Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δίνει ένα ‘thumbs up’ καθώς περπατάει για να επιβιβαστεί στο Air Force One, στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας Andrews, στις 14 Οκτωβρίου 2020. (Alex Brandon / AP Photo)

Ο Τραμπ θέλει να κάνει την Αμερική «βιομηχανική υπερδύναμη» χωρίς εξάρτηση από την Κίνα

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι με την επανεκλογή του, η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από την κινεζική βιομηχανία και να επαναφέρει αυτές τις θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα κάνουμε την Αμερική παγκόσμια κατασκευαστική υπερδύναμη και θα τερματίσουμε μια και καλή την εξάρτησή μας από την Κίνα.», δήλωσε ο Τραμπ την Τετάρτη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τον Οικονομικό Όμιλο της Νέας Υόρκης και άλλα κεφάλαια.

Στις παρατηρήσεις του, ο πρόεδρος είπε ότι θα ανταμείψει τις εταιρείες που μεταφέρουν τις δουλειές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα τιμωρήσει εταιρείες που αντιτίθενται στο μέτρο.

«Θα διατηρήσουμε τους φόρους χαμηλούς για εταιρείες που μεταφέρουν θέσεις εργασίας στην Αμερική και θα επιβάλουμε υψηλούς δασμούς σε οποιαδήποτε εταιρεία φεύγει», είπε. «Θέλουν να φύγουν; Θέλουν να φτιάξουν το προϊόν μας και μετά να το πουλήσουν ξανά, αφού τους απολύσουν όλους; Δεν πρόκειται να συμβεί. Θα τους επιβάλονται δασμοί», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ο αμερικανικός κατασκευαστικός τομέας, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κατασκευαστών (NAM), πρόσθεσε περίπου 450.000 εργαζομένους κατά τα τρία πρώτα χρόνια της προεδρίας του Τραμπ πριν από την πανδημία. Όταν οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά, περίπου 700.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο Μαρτίου-Σεπτεμβρίου χάθηκαν, αναφέρει η ομάδα.

Η NAM δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των τρεχουσών θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα έφτασε τις 460.000, ο υψηλότερος από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσει να καλύψει 4,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τα επόμενα οκτώ χρόνια. Πριν από την πανδημία τον Ιανουάριο του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν 12,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μετά την προσθήκη 264.000 θέσεων εργασίας το 2018, ο υψηλότερος αριθμός από το 1988, σύμφωνα με στοιχεία.

Τα σχόλια του Τραμπ έρχονται περίπου τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Τραμπ μίλησε από τον κήπο του Λευκού Οίκου με επόμενό του προορισμό την Αϊόβα ενώ επιπλέον έχει προγραμματίσει ράλι στη Βόρεια Καρολίνα, τη Φλόριντα και τη Γεωργία αυτή την εβδομάδα.

Η ομιλία του περιελάμβανε επίσης ορισμένα επικριτικά σχόλια προς την κυβέρνηση Ομπάμα και τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον υποψήφιο πρόεδρο των Δημοκρατικών και αντίπαλό του, κατηγορώντας τους ότι ξεπούλησαν τους «Αμερικανούς εργάτες όπως ποτέ πριν».

«Εφάρμοσα μαζικές φορολογικές περικοπές και περικοπές κανονισμών για να διατηρήσω θέσεις εργασίας, ευκαιρίες και πλούτο στην Αμερική», είπε. «Έχω αναλάβει την πιο σκληρή δράση έναντι των χρόνιων εμπορικών καταχρήσεων της Κίνας που όλοι γνωρίζουμε τόσο καλά. Ακύρωσα αμέσως το εταιρικό Σύμφωνο του Υπερ-Ειρηνικού της τελευταίας κυβέρνησης που σκότωσε την εργασία και επαναδιαπραγματεύτηκα τη συμφωνία της Νότιας Κορέας, η οποία ήταν μια καταστροφή», δήλωσε ο Τραμπ.

Τα πρόσφατα σχόλιά του έρχονται καθώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να παραπαίει λόγω εντολών παραμονής στο σπίτι και διακοπής λειτουργίας των επιχειρήσεων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού του ΚΚΚ(Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα). Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Τραμπ προσπάθησε επανειλημμένα να μετατοπίσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας στην προ-πανδημία εποχή.

Στην ομιλία του, ο Τραμπ εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση ότι εάν χάσει τις εκλογές, τότε «η Κίνα θα κατέχει τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Η Κίνα εξαπέλυσε τον ιό στον κόσμο και μόνο μια κυβέρνηση Τραμπ θα τους θεωρήσει υπόλογους», πρόσθεσε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε