Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Πίνακας του Σερ Τζον Γκίλμπερτ - 1849 «Τα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Μουσείο Τέχνης Dahesh (Δημόσιος Τομέας)

Ο Νεύτων, ο Σαίξπηρ και ο Ντα Βίντσι επίσης βρέθηκαν σε καραντίνα. Τι έκαναν;

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία συχνά εμφανίζονταν επιδημίες. Πώς αντιμετώπισαν οι άνθρωποι του παρελθόντος τις πανδημίες; Εξετάστε τις αντιδράσεις του επιστήμονα Ισαάκ Νεύτων, του θεατρικού συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ και του καλλιτέχνη Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ο Νεύτων κατά τη διάρκεια της επιδημίας
έκανε μια σειρά από λαμπρές ανακαλύψεις

«Εκείνη την εποχή, ήμουν στο αποκορύφωμα των εφευρετικών μου δυνάμεων και σκεφτόμουν τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία περισσότερο από ποτέ», έγραψε ο Νεύτων.

Το 1665, ξέσπασε στην Αγγλία μια επιδημία πανούκλας. Το Κολλέγιο Τρίνιτι (Trinity College) του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ (Cambridge) έκλεισε, και οι καθηγητές, οι μαθητές και οι κάτοικοι μετακόμισαν σε προαστιακές περιοχές, όπου παρέμειναν απομονωμένοι. Ο 22χρονος επιστήμονας Ισαάκ Νεύτων επέστρεψε επίσης στο οικογενειακό κτήμα, στο χωριό Γούλσθορπ (Woolsthorpe).

Το Woolsthorpe Manor βρίσκεται στη βρετανική κομητεία του Λίνκολνσαϊρ (Lincolnshire) και βρίσκεται περίπου 95 χλμ. βορειοδυτικά του Κέμπριτζ. Ο Νεύτων έμεινε εκεί για δύο σχεδόν χρόνια.

Ισαάκ Νεύτων (1642-1727), Gottfried Kneller, 1689 / Wikipedia.org./ Δημόσιος τομέας

 

Σε αυτήν την ήσυχη, απομακρυσμένη περιοχή, ο νεαρός επιστήμονας δεν χρειαζόταν να παρακολουθεί μαθήματα ή να παραβρίσκεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, δεν έμεινε άπρακτος, υπήρχαν πολλές ιδέες στο κεφάλι του, που ο Νεύτων ήθελε να σκεφτεί και να εξερευνήσει.

Αυτή η περίοδος της ζωή του χαρακτηρίστηκε από πραγματικά λαμπρές ανακαλύψεις.

Ο επιστήμονας ανέπτυξε τη μέθοδο του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού, ανακάλυψε το νόμο της καθολικής βαρύτητας, εφηύρε και πραγματοποίησε ένα πλήρες φάσμα διαφόρων οπτικών πειραμάτων  για να μελετήσει τη φύση του φωτός.

Ο Νεύτων ονόμασε αργότερα αυτή την περίοδο «χρόνια θαυμάτων» (από τα λατινικά: anus mirabilis).

Woolstorp Manor / en.wikipedia.org / CC BY-SA 4.0

 

Η επιδημία πανώλης που σάρωσε το Λονδίνο, έληξε το 1666, σκοτώνοντας το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Αγγλίας. Πρόκειται για το πιο μαζικό ξέσπασμα θανατηφόρου ιού της πανώλης στη χώρα μετά τον Μαύρο Θάνατο, ο οποίος καταγράφεται στην Ευρώπη του 14ου αιώνα.

Επιστρέφοντας στο Κέμπριτζ το 1667, ο Νεύτων δημοσίευσε πολλά επιστημονικά άρθρα, έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο το 1668, και ένα χρόνο αργότερα έλαβε τη θέση του «καθηγητή Lucas» μαθηματικών και οπτικών στο Κολλέγιο Τρίνιτι.

Κρυμμένος από την καταστροφή, ο Σαίξπηρ ολοκλήρωσε τρεις τραγωδίες

Κατά τη διάρκεια της ζωής του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare), ξεσπούσαν συχνά επιδημίες. Λένε ότι ως παιδί κατάφερε να επιβιώσει κατά τη διάρκεια της πανούκλας. Όταν το επόμενο κύμα της επιδημίας σάρωσε το Λονδίνο, πολλοί από τους αγαπημένους του Σαίξπηρ πέθαναν, συμπεριλαμβανομένου του γιου του, Χάμετ.

Άδεια WikiImages / pixabay.com / Pixabay

 

Η επιδημία στο Λονδίνο μαινόταν, η πόλη ήταν τυλιγμένη σε θάνατο.  Τα σώματα των μολυσμένων από την πανώλη ανθρώπων ήταν καλυμμένα με αποστήματα που απέπνεαν δυσοσμία, και οι άνθρωποι πέθαιναν μέσα σε τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Για να αποφευχθεί η εξάπλωση της επιδημίας, τα θέατρα ήταν τα πρώτα που έκλεισαν. Το θέατρο Γκλόμπους (Globus) στο Λονδίνο, ιδιοκτησία του Σαίξπηρ, έκλεισε το 1593, το 1603 και το 1606.

Ο Σαίξπηρ στράφηκε στη δημιουργικότητα. Τότε ήταν που ο θεατρικός συγγραφέας ολοκλήρωσε τα έργα «Βασιλιάς Ληρ», «Λαίδη Μάκβεθ», «Αντώνιος και Κλεοπάτρα».

Ίσως ήταν τα τραγικά γεγονότα της επιδημίας που πυροδότησαν τη δημιουργία αυτών των τριών σπουδαίων τραγωδιών.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δημιούργησε ένα σχέδιο πόλης για το Μιλάνο

Το 1484, όταν το Μιλάνο επλήγη από την επιδημία, 50 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν – το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης. Εκείνη την εποχή, ο διάσημος καλλιτέχνης, γλύπτης και εφευρέτης Λεονάρντο ντα Βίντσι εργαζόταν στο παλάτι του Λουντοβίκο Σφόρτσα (Ludovico Sforza) στο Μιλάνο.

Έχοντας δει τις τρομερές σκηνές της επιδημίας σε μια στενή και βρώμικη πόλη, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι άρχισε να σκέφτεται τρόπους για να βελτιώσει την αστική διάταξη.

Τον 15ο αιώνα, ο Λεονάρντο είχε ήδη καταλάβει τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μεγάλες πόλεις: τα σχέδια που έφτιαξε δείχνουν ότι έλαβε υπόψη τις συγκοινωνιακές συνδέσεις, το πλάτος των δρόμων, το σύστημα αποχέτευσης και την τοποθεσία των αστικών περιοχών.

Εκτιμώμενη αυτοπροσωπογραφία του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Wikipedia.org./ Δημόσιος τομέας

 

Οι μεγαλοφυείς ιδέες του, βασικές για εκείνη την εποχή, δεν υλοποιήθηκαν. Ωστόσο, αργότερα, τα έργα του Λεονάρντο χρησιμοποιήθηκαν στην ανοικοδόμηση πολλών ευρωπαϊκών πόλεων.

Κατά τη διάρκεια της καταστροφής, οι τρεις μεγάλοι δάσκαλοι αξιοποίησαν άριστα τον διαθέσιμο χρόνο και αποκάλυψαν πλήρως τα ταλέντα τους.

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε