Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Ένας πεζός κρατείται από την αστυνομία ΜΑΤ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης Lunch with You στην Κεντρική περιοχή του Χονγκ Κονγκ στις 27 Μαΐου 2020. (Anthony Kwan/Getty Images)

Πολλές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ καθώς το Νομοθετικό Σώμα εξετάζει τον νόμο «εθνικού ύμνου»

Στο Χονγκ Κονγκ, μια νομοθετική συζήτηση για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τον εθνικό ύμνο, διεξήχθη όπως είχε προγραμματιστεί στις 27 Μαΐου, καθώς οι τοπικοί διαδηλωτές αποφάσισαν να μην περιβάλλουν το κτίριο του Νομοθετικού Συμβουλίου (LegCo) όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί στα κοινωνικά μέσα.

Την Τετάρτη το πρωί, ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών ΜΑΤ τοποθετήθηκε στην περιοχή του Ναυαρχείου όπου εδρεύουν κυβερνητικές υπηρεσίες, σταματώντας και κάνοντας έλεγχο σε πολίτες. Οδοφράγματα νερού δημιουργήθηκαν επίσης γύρω από το κτίριο του LegCo, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να πλησιάσουν.

Ενώ η μαζική διαδήλωση στο LegCo δεν πραγματοποιήθηκε, οι διαδηλωτές πήγαν σε διαφορετικούς χώρους στο Χονγκ Κονγκ. Έως τις 6 μ.μ. τοπική ώρα, περίπου 300 άτομα σε όλη την πόλη συνελήφθησαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ομάδες δικαιωμάτων επικρίνουν το νομοσχέδιο του εθνικού ύμνου ως παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης. Το νομοσχέδιο ορίζει ότι οποιοσδήποτε στο Χονγκ Κονγκ κρίθηκε ένοχος για ενέργειες όπως «να τραγουδάει τον [κινεζικό] εθνικό ύμνο με παραμορφωμένο ή ασεβή τρόπο», θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμα έως ΗΚ$50.000 ($6.440) και τρία χρόνια φυλάκισης.

Διαδηλώσεις σε όλη την πόλη

Στην κοντινή επιχειρηματική Κεντρική περιοχή, η αστυνομία έριξε σφαίρες πιπεριού  για να διαλύσει τους διαδηλωτές το μεσημέρι, αφότου περισσότεροι από εκατό από αυτούς συγκεντρώθηκαν για να φωνάξουν συνθήματα όπως «Πέντε Απαιτήσεις, Όχι Μία Λιγότερη» και «Διάλυση της Αστυνομίας Αμέσως», σύμφωνα με το τοπικό κανάλι RTHK.

Η Ένωση Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ δημοσίευσε λίγο μετά μια δήλωση, καταδικάζοντας τη συμπεριφορά της αστυνομίας στην Κεντρική περιοχή, όπως το να αναγκάζει τους δημοσιογράφους να σταματήσουν τη ζωντανή μετάδοσή τους, να αποτρέπει τους δημοσιογράφους από την εκτέλεση των καθηκόντων τους και να ρίξουν σφαίρες πιπεριού πάνω σε έναν δημοσιογράφο.

Και στην παρακείμενη περιοχή του Causeway Bay, η αστυνομία έριξε σπρέι πιπεριού σε διαδηλωτές και σταμάτησε ανθρώπους για ανάκριση. Ο Ιβάν Τσαν, δημοσιογράφος της έκδοσης της Epoch Times του Χονγκ Κονγκ, χτυπήθηκε επίσης από σπρέι πιπεριού, ενώ κάλυπτε διαδηλώσεις στην περιοχή.

Η τοπική αστυνομία συλλαμβάνει πολλούς ανθρώπους έξω από το εμπορικό κέντρο Hysan Place στο Causeway Bay, Χονγκ Κονγκ, στις 27 Μαΐου 2020. (Ivan Chan/The Epoch Times)

 

Η αστυνομία ήταν σε επιφυλακή σε όλη την πόλη. Στο Kwai Chung, μια γειτονιά κατοικιών μακριά από το Ναυαρχείο, ένας 16χρονος άνδρας σταματήθηκε κοντά σε τοπικό αστυνομικό τμήμα στις 6 π.μ. τοπική ώρα, αφού προσπάθησε να φύγει όταν συνάντησε αστυνομικούς, σύμφωνα με δήλωση της αστυνομίας. Στη συνέχεια συνελήφθη επειδή είχε ένα κατσαβίδι, το οποίο η αστυνομία είπε ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για «παράνομο σκοπό».

Στις 6:30 π.μ. τοπική ώρα, η αστυνομία συνέλαβε δύο έφηβους με σχολικές στολές στο Tsuen Wan, μια άλλη γειτονιά κατοικιών. Συνελήφθησαν επειδή είχαν κράνη και μάσκες αερίου, τα οποία η αστυνομία είπε ότι μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «παράνομο σκοπό».

Περίπου στις 9 π.μ. τοπική ώρα, ένα αυτοκίνητο σταμάτησε στο Wan Chai, μια περιοχή όχι μακριά από το Ναυαρχείο. Πέντε άτομα στο αυτοκίνητο, ένας 32χρονος οδηγός και τέσσερις νέοι ηλικίας μεταξύ 16 και 17 ετών, συνελήφθησαν όταν η αστυνομία βρήκε κράνη, μάσκες αερίων και γάντια στο όχημα.

Κράνη, μάσκες αερίων και ομπρέλες έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους διαδηλωτές από την έναρξη του φιλοδημοκρατικού κινήματος τον περασμένο Ιούνιο, ως προστασία από τα δακρυγόνα και τις λαστιχένιες σφαίρες της αστυνομίας.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στο εμπορικό κέντρο Pacific Place στο Ναυαρχείο και στους δρόμους των περιοχών Mong Kok και Wan Chai. Σύμφωνα με δύο ξεχωριστές δηλώσεις της αστυνομίας, περισσότεροι από 60 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Mong Kok και πάνω από 50 στο Ναυαρχείο για «παράνομη συνέλευση».

Άνθρωποι αναγκάζονται να στραφούν προς τον τοίχο καθώς κρατούνται από την αστυνομία έξω από το εμπορικό κέντρο Langham Place στο Mong Kok, Χονγκ Κονγκ, στις 27 Μαΐου 2020. (Wu Keyi/The Epoch Times)

 

Οι εντάσεις αυξήθηκαν καθώς διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ ορκίστηκαν να αντισταθούν στο σχέδιο του Πεκίνου που θέλει το Χονγκ Κονγκ να υιοθετήσει έναν νόμο «εθνικής ασφάλειας».

Το προσχέδιο του νόμου, που ανακοινώθηκε από το χωρίς πραγματική ισχύ εθνικό λαϊκό συνέδριο (ΕΛΚ) της Κίνας την περασμένη εβδομάδα, δίνει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες ασφαλείας του Πεκίνου να δραστηριοποιηθούν στο Χονγκ Κονγκ. Δεδομένου του γνωστού ρόλου του ΕΛΚ που απλώς δημοσιεύει πολιτικές του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά από επίσημη ψηφοφορία στις 28 Μαΐου.

Περίπου στις 8 μ.μ., μια ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στο Mong Kok, και ακολούθησε κυνηγητό με την αστυνομία ΜΑΤ. Ορισμένοι διαδηλωτές άναψαν μια φωτιά για να επιβραδύνουν την αστυνομική δράση.

Διαβούλευση

Επί του παρόντος, υπάρχουν 70 έδρες στο LegCo του Χονγκ Κονγκ, περισσότερες από τις μισές καταλαμβάνονται από το στρατόπεδο υπέρ του Πεκίνου. Για να προχωρήσει μια νομοθετική σύνοδος, πρέπει να παρίστανται τουλάχιστον οι μισοί (35) από όλους τους νομοθέτες.

Στις 12 Ιουνίου πέρυσι, οι διαδηλωτές περιέβαλαν το LegCo σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη δεύτερη εξέταση ενός νομοσχεδίου έκδοσης κρατουμένων [στην κομμουνιστική Κίνα]. Η διαμαρτυρία εμπόδισε πολλούς νομοθέτες υπέρ του Πεκίνου να μπουν στο κτίριο, με αποτέλεσμα την ακύρωση μιας προγραμματισμένης διαβούλευσης εκείνη την ημέρα.

Προβλέποντας την επανάληψη των διαμαρτυριών του περασμένου έτους, περισσότεροι από 20 νομοθέτες υπέρ του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του LegCo, Άντριου Λονγκ, έφτασαν στο κτίριο στις 26 Μαΐου το βράδυ και πέρασαν τη νύχτα εκεί, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ.

Η Τάνια Τσαν, νομοθέτρια του φιλο-δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών, μιλά στο κτίριο του Νομοθετικού Συμβουλίου (LegCo) στις 27 Μαΐου 2020. (Sung Bilong/The Epoch Times)

 

Η νομοθετική διαβούλευση ξεκίνησε στις 11 π.μ. όπως είχε προγραμματιστεί, με τους νομοθέτες υπέρ της δημοκρατίας να εκφράζουν τις ανησυχίες τους.

Ο Λαμ Τσοκ-τινγκ του Δημοκρατικού Κόμματος αμφισβήτησε ένα μέρος του νομοσχεδίου σχετικά με την «προώθηση του πνεύματος του πατριωτισμού». Υποστήριξε ότι το ΚΚΚ έχει μπερδέψει την έννοια της «αγάπης της χώρας» με αυτήν της «αγάπης για το Κόμμα». Έτσι, ο Λαμ υποστήριξε ότι γλώσσα πατριωτισμού δεν πρέπει να συμπεριληφθεί σε καμία νομοθεσία.

Η Τάνια Τσαν του Κόμματος των Πολιτών είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί απειλή για την ελευθερία λόγου των ανθρώπων.

Η Epoch Times του Χονγκ Κονγκ συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε τον Frank στο Twitter: @HwaiDer

Αμερόληπτα και ανεξάρτητα νέα

Η Epoch Times είναι αμερόληπτη και βασίζεται σε αξίες. Πιστεύουμε ότι η αληθινή δημοσιογραφία στηρίζεται σε ηθικές αρχές. Επικεντρωνόμαστε σε σημαντικά ζητήματα και σε πολιτικές και τον αντίκτυπό τους, όχι σε κομματική μεροληψία. Δεν ακολουθούμε την ανήθικη τάση της δημοσιογραφίας που υπηρετεί μια ατζέντα, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα για να γράφουμε με ειλικρίνεια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε