Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ουάσινγκτον στις 25 Μαρτίου του 2020. (ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP μέσω Getty Images)

Πομπέο: Οι χώρες της G7 συμφωνούν να αποκρούσουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης του Πεκίνου

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν να αποκρούσουν την εκστρατεία προπαγάνδας του Πεκίνου που αποσκοπεί στην εκτροπή της ευθύνης για την παγκόσμια πανδημία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στις 26 Μαρτίου.

Οι χώρες της G-7 συζήτησαν την «εκούσια εκστρατεία παραπληροφόρησης» του κινεζικού καθεστώτος κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης εξ αποστάσεως, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαρτίου, σύμφωνα με τον Πομπέο.

«Χθες, οι χώρες της G7 κατέληξαν σε πλήρη ομοφωνία, αντιλαμβανόμενοι ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα … στην ΕΕ και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον κόσμο», δήλωσε ο Πομπέο στη ραδιοφωνική εκπομπή του The Hugh Hewitt στις 26 Μαρτίου, αναφορικά με το τι ειπώθηκε στη συζήτηση. «Συμφώνησαν να συνεργαστούμε από κοινού για να αποκρούσουμε αυτή την εκστρατεία παραπληροφόρησης».

Είπε ότι η Ιαπωνία και οι χώρες της ΕΕ στις G7 (Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία) έχουν καταλάβει ότι το κινεζικό καθεστώς αποκρύπτει την πραγματικότητα σχετικά με την έξαρση του ιού —παραπληροφόρηση στην οποία «οι Κινέζοι συμμετέχουν ενεργά, ακόμη και αυτή τη στιγμή που μιλάμε».

Το καθεστώς έχει «προσπαθήσει να αποδιώξει την ευθύνη, ισχυριζόμενο ότι είναι η λύση του προβλήματος, και … [ότι] δεν ήταν αυτοί που, από την αρχή, είχαν την δυνατότητα και το σύνολο πληροφοριών με τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον ιό με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο από ότι εμείς σήμερα και ότι έχουμε αποτύχει πάνω σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Πομπέο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ανώτεροι κινέζοι αξιωματούχοι και επιστήμονες της Κίνας ισχυρίζονται ότι ο ιός δεν προήλθε από την Κίνα. Στο Twitter, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας προώθησε την αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας ότι ο ιός εισήχθη στην Κίνα από το προσωπικό του Στρατού των ΗΠΑ.

Το Πεκίνο επίσης απεικονίζει ενεργά τον εαυτό του ως παγκόσμιο ηγέτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό αποτελεί μέρος του σχεδίου του καθεστώτος να προωθήσει το αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης σε χώρες ως εναλλακτική λύση στην δημοκρατία.

Ο Πομπέο κάλεσε και πάλι το Πεκίνο να επιδείξει διαφάνεια για το τι γνωρίζει για τον ιό.

«Όταν εμφανίζονται κρίσεις όπως η σημερινή, το πιο σημαντικό ζήτημα στα πρώιμα στάδια είναι η διασφάλιση ότι ο κόσμος θα έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζεται ώστε να την αποτρέψει, να αποτρέψει την εξάπλωση της, και η κινεζική κυβέρνηση δεν έδρασε με τρόπο που να συμβαδίζει με … αυτή την παγκόσμια απαίτηση», είπε.

«Είναι σημαντικό ότι ο κόσμος καταλαβαίνει πώς ξεκίνησε αυτό, γιατί χρειάζεται διαφάνεια για να σώσουμε ζωές», πρόσθεσε.

Αφού οι Κινέζοι γιατροί σήμαναν συναγερμό για μια επιδημία τύπου SARS στα τέλη Δεκεμβρίου, οι τοπικές αρχές απέκρυψαν ζωτικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με την έξαρση του ιού στη Wuhan. Μέχρι την εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης εισόδου και εξόδου στις 23 Ιανουαρίου, περίπου 5 εκατομμύρια κάτοικοι της Wuhan είχαν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, επιτρέποντας στον ιό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα και τελικά σε όλο τον κόσμο.

«Αντί να καταπολεμήσουν τον ιό εγκαίρως, καταπολέμησαν τη ροή πληροφοριών. Έδιωχναν τους δημοσιογράφους και τιμωρούσαν εκείνους που μιλούσαν για αυτό μέσα στην ίδια τους τη χώρα», είπε ο Πομπέο.

Πρόσθεσε ότι μόλις οι Ηνωμένες Πολιτείες έμαθαν για πρώτη φορά για το ξέσπασμα, «κάναμε ό,τι καλύτερο για να βεβαιωθούμε ότι είχαμε διαφάνεια και πληροφορίες. Προσφέραμε να στείλουμε τους εξειδικευμένους ιατρικούς παρόχους μας εκεί. Κάναμε αυτή την προσφορά ώστε να βεβαιωθούνε ότι θα μπορούσαμε να παράσχουμε όποια υποστήριξη χρειάζονταν».

Αρχές Ιανουαρίου και τα Κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων έχουν επανειλημμένα προσφερθεί να στείλουν μια ομάδα ειδικών στον τομέα της υγείας για να βοηθήσουν την Κίνα στην καταπολέμηση της επιδημίας. Ενώ οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέστησαν αρχικά 13 ειδικούς να ταξιδέψουν στην Κίνα, τελικά, μόνο δύο έγιναν δεκτοί.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε