Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιεί συνέντευξη τύπου στο Rose Garden του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, στις 14 Ιουλίου 2020. (JIM WATSON / AFP μέσω Getty Images)

Ο Τραμπ υπογράφει νόμο για την επιβολή κυρώσεων σε Κινέζους αξιωματούχους και τράπεζες στο Χονγκ Κονγκ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε στις 14 Ιουλίου νόμο που θα επιβάλλει κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους και φoρείς υπεύθυνων για την καταστολή των ελευθεριών του Χονγκ Κονγκ, καθώς και των τραπεζών που συνεργάζονται μαζί τους.

Υπέγραψε επίσης εκτελεστικό διάταγμα για τον τερματισμό της ευνοϊκής μεταχείρισης του Χονγκ Κονγκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα μέτρα, ανέφερε ο Τραμπ, θεσπίστηκαν για να «αποδώσουν στην Κίνα τις ευθύνες για τις απολυταρχικές ενέργειές της εναντίον του λαού του Χονγκ Κονγκ».

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον αυστηρότερο έλεγχο του Πεκίνου στην πόλη ως «όχι καλή κατάσταση». Το κομμουνιστικό καθεστώς επέβαλε πρόσφατα έναν νόμο εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, για τον οποίον οι επικριτές λένε πως σηματοδοτεί το τέλος της αυτονομίας της πόλης.

«Η ελευθερία τους έχει αφαιρεθεί, τα δικαιώματά τους έχουν αφαιρεθεί. Και μαζί με αυτό χάνεται και το Χονγκ Κονγκ, κατά τη γνώμη μου, γιατί δεν θα είναι πλέον σε θέση να ανταγωνιστεί με τις ελεύθερες αγορές», δήλωσε ο Τραμπ. «Πολλοί άνθρωποι θα φύγουν από το Χονγκ Κονγκ, υποθέτω.»

Στις αρχές Ιουλίου, το Κογκρέσο ψήφισε ομόφωνα υπέρ του νόμου περί αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος επιβάλλει κυρώσεις σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων και φορέων που συνδέονται με την ανατροπή της αυτονομίας της πόλης από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Τον Μάιο, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η διοίκησή του θα ξεκινήσει τη διαδικασία αφαίρεσης από το Χονγκ Κονγκ των ειδικών εμπορικών προνομίων στην σχέση του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρώντας ότι η πόλη δεν είναι πλέον αρκετά αυτόνομη από την ηπειρωτική Κίνα. Έκτοτε, έχει περιορίσει τις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού στην πόλη και είπε ότι θα επιβάλει περιορισμούς στις βίζες αξιωματούχων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που εμπλέκονται στην καταστολή των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του Χονγκ Κονγκ, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους.

Ο νέος νόμος του Πεκίνου περί «ασφάλειας» έθεσε το Χονγκ Κονγκ υπό αυστηρότερο αυταρχικό έλεγχο υπό το Πεκίνο. Η νομοθεσία επιβάλλει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης για πράξεις που θεωρούνται από το Πεκίνο ως «ανατροπή, απόσχιση, τρομοκρατία και συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις». Το καθεστώς έχει επίσης δημιουργήσει μια υπηρεσία εθνικής ασφάλειας στην πόλη για να επιβλέπει την εφαρμογή του νόμου.

Πριν από δύο εβδομάδες, όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, αφαιρέθηκαν βιβλία ορισμένων ακτιβιστών και πολιτικών υπέρ της δημοκρατίας από τις δημόσιες βιβλιοθήκες της πόλης. Επιπλέον, το σύνθημα διαμαρτυρίας «Απελευθέρωση του Χονγκ Κονγκ, Επανάσταση των καιρών μας» έχει κριθεί παράνομο· ακτιβιστές έχουν διαλύσει τις οργανώσεις τους ή έχουν φύγει από την πόλη και τα καταστήματα έχουν αφαιρέσει προϊόντα και διακοσμήσεις με θέμα τις διαδηλώσεις.

Η ανακοίνωση του Τραμπ έρχεται καθώς η κυβέρνηση υιοθετεί μια αυστηρότερη στάση εναντίον του κινεζικού καθεστώτος για μια σειρά θεμάτων, από τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Σιντζιάνγκ έως τη στρατιωτική  επιθετικότητά του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις 13 Ιουλίου δήλωσαν επισήμως ότι αντιτάχθηκαν σχεδόν σε όλες τις απαιτήσεις εδαφικής προσάρτησης του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το καθεστώς έχει αυξήσει την παρουσία του στη στρατηγική περιοχή δημιουργώντας στρατιωτικά φυλάκια σε τεχνητά νησιά. Έχει επίσης μεταφέρει στην περιοχή πλοία ακτοφυλακής και κινεζικά αλιευτικά σκάφη για να εκφοβίσει ξένα σκάφη και να εμποδίσει την πρόσβαση σε πλωτές οδούς.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις σε αρκετούς Κινέζους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλού επιπέδου μέλους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που εμπλέκεται σε παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά εθνοτικών μειονοτήτων στην περιοχή της Σιντζιάνγκ. Εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι Ουιγούροι και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, λόγω της καταστολής του καθεστώτος επί αυτού που ονομάζει «εξτρεμισμό».

Ακολουθήστε την Κάθι στο Twitter: @CathyHe_ET

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε