Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Ένα στρατιωτικό αεροπλάνο Hercules της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ετοιμάζεται να προσγειωθεί σε μια αεροπορική βάση στο Λεχ, την κοινή πρωτεύουσα του Λαντάκ που συνορεύει με την Κίνα, στις 8 Σεπτεμβρίου 2020. (Mohd Arhaan Archer / AFP μέσω Getty Images)

Πυροβολισμοί στα σύνορα Ινδίας-Κίνας για πρώτη φορά σε 45 χρόνια

Οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας αναζωπυρώθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου σε τέτοιο επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί δεκαετίες τώρα, καθώς υπήρξαν πυροβολισμοί στο Λαντάκ, την αμφισβητούμενη παραμεθόρια περιοχή των Ιμαλαΐων η οποία μετατράπηκε σε σκηνή μιας βίαιης σύγκρουσης μεταξύ κινεζικών και ινδικών στρατευμάτων στις 15 Ιουνίου.

Περιγράφηκε ως η πρώτη ανταλλαγή πυρών μεταξύ των χωρών σε 45 χρόνια.

Ενώ η κινεζική πλευρά κατηγόρησε την ινδική πλευρά ότι διέσχισε την Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου (ΓΠΕ) και άνοιξε πυρ για να εκφοβίσει τους Κινέζους σκοπούς, η ινδική πλευρά αμφισβήτησε αυτούς τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε την Κίνα ότι άνοιξε πυρ.

«Στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, ήταν τα στρατεύματα του κινέζικου στρατού που προσπάθησαν να πλησιάσουν μια από τις εμπρόσθιες θέσεις μας κατά μήκος της ΓΠΕ και όταν οι ίδιοι οι στρατιώτες τους τούς άλλαξαν γνώμη, τα στρατεύματα του PLA πυροβόλησαν μερικές φορές  στον αέρα σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των δικών μας στρατευμάτων», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας σε δήλωση στις 8 Σεπτεμβρίου.

«Σε κανένα στάδιο δεν παραβίασε ο Ινδικός στρατός  την ΓΠΕ ή κατέφυγε στη χρήση οποιωνδήποτε επιθετικών μέσων, συμπεριλαμβανομένου του πυροβολισμού», ανέφεραν Ινδοί αξιωματούχοι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Λιτζιάν Τζάο προσέφερε την δική του εκδοχή κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

«Τα ινδικά στρατεύματα διέσχισαν παράνομα την γραμμή προς την ορεινή περιοχή Σενπάο στη νότια όχθη της λίμνης Πανγκόνγκ στο δυτικό τομέα των συνόρων Κίνας-Ινδίας και πυροβόλησαν εν ψυχρώ για να εκφοβίσουν την κινεζική συνοριακή περιπολία που τους πλησίασε για αναγνώριση», είπε ο Λιτζιάν.

Ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός του Ινδικού στρατού,  στρατηγός Γκόρμιτ Σινγκ, είπε τηλεφωνικώς στην Epoch Times από το Νέο Δελχί ότι η κατάσταση πρέπει να γίνει κατανοητή από την οπτική του στρατηγικού πολέμου υψηλών βουνών, καθώς η τρέχουσα σύγκρουση συμβαίνει σε υψόμετρο περισσότερων από 13.000 πόδια.

«Ο χειμώνας πλησιάζει. Πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από τον πόλεμο του 1962 που ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου. Τον επόμενο μήνα, η θερμοκρασία θα πέσει κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να κερδίσουν ένα προβάδισμα προτού φτάσει ο χειμώνας», είπε.

Ένας άντρας περνάει μπροστά από μια αφίσα, που απεικονίζει πορτρέτα Ινδών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε εμπλοκή με την Κίνα στις 15 Ιουνίου. Νέο Δελχί, 31 Αυγούστου 2020. (Jewel Samad / AFP μέσω Getty Εικόνες)

 

Τακτικές της Κίνας

Ο Δρ. Σατόρου Ναγκάο, ένας επισκέπτης ερευνητής του Ινστιτούτου Hudson, με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Gakushuin του Τόκιο για την διατριβή του με τίτλο «Στρατιωτική Στρατηγική της Ινδίας», δήλωσε στην Epoch Times μέσω email ότι η Κίνα έχει ανανεώσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή την τελευταία δεκαετία και το περιστατικό της 7ης Σεπτεμβρίου πρέπει να θεωρηθεί ως «ένα βήμα»  μιας μακράς διαδικασίας.

Οι επιδρομές της Κίνας στην Ινδία αυξήθηκαν σταδιακά σε 663 το 2019 από 213 το 2011, σύμφωνα με τον Ναγκάο.

«Αυτή η κίνηση είναι παρόμοια αν με τις δραστηριότητες της Κίνας σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, ο αριθμός των κινεζικών σκαφών που εντοπίστηκαν εντός της παρακείμενης ζώνης στα ύδατα γύρω από τα νησιά Σενκάκου στην Ιαπωνία, δείχνουν τις ίδιες τάσεις. Ο αριθμός ήταν 12 (2011), 428 (2012), 819 (2013), 729 (2014), 707 (2015), 752 (2016), 696 (2017), 615 (2018) και 1.097 (2019), είπε ο Ναγκάο.

Είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση στα σύνορα Ινδίας-Κίνας μοιάζει με την κατάσταση στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας ή στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Υπάρχει η πιθανότητα η Κίνα να θεωρήσει αυτήν την περιοχή ως “βουνό της Νότιας Κίνας”», είπε.

Εν τω μεταξύ, η Asia News International (ANI) της Ινδίας ανήρτησε μια φωτογραφία στο Twitter Κινέζων στρατιωτών που μεταφέρουν βέργες, λόγχες και ακονισμένα όπλα. Η Ινδία και η Κίνα έχουν ορισμένους κοινούς κανόνες σχετικά με την ΓΠΕ, δήλωσε ο Ναγκάο. Ένας τέτοιος κανόνας, από το 1996, απαγορεύει την χρήση πυροβόλων όπλων στην περιοχή.

Ο Σινγκ περιέγραψε την κατάσταση ως μια κλιμακούμενης έντασης, πρόκλησης και ψυχολογικού πολέμου από την κινεζική πλευρά.

«Η Ινδία και ο ινδικός στρατός δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στον στρατό του ΚΚ Κίνας και στην Κίνα», είπε.

«Ο ινδικός στρατός έχει τεράστια εμπειρία στον χειμώνα, στο χιόνι και στον πόλεμο μεγάλου υψομέτρου και έχει αποκομήσει τεράστια εμπειρία μάχης, η οποία λείπει από τον κινέζικο», πρόσθεσε ο Σινγκ.

Η Κίνα τοποθέτησε πρόσφατα όπλα προς την Ινδία στην δυτική πλευρά της παραμεθόριας περιοχής, όπλα τα οποία είχαν αρχικά τοποθετηθεί εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας στην ανατολική πλευρά, δήλωσε ο Nαγκάο.

«Πρόσφατα, στην πλευρά της Κίνας στην παραμεθόρια περιοχή Ινδίας-Κίνας, έχουν εντοπιστεί μαχητικά αεροσκάφη J-20, βαλλιστικοί πύραυλοι DF-21, πύραυλοι εδάφους-αέρος S-300».

«Στα τέλη Αυγούστου, τα κινεζικά στρατεύματα ετοιμάστηκαν να καταλάβουν ένα συγκεκριμένο ύψωμα. Αλλά επειδή το κατάλαβε η Ινδία, οι Ινδοί στρατιώτες πήγαν εκεί και το κατέλαβαν πριν φτάσουν τα κινεζικά στρατεύματα. Σε αυτό το μέρος, κινεζικά ή ινδικά στρατεύματα πυροβόλησαν στον αέρα και προειδοποίησαν προς αποτροπή σύγκρουσης», είπε ο Ναγκάο.

«Ο πυροβολισμός αποτελεί από μόνος του παραβίαση της συμφωνίας του 1996, αλλά δεν υπήρξε σύγκρουση».

Οχήματα του ινδικού στρατού σε έναν δρόμο κοντά στο πέρασμα του βουνού Τσανγκ Λα στην περιοχή Λαντάκ της βόρειας Ινδίας, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, στις 17 Ιουνίου 2020. (STR / AFP μέσω Getty Images)

 

Γεωπολιτική

Εν τω μεταξύ, οι πυροβολισμοί συνέβησαν μόλις λίγες ημέρες μετά τις πρώτες συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των επικεφαλής Άμυνας των δύο πλευρών στις 4 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα.

Στη συνάντηση του στρατηγού της Κίνας Γουέι Φενγκχέ και του υπουργού Άμυνας της Ινδίας, Ρατζνάτ Σινγκ, ο Σινγκ είχε πει ότι «η τρέχουσα κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα και καμία πλευρά δεν πρέπει να αναλάβει περαιτέρω δράση που θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση ή να κλιμακώσει τα θέματα στις παραμεθόριες περιοχές», είπε το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας σε δήλωση.

Ο Σινγκ είπε ότι οι τακτικές του στρατού του ΚΚ Κίνας δείχνουν ότι δεν είναι επαγγελματικός στρατός και δεν έχουν εμπειρία μάχης.

«Είναι μια δύναμη του πολιτικού κόμματος. Η τελευταία τους πολεμική εμπειρία ήταν το 1979 στο Βιετνάμ», είπε.

Ο Ναγκάο λέει ότι ο «παράνομος επεκτατισμός» της Κίνας συνδυάζεται συχνά με προσπάθειες αποκλεισμού χωρών που βρίσκονται εκτός της στοχευμένης περιοχής της.

«Στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Κίνα δικαιολογεί την δυναμική της συμπεριφορά λέγοντας ότι παρεμβαίνουν οι ξένοι. Ομοίως, στην περίπτωση των συνόρων Ινδίας-Κίνας, η Κίνα προσπαθεί να σταματήσει την ινδική συνεργασία με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, τις οποίες ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προσέγγισε τελευταία».

Η Ινδία υπέγραψε πρόσφατα μια συμφωνία υλικοτεχνικής υποστήριξης με την Αυστραλία και θα υπογράψει μια παρόμοια συμφωνία με την Ιαπωνία κάποια στιγμή αργότερα αυτόν τον μήνα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία έχουν όλες παρόμοιες στρατηγικές συμφωνίες, πράγμα που η Κίνα θα επιδιώξει να περιορίσει, δήλωσε ο Ναγκάο.

«Για να γίνει αυτό, ποια χώρα θα επιλέξει η Κίνα να πιέσει; Η πιο πιθανή απάντηση είναι η Ινδία, επειδή η Κίνα και η Ινδία μοιράζονται σχεδόν 4.000 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων (σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία), επιτρέποντας στην Κίνα να αξιοποιήσει τον στρατό της».

Ακολουθήστε την Venus στο Twitter: @venusupadhayaya

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε