Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος χαιρετάει στην αρένα ταυρομαχίας στο Αραντζουέζ της Ισπανίας, στις 2 Ιουνίου 2019. (Andrea Comas / AP Photo)

Ο πρώην Βασιλιάς της Ισπανίας φεύγει από την χώρα εν μέσω οικονομικού σκανδάλου

Από τον Barry Hatton

ΛΙΣΑΒΟΝΑ – Ο πρώην μονάρχης της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος I, φεύγει από την Ισπανία για να ζήσει σε μια άλλη, απροσδιόριστη χώρα, εν μέσω οικονομικού σκανδάλου, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της βασιλικής οικογένειας τη Δευτέρα.

Η επιστολή του Χουάν Κάρλος προς τον γιο του, Βασιλιά Φελίπε VI, είπε: «Σε ενημερώνω για την απόφασή μου να μετακομίσω, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από την Ισπανία».

Ο Χουάν Κάρλος, στην επιστολή, είπε ότι έλαβε την απόφαση στο πλαίσιο «δημόσιων επιπτώσεων ορισμένων επεισοδίων της προηγούμενης ιδιωτικής μου ζωής».

Είπε ότι ήθελε να διασφαλίσει ότι δεν θα κάνει τον ρόλο του γιου του δύσκολο, προσθέτοντας ότι «η κληρονομιά μου, και η αξιοπρέπεια μου, απαιτούν να γίνει έτσι». Η σημερινή τοποθεσία του Χουάν Κάρλος δεν είναι γνωστή.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας είπε πρόσφατα ότι βρήκε τις εξελίξεις σχετικά με τον Χουάν Κάρλος – συμπεριλαμβανομένων των ερευνών στην Ισπανία και την Ελβετία – “ενοχλητικές”.

Από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας άνοιξε την υπόθεσή του νωρίτερα αυτό το έτος, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει καταστροφικές μαρτυρίες μιας ξεχωριστής ελβετικής έρευνας για εκατομμύρια ευρώ (δολάρια) που φέρεται να δόθηκαν στον Χουάν Κάρλος από τον πρώην Βασιλιά Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Χουάν Κάρλος φέρεται στη συνέχεια να μετέφερε ένα μεγάλο ποσό σε μια πρώην σύντροφό του, κάτι που οι ερευνητές θεωρούν πιθανή απόπειρα απόκρυψης των χρημάτων από τις αρχές. Η σύντροφος, Κορίννα Λάρσεν, είναι Δανο-Γερμανίδα επιχειρηματίας που συνδέεται από καιρό με τον πρώην βασιλιά, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Οι Ισπανοί εισαγγελείς της ζήτησαν να καταθέσει στην υπόθεση τον Σεπτέμβριο στη Μαδρίτη.

Ο 82χρονος πρώην βασιλιάς αναγνωρίζεται ότι βοήθησε την Ισπανία στην ειρηνική αποκατάσταση της δημοκρατίας μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο το 1975.

Όμως, κατηγορούμενος με διαφόρων ειδών σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του, ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε υπέρ του γιου του Felipe VI το 2014, χάνοντας την ασυλία του αρχηγού του κράτους από το ισπανικό Σύνταγμα.

Αφού οι δημοσιεύσεις των ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι ο Φελίπε είναι δικαιούχος ενός υπεράκτιου λογαριασμού που έχει ένα υποτιθέμενο δώρο 65 εκατομμυρίων ευρώ από τη Σαουδική Αραβία στον Χουάν Κάρλος, ο Φελίπε αποποιήθηκε από οποιαδήποτε μελλοντική προσωπική κληρονομιά που θα μπορούσε να λάβει από τον πρώην βασιλιά. Ο Φελίπε επίσης αφαίρεσε από τον πατέρα του το ετήσιο επίδομά των 194.232 ευρώ.

Το βασιλικό σπίτι αρνήθηκε ότι ο Φελίπε γνώριζε τις φερόμενες οικονομικές παρατυπίες του πατέρα του.

Ο βασιλικός ιστότοπος αναφέρει σε δήλωση ότι ο Φελίπε σεβάστηκε την απόφαση του πατέρα του.

Ο Φελίπε αναγνώρισε την ιστορικής σημασίας βασιλεία του πατέρα του, ανέφερε η δήλωση, αλλά «επιβεβαίωσε εκ νέου τις αρχές και τις αξίες στις οποίες βασίστηκε, στο πλαίσιο του Συντάγματός μας και του νομικού μας συστήματος».

Μια δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της Ισπανίας τον Ιούνιο ανέφερε ότι ερευνά αν ο Χουάν Κάρλος έλαβε εκατομμύρια δολάρια ως δωροδοκία από τη Σαουδική Αραβία κατά την κατασκευή ενός σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας εκεί από μια ισπανική κοινοπραξία.

Αποκάλεσε την έρευνα ως μια «αναμφισβήτητης τεχνικής πολυπλοκότητας».

Η έρευνα του Ανώτατου Δικαστηρίου επικεντρώνεται στις εξελίξεις μετά τα μέσα του 2014. Έτσι καλύπτεται  η δεύτερη φάση της σύμβασης του 2011 για το υψηλής ταχύτητας τρένο μεταξύ των πόλεων της Σαουδικής Αραβίας, Μεδίνα και Μέκκας – το λεγόμενο «AVE της ερήμου» αναφερόμενο με το ακρωνύμιο στα τρένα υψηλής ταχύτητας στην Ισπανία.

Η ημερομηνία σηματοδοτεί τη στιγμή που ο Χουάν Κάρλος, ‘βουτηγμένος’ μέσα σε πολλά σκάνδαλα, πέρασε τον θρόνο στον γιο του ύστερα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες βασιλείας.

Αν και τα οικονομικά του Χουάν Κάρλος αμφισβητούνται εδώ και χρόνια στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει νομικές επιπτώσεις για αυτόν. Οι Ισπανοί νομοθέτες έχουν απορρίψει τουλάχιστον δύο προτάσεις από τότε που προέκυψαν οι πρώτοι ισχυρισμοί για την έναρξη κοινοβουλευτικών ερευνών.

Η απόφασή του να εγκαταλείψει την Ισπανία σημαίνει ότι ο Χουάν Κάρλος θα αφήσει το παλάτι του 17ου αιώνα Ζαρζουέλα στη Μαδρίτη, το σπίτι του για περισσότερα από 50 χρόνια. Μετακόμισε εκεί αφού παντρεύτηκε την πρώην βασίλισσα Σόφια, το 1963.

Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε