Παρασκευή, 07 Οκτ, 2022
Pixabay

Πώς θα σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ανησυχίας

«Τι θα συμβεί αν χάσω την εργασία μου; Τι θα γίνει αν βγω θετικός/ή στον ιό; Κι αν δεν μπορέσω να ταξιδέψω ποτέ ξανά;». Μήπως αυτές είναι σκέψεις που σας έχουν περάσει αρκετές φορές από το νου τον τελευταίο καιρό; Αν ναι, τότε είναι απολύτως φυσιολογικό. Ήταν όμως φευγαλέες σκέψεις ή σας κατέκλυσαν και σας γέμισαν χρόνια ανησυχία και συνεχές άγχος;

Ο φαύλος κύκλος της χρόνιας ανησυχίας συμβαίνει όταν μια αρνητική σκέψη ξεφεύγει εντελώς από τον έλεγχό μας και μας κατακλύζει, καταστρέφοντας όλη μας την ημέρα και φυσικά τη διάθεσή μας. Η πανδημία έχει αυξήσει κατακόρυφα την εμφάνιση της κατάθλιψης και των αγχωδών διαταραχών.

Η ανησυχία είναι ένα χαρακτηριστικό όλων των ειδών, μα ειδικά του ανθρώπου, ο οποίος προσπαθεί να προβλέψει το χειρότερο αρνητικό σενάριο ώστε να μπορεί να προσχεδιάσει, να αποφύγει και να αλλάξει όσο μπορεί την έντασή του. Ουσιαστικά, λοιπόν, αποτελεί ένα εργαλείο προετοιμασίας. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως, αν έχουμε πιαστεί στα δίχτυα της χρόνιας ανησυχίας, χωρίς να μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή και μας κατατρώει σιγά σιγά;

 3 αποτελεσματικοί τρόποι να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ανησυχίας

1. Το «όπλο» της ενσυνειδητότητας
Όταν ασκείτε το μυαλό σας, το εκπαιδεύετε ώστε να μπορεί να παραμένει στην παρούσα στιγμή. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό βοηθά στην αναγνώριση των μοτίβων που κρύβονται πίσω από την ασυνείδητη αρνητική σκέψη. Συνεπώς, μια συνεπής ρουτίνα προσοχής θα σας βοηθήσει να βγείτε από έναν νοητικό «αυτόματο πιλότο» που τείνει να μας επιστρέφει στην κατάσταση ανησυχίας.

Ένας τρόπος είναι ο διαλογισμός. Ένας άλλος είναι οι καθημερινές, χαλαρές ενασχολήσεις, κατά τις οποίες ο νους περιπλανιέται σε θετικές σκέψεις, όπως όταν ζωγραφίζουμε ή πλέκουμε.

2. Προκαλέστε την αρνητική σκέψη
Οι αρνητικές σκέψεις εξαφανίζονται όταν αμφισβητούνται. Η απλή πράξη αμφισβήτησης σταματά τη σκέψη πριν αυτή μας ρίξει και πάλι στην παγίδα της ανησυχίας. Βασικά, αμφισβητώντας τη σκέψη αξιολογείτε την αλήθεια αυτής. Δημιουργείτε συνειδητά χώρο ανάμεσα στις σκέψεις.

Είναι ένας τρόπος να σταματήσετε και να κερδίσετε χρόνο πριν περάσετε σε έναν μελλοντικό ή παρελθόν κόσμο καταστροφής και θλίψης. Ο χώρος ανάμεσα στις σκέψεις σάς επιτρέπει να κάνετε μια συνειδητή επιλογή αντί και πάλι να λειτουργείτε στον αυτόματο πιλότο. Αμφισβητείστε, λοιπόν, την εγκυρότητα της αρνητικής σκέψης.

3. Περιορίστε την ανησυχία σε συγκεκριμένη διάρκεια και χρόνο
Ο προγραμματισμός του χρόνου που περνάμε μπροστά από μια οθόνη είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για μια ψηφιακή αποτοξίνωση. Μια παρόμοια προσέγγιση μπορείτε να ακολουθήσετε και για την αποτοξίνωση από την ανησυχία. Ο προγραμματισμός ενός χρονικού ορίου κατά τη διάρκεια της ημέρας επιτρέπει τον περιορισμό των ανήσυχων σκέψεων και σκοπός είναι να μπορέσουμε σταδιακά να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο.

Εάν είστε επιρρεπείς στην ανησυχία, η μετάβαση από το 100 στο μηδέν μπορεί να ασκήσει αδικαιολόγητη πίεση στο μυαλό και, ειλικρινά, δεν είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση. Θυμηθείτε, ο εγκέφαλος και το σώμα σας λειτουργούν με ορμονικό εθισμό. Έτσι, το να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας είναι ζωτικής σημασίας για μακροπρόθεσμη επιτυχία εδώ.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην Εναλλακτική Δράση, έναν ενημερωτικό ιστότοπο ο οποίος δημιουργήθηκε το 2012. Αποτελεί τον μεγαλύτερο ιστότοπο αυτοβοήθειας στην Ελλάδα με πάνω από 20.000 πρωτότυπα άρθρα. Σκοπός της Εναλλακτικής Δράσης είναι η δημιουργία ενός πιο υγιούς κόσμου, τόσο σε φυσικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

Κεράστε μας έναν καφέ

Natalia-Basdeki-Jewelry

Προσωπικές Πληροφορίες

Πληροφορίες Κάρτας
Ασφαλής SSL κρυπτογραφημένη πληρωμή

Συνολική Δωρεά: €6,00

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε