Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Άνθρωποι με μάσκες διασχίζουν έναν δρόμο στο Πεκίνο, στις 21 Οκτωβρίου 2020. (Nicolas Asfouri / AFP via Getty Images)

Πόλη της Σιντζιάνγκ ανακοινώνει μαζικά τεστ για τον κορονοϊό μετά το τελευταίο ξέσπασμα

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας στην νοτιοδυτική περιοχή του Σιντζιάνγκ έλαβαν δραστικά μέτρα αφού ανέφεραν την επανεμφάνιση τοπικών εστιών μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Μια 17χρονη γυναίκα που ζει στην κομητεία Σουφού, που βρίσκεται στο νομό Κασγκάρ της περιφέρειας Σιντζιάνγκ, βρέθηκε θετική στις 24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την τοπική επιτροπή υγείας. Δεν παρουσίασε συμπτώματα της νόσου, όπως πυρετό ή βήχα.

Έκτοτε, η έφηβη απομονώθηκε σε νοσοκομείο στο Κασγκάρ. Η επιτροπή υγείας δεν έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς προσβλήθηκε από την ασθένεια.

Αφού ανακοινώθηκε η μόλυνσή της, το αεροδρόμιο του Κασγκάρ ακύρωσε τουλάχιστον 15 πτήσεις αφίξεων και αναχώρησης το Σάββατο, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Μέχρι αργά το βράδυ του Σάββατου, το αεροδρόμιο είπε ότι είχε ξαναρχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Επίσης το Σάββατο το απόγευμα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησηε ο γραμματέας του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος του Σιντζιάνγκ Τσεν Κουανγκούο με τοπικούς αξιωματούχους, αποφάσισαν να επιβάλουν κλινικές δοκιμές COVID-19 σε όλους τους κατοίκους του Κασγκάρ. Η πόλη έχει πληθυσμό 4,62 εκατομμύρια μέχρι και τα τέλη του 2019.

Η επιτροπή υγείας δήλωσε ότι αναμένεται να λάβει δείγματα από όλους τους κατοίκους εντός δύο ημερών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η επιτροπή υγείας του Σιντζιάνγκ δήλωσε ότι από τα 308.207 δείγματα, βρέθηκαν θετικά τα 137. Κανένα από τα νεογέννητα δεν παρουσίασε συμπτώματα της νόσου, ισχυρίστηκαν οι αρχές.

Και τα 137 άτομα είχαν σχέση με ένα εργοστάσιο όπου εργάζονταν οι γονείς της 17χρονης έφηβης. Δεν είναι σαφές εάν οι γονείς της ήταν μεταξύ των μολυσμένων.

Ενώ οι τοπικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα μέτρα καραντίνας, ορισμένοι χρήστες του διαδικτύου πήγαν στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Weibo για να μοιραστούν την τρέχουσα κατάσταση στο Κασγκάρ.

«Δεν είχα χρόνο να αντιδράσω και δεν μπορώ να φύγω από το σπίτι», έγραψε ένας χρήστης την Κυριακή το πρωί, ο οποίος σημείωσε την τοποθεσία του ως κομητεία Γιενγκισάρ (Yengisar) στο Κασγκάρ. Έγραψε επίσης ότι η πόλη είχε τεθεί σε καραντίνα από το Σάββατο το απόγευμα.

Αργότερα πρόσθεσε στην ανάρτησή του, δηλώνοντας ότι πήγε σε ένα κατάστημα της κοινότητάς του, με όλα τα λαχανικά να έχουν τελειώσει.

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Twitter δείχνει ανθρώπους να αγοράζουν πανικόβλητοι σε ένα σούπερ μάρκετ στο Κασγκάρ. Η Epoch Times δεν μπορεί να επαληθεύσει την γνησιότητα του βίντεο.

Εν τω μεταξύ, τα γυμνάσια, τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία έχουν πάρει εντολές να κλείσουν προσωρινά έως τις 30 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αρκετοί άνθρωποι, όλοι μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν στην κινεζική Epoch Times ότι τα ταξιδιωτικά τους σχέδια έχουν επηρεαστεί από το πρόσφατο ξέσπασμα.

Ένας τουρίστας από το Σιάν (Xi’an), πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανσί της βορειοδυτικής Κίνας, δήλωσε ότι η πτήση επιστροφής του ακυρώθηκε το Σάββατο, αναγκάζοντάς τον να παρατείνει την παραμονή του στο Κασγκάρ. Ο ταξιδιώτης είπε ότι έμαθε από το προσωπικό του αεροδρομίου ότι η πτήση του ακυρώθηκε λόγω κάποιου «περιστατικού δημόσιας υγείας».

Ένας ταξιδιώτης που ήθελε να πετάξει από το Σιάν προς το Κασγκάρ είπε ότι η πτήση του ακυρώθηκε το Σάββατο. Είπε ότι το Κάσγκαρ έχει τεθεί σε καραντίνα.

Η δημοτική κυβέρνηση του Πεκίνου ανησυχεί κι αυτή για το τελευταίο ξέσπασμα στο Κασγκάρ. Την Κυριακή, το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων του Πεκίνου συνέστησε στους κατοίκους να μην κάνουν επαγγελματικά ταξίδια ή περιηγήσεις στο Κασγκάρ στο εγγύς μέλλον. Ανέφερε επίσης ότι όσοι είχαν πάει στο Κασγκάρ τις τελευταίες 14 ημέρες πρέπει να παρακολουθούν την υγεία τους.

Στα μέσα Ιουλίου, σημειώθηκε ξέσπασμα στην πρωτεύουσα του Σιντζιάνγκ, Ουρούμτσι, παρακινώντας τις τοπικές αρχές να εφαρμόσουν ακραία μέτρα καραντίνας.

Στα τέλη Αυγούστου, ορισμένοι κάτοικοι του Ουρούμτσι δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να παίρνουν τακτικά μη εγκεκριμένα φάρμακα, για τα οποία οι τοπικοί αξιωματούχοι υγείας ισχυρίζονταν ότι τους απέτρεπε από το να κολλήσουν COVID-19.

Ακολουθήστε τον Frank στο Twitter: @HwaiDer

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε