Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Ο Αλεξάντερ Μα μετρά χρήματα που του έδωσε ένας μυστικός αστυνομικός του FBI σε μια συνάντηση, Αύγουστος 2020. (Ανακοίνωση του FBI)

Πρώην αξιωματικός της CIA συλλαμβάνεται, με κατηγορίες κατασκοπείας για την Κίνα

Ένας πρώην αξιωματικός της CIA κατηγορείται από τις ΗΠΑ για την επί μια δεκαετία πώληση μυστικών πληροφοριών στην Κίνα, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Αλεξάντερ Γιουκ-Τσουνγκ Μα, ένας 67χρονος κάτοικος της Χαβάης, συνελήφθη στις 14 Αυγούστου και κατηγορείται για συνωμοσία για την παράδοση μυστικών πληροφοριών στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών χαρακτηρισμένων ως «άκρως απόρρητες», ένα έγκλημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισόβια κάθειρξη, είπαν οι εισαγγελείς.

Ο Μα άρχισε να εργάζεται για τη CIA το 1982 και αργότερα έγινε γλωσσολόγος του FBI.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Μα συνεργάστηκε με έναν συγγενή που ήταν επίσης πρώην αξιωματικός της CIA, έναν 85χρονο κάτοικο Λος Άντζελες, για τον οποίον δεν αποδόθηκε κατηγορητήριο επειδή πάσχει από «νοητική ασθένεια που προκαλεί παράλυση».

Οι κατηγορίες είναι οι τελευταίες σε μια σειρά ποινικών διώξεων που στοχεύουν δραστηριότητες κατασκοπείας της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μα, ένας πολιτογραφημένος Αμερικανός πολίτης που γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, είχε τοποθετηθεί στο εξωτερικό, όπου κατείχε άδεια για ανάγνωση «άκρως απόρρητων» εγγράφων, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Έφυγε από την υπηρεσία το 1989 και μετά έζησε και εργάστηκε στην Σανγκάη πριν μετακομίσει στην Χαβάη το 2000.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Μα άλλαξε στρατόπεδο το 2001, αφότου συναντήθηκε αρκετές φορές με τουλάχιστον πέντε αξιωματικούς του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας (ΥΚΑ), την κορυφαία υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Χονγκ Κονγκ. Κατά την διάρκεια αυτών των συναντήσεων, ο Μα «αποκάλυψε σημαντικό αριθμό υψηλά διαβαθμισμένων πληροφοριών εθνικής αμύνης», συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων αξιωματικών της CIA και περιγραφές περιουσιακών στοιχείων, των μεθόδων μυστικής επικοινωνίας, πληροφοριών σχετικά με την εσωτερική δομή της CIA και λεπτομέρειες σχετικά με τις λειτουργίας κατασκοπείας της υπηρεσίας.

Το FBI εξέδωσε βίντεο μίας από τις συναντήσεις τον Μάρτιο του 2001, στην οποία φαίνονται πράκτορες του ΥΚΑ να πληρώνουν τον Μα 50.000$, τα οποία καταμετρούσε ενώ μετέδιδε διαβαθμισμένες πληροφορίες, ανέφερε το δικαστικό έγγραφο. Δεν είναι σαφές πώς το FBI απέκτησε το βίντεο.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Μα είχε ζητήσει αργότερα να ενταχθεί στο FBI σε μια προσπάθεια να συνεχίσει να παρέχει μυστικές πληροφορίες στους Κινέζους χειριστές του. Το 2004, πήρε μια θέση ως συμβασιούχος Κινέζος γλωσσολόγος στο γραφείο του FBI στην Χονολουλού, με καθήκον να ελέγχει και να μεταφράζει κινεζικά έγγραφα. Μια μέρα πριν ξεκινήσει στην θέση, ο Μα τηλεφώνησε σε έναν ύποπτο ως συνεργό του και είπε ότι θα εργαζόταν για την «άλλη πλευρά», ανέφερε μια δήλωση του FBI.

Κατά τα επόμενα έξι χρόνια στο FBI, ο Μα συστηματικά αντέγραφε, φωτογράφιζε και έκλεβε διαβαθμισμένα έγγραφα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης έρευνας για κατευθυνόμενους πυραύλους και οπλικά συστήματα. Στη συνέχεια έπαιρνε αυτά τα κλεμμένα έγγραφα και φωτογραφίες μαζί του σε συχνά ταξίδια στην Κίνα για να τα παραδώσει στους χειριστές του τού ΥΚΑ, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Συχνά επέστρεφε από αυτά τα ταξίδια με χιλιάδες δολάρια σε μετρητά και ακριβά δώρα, όπως ένα νέο σετ μπαστουνιών γκολφ.

Τον Μάρτιο του 2006, το ΥΚΑ ζήτησε από τον Μα να επικοινωνήσει με τον συνεργό του για να παράσχει τις ταυτότητες πέντε ατόμων που απεικονίζονταν σε φωτογραφίες που ήταν ύποπτα ως πληροφοριοδότες. Ο συνεργός του Μα μπόρεσε να αποκαλύψει τις ταυτότητες δύο εξ αυτών, ανέφερε η ένορκη δήλωση.

Τον Ιανουάριο του 2019, ένας μυστικός πράκτορας του FBI που παρίστανε αξιωματούχο του ΥΚΑ πλησίασε τον Μα, χρησιμοποιώντας πλάνα της συνάντησης του 2001 στο δωμάτιο του Χονγκ Κονγκ, για να πείσει τον Μα ότι ήταν πραγματικά μέλος της κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών. Κατά την διάρκεια μιας συνάντησης, ο Μα παραδέχτηκε ότι εργάστηκε για το ΥΚΑ και δέχτηκε 2.000$ σε μετρητά από τον μυστικό αξιωματικό του FBI — μια «μικρή χειρονομία» εκτίμησης για το έργο του Μα για την Κίνα. Ο Μα προσφέρθηκε επίσης να συνεχίσει να εργάζεται για την κινεζική νοημοσύνη.

Σε μια άλλη συνάντηση με τον μυστικό αξιωματικό στις 12 Αυγούστου, ο Μα δέχτηκε και πάλι χρήματα για τις προηγούμενες κατασκοπικές του προσπάθειες και είπε ότι ήθελε η «πατρίδα» να πετύχει, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να εργαστεί για το ΥΚΑ πιθανώς ως σύμβουλος.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε τα τελευταία χρόνια κατηγορητήρια εναντίον πολλών εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ που κατηγορήθηκαν για παροχή μυστικών στο κινεζικό καθεστώς. Πέρυσι, ο πρώην αξιωματικός της CIA Τζέρυ Τσουνγκ-Σι Λι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 19 ετών, αφού ομολόγησε ένοχος για συνωμοσία για παράδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών σε κινεζική υπηρεσία πληροφοριών μετά την αποχώρησή του από την CIA το 2010.

«Τα ίχνη της κινεζικής κατασκοπείας είναι πολλά και, δυστυχώς, είναι γεμάτα με πρώην Αμερικανούς αξιωματικούς πληροφοριών που πρόδωσαν τους συναδέλφους τους, τη χώρα τους και τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες για να υποστηρίξουν ένα αυταρχικό κομμουνιστικό καθεστώς», δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Εθνικής Ασφάλειας Τζον Σ. Ντέμερς.

Ακολουθήστε την Cathy στο Twitter: @CathyHe_ET

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε