Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Μαρκ Μίλεϊ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εθνικού Στρατιωτικού Ιατρικού Κέντρου Γουόλτερ Ριντ στις 4 Οκτωβρίου 2020. (Tia Dufour/Λευκός Οίκος μέσω AP)

Ο Τραμπ ανακοινώνει την άρση του απορρήτου εγγράφων για την Ρωσική Συμπαιγνία και τα email της Κλίντον

Με μια δημοσίευση στο Twitter αργά την Τρίτη διάλεξε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να ανακοινώσει την έγκρισή του στην «συνολική» άρση απορρήτου όλων των εγγράφων που σχετίζονται με τη Συμπαιγνία της Ρωσίας και την έρευνα για τα email της Χίλαρι Κλίντον.

«Έχω πλήρως εξουσιοδοτήσει την ολική άρση του απορρήτου όλων των εγγράφων που σχετίζονται με το μεγαλύτερο πολιτικό ΕΓΚΛΗΜΑ στην Αμερικανική Ιστορία, την Συμπαιγνία της Ρωσίας. Ομοίως, για το σκάνδαλο των email της Χίλαρι Κλίντον. Χωρίς επιμέλειες!» έγραψε περίπου στις 20:40 ΕΤ. Δεν ανέλυσε περαιτέρω την φύση των εγγράφων.

Αργότερα, έγραψε ότι «δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν  έχει ακόμη ΑΣΚΗΘΕΙ ΔΙΩΞΗ σε αυτούς τους απατεώνες», αναφερόμενος σε πρώην αξιωματούχους του FBI.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοουζ είπε ότι ο Τραμπ, ενώ υποβαλόταν σε θεραπεία για τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα) στο νοσοκομείο, του έδωσε την  εξουσιοδότηση να άρει το απόρρητο των εγγράφων.

«Σήμερα το πρωί κάναμε κάποιες συζητήσεις για θέματα που θέλει να ολοκληρώσει», είπε ο Μέντοουζ σε συνέντευξη στο Fox News. «Ειλικρινά, μου έχει ήδη αναθέσει να κάνω άρση απορρήτου σε συνέχεια ορισμένων αιτημάτων που έχουν υποβάλει ο Ντέβιν Νούνες και άλλοι», είπε, αναφερόμενος στον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Ντέβιν Νούνες, Πρόεδρο της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Μέντοουζ δεν αποκάλυψε για ποια έγγραφα προόριζε ο Τραμπ να άρει το απόρρητο.

Όλο αυτό ήρθε την ίδια ώρα με την δήλωση των Ρεπουμπλικανών ότι θα πολεμήσουν τις προσπάθειες των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ στο να εμποδίσουν την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών σχετικά με την έρευνα για το κατά πόσο η Ρωσία συνωμότησε με τον Τραμπ στις εκλογές του 2016.

Ο Νούνες είπε στο Fox ότι δεν αποκλείει την αναδιαμόρφωση ολόκληρης της κοινότητας πληροφοριών.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το παραμικρό στοιχείο που κάθε υπηρεσία πληροφοριών κατέχει, ή ίσως είναι καιρός να κλείσουν αυτές οι υπηρεσίες», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός της Καλιφόρνια. «Διότι, στο τέλος της ημέρας… οι ελευθερίες μας είναι πιο σημαντικές από οτιδήποτε άλλο έχουμε σε αυτήν τη χώρα. Και έχουν σφραγιστεί από αυτούς τους διεφθαρμένους αστυνομικούς».

Ο Νούνες είπε ότι θα πρέπει να δημοσιευθούν τα σημειώματα του Κρίστοφερ Στιλ, ο οποίος συνέταξε τον αμφιλεγόμενο και αναξιόπιστο «φάκελο Στιλ» για τον Τραμπ. Ο Στιλ, πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, προσλήφθηκε από την εκστρατεία Κλίντον για να βρει φερόμενους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Τραμπ.

Κορυφαίοι Δημοκρατικοί και ο πρώην διευθυντής της CIA της κυβέρνησης Ομπάμα, Τζον Μπρέναν, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις πρόσφατες εξελίξεις.

ΛΕΖΑΝΤΑ / Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Τέξας Τζον Ράτκλιφ, ορκίζεται μπροστά σε μια ακρόαση υποψηφιότητας της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας στο Κογκρέσο στην Ουάσινγκτον στις 5 Μαΐου 2020. (Andrew Harnik-Pool/Getty Images)

 

Ο Μπρέναν είπε στο CNN ότι ο σημερινός διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζον Ράτκλιφ αποκαλύπτει στοιχεία επιλεκτικά για να ενισχύσει τον Τραμπ πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Ράτκλιφ πήρε την απόφαση να άρει το απόρρητο για τις σημειώσεις που είχε γράψει ο Μπρέναν αφού είχε ενημερώσει τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για πληροφορίες που σχετίζονται με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας η οποία λέει ότι η Κλίντον ενέκρινε «πρόταση από έναν από τους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής της να δυσφημήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας σκάνδαλο με τον ισχυρισμό της παρέμβασης από την Ρωσική υπηρεσία ασφαλείας».

«Ο Τζον Ράτκλιφ είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από έναν επαγγελματία της υπηρεσίας. Είναι τρομακτικό από την μεριά του η επιλεκτική άρση απορρήτου των πληροφοριών. Έχει σχεδιαστεί για την προώθηση των πολιτικών συμφερόντων του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών που είναι ευθυγραμμισμένοι μαζί του », δήλωσε ο Μπρέναν.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Ράτκλιφ για διάδοση παραπληροφόρησης από τη Ρωσία. O Ράτκλιφ, ωστόσο, είπε στα πρακτορεία ειδήσεων ότι τέτοιου είδους ισχυρισμοί είναι ψευδείς.

«Για να είμαστε σαφείς, δεν πρόκειται για ρωσική παραπληροφόρηση και δεν έχει αξιολογηθεί ως τέτοια από την κοινότητα πληροφοριών. Θα ενημερώσω το Κογκρέσο για τις ευαίσθητες πηγές και μεθόδους με τις οποίες αποκτήθηκε τις επόμενες μέρες», είπε στο Fox News.

Νωρίτερα, σε επιστολή του (pdf) προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δικαστικών της Γερουσίας Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο Ράτκλιφ αποκάλυψε ότι στα τέλη Ιουλίου 2016 έφτασε στα χέρια της CIA μια ρωσική ανάλυση πληροφοριών που ισχυρίζεται ότι η Χίλαρι Κλίντον ενέκρινε μια συνωμοσία στις 26 Ιουλίου 2016, για να αμαυρώσει την εκστρατεία Τραμπ, υπονοώντας έναν σύνδεσμο μεταξύ της εκστρατείας Τραμπ και της Ρωσίας σε σχέση με το υποτιθέμενο χακάρισμα της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής.

Το σχέδιο είχε σκοπό να αποσπάσει το κοινό από το σκάνδαλο σχετικά με τον διακομιστή email της Κλίντον, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών.

Ο Ivan Pentchuokov συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε