσο, οι έρευνες του Κογκρέσου και οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης επιβεβαιώνουν ότι η έρευνα του FBI «Crossfire Hurricane» είναι γεμάτη παρατυπίες.

Οι παρατυπίες αυτές εντοπίζονται στη σοβαρή προκατάληψη των πρακτόρων που είχαν αναλάβει την έρευνα της εκστρατείας Τραμπ, στην εξάρτηση που είχαν από τον «φάκελο Steele» για την λήψη εντάλματος παρακολούθησης βάσει του νόμου περί παρακολούθησης εξωτερικών μυστικών πληροφοριών, στην παραπλάνηση του Δικαστηρίου Παρακολούθησης και Αντικατασκοπείας (FISC), στο οποίο δεν δόθηκαν τα απαλλακτικά στοιχεία, στην άμεση συμμετοχή της ηγεσίας του FBI στην έρευνα, στη συνέχιση της έρευνας παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και ούτω καθεξής.

Ωστόσο, πολλές από τις λεπτομέρειες της έρευνας, καθώς και η ανάληψη ευθύνης -με μόνη εξαίρεση τον δικηγόρο του FBI, Κέβιν Κλάινσμιθ, ο οποίος δήλωσε ένοχος για παραποίηση ενός email- παραμένουν ασαφείς.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο διευθυντής των Υπηρεσιών Πληροφοριών Τζον Ράτκλιφ ενέκρινε την δημοσίευση των χειρόγραφων σημειώσεων του πρώην διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν, καθώς και ένα σημείωμα της CIA προς τον τότε διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ και τον τότε αναπληρωτή διευθυντή του FBI Πίτερ Στροκ, που περιέχει ένα στοιχείο προερχόμενο από την ρωσική υπηρεσία πληροφοριών. Το στοιχείο αυτό υποστηρίζει ότι η Χίλαρι Κλίντον είχε εγκρίνει ένα σχέδιο να χρησιμοποιήσει τον ισχυρισμό της συμπαιγνίας Tραμπ-Ρωσίας για να αποσπάσει την προσοχή από το δικό της σκάνδαλο με τα email.

Τα έγγραφα, ωστόσο, περιέχουν τόσες πολλές ενημερώσεις που είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το πλαίσιο των δηλώσεων και να τους δώσουμε μια δίκαιη αξιολόγηση. Η άρση του απορρήτου αυτών των εγγράφων ήταν επιπλέον το έναυσμα που πυροδότησε κατηγορίες ότι η άρση είχε επιλεκτικό και πολιτικό χαρακτήρα.

Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Πώς υποτίθεται ότι το αμερικανικό κοινό –και από τις δύο πλευρές του τοίχου– θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στα θεσμικά μας όργανα, όπως το FBI και η CIA, όταν αυτή έχει ζημιωθεί τόσο σοβαρά;

Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές που υποδηλώνουν ότι η CIA καθυστερεί την άρση του απορρήτου των εγγράφων. Σε επιστολή της 7ης Οκτωβρίου προς την διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσελ, οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τσακ Γκράσλεϊ και Ρον Τζόνσον έγραψαν ότι ο οργανισμός «δεν έχει δημοσιεύσει ούτε ένα έγγραφο ως απάντηση» στις έρευνές τους.

Αυτή η επιστολή ήρθε μια μέρα αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι έχει «εξουσιοδοτήσει πλήρως την ολική άρση του απορρήτου όλων των εγγράφων που αφορούν το μεγαλύτερο πολιτικό ΕΓΚΛΗΜΑ στην Αμερικανική Ιστορία, την “Ρωσική συμπαιγνία”».

Ο αμερικανικός λαός δικαιούται την πλήρη διαφάνεια και ανάληψη ευθύνης για την έρευνα «Crossfire Hurricane» του FBI, πόσω μάλλον όταν βασικό της αντικείμενο ήταν μια προεδρική εκστρατεία, και με τον τρόπο αυτόν θα αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στο σύστημα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε