Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Karolina Grabowska / Pexels

Ρίγανη: Το φυσικό αντιβιοτικό από την ελληνική φύση

Η ρίγανη είναι φυσικό αντιβιοτικό από την ελληνική φύση. Αποτελεί ένα από τα ελληνικά ενδημικά βότανα, δηλαδή βότανα που στο ελληνικό περιβάλλον αναπτύσσουν ιδιαίτερες – μοναδικές οργανοληπτικές ιδιότητες.

Της Σοφίας Παπαδοπούλου

Βοτανικά γνωστή ως Origanum vulgare, η ρίγανη ήταν εξαιρετική δημοφιλής στην αρχαία Ελλάδα και αργότερα στη Ρώμη και τη χρησιμοποιούσαν για ιατρικούς σκοπούς. Στην πραγματικότητα, το όνομα ρίγανη (ορίγανος, το αρχαιοελληνικό όνομα) προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «όρος» και «γάνος», που σημαίνει χαρά, λαμπρότητα ή απόλαυση. Δηλαδή η ρίγανη ήταν χαρά του βουνού και το φυτό που «λαμπρύνει τα όρη».

Στην αρχαία Ελλάδα, λοιπόν, η ρίγανη ήταν σύμβολο χαράς και ευτυχίας και έφτιαχναν στεφάνια για τις γαμήλιες τελετές με τα κλαδιά της. Παράλληλα, τη χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό βότανο: Ο λόγος; Οι σπουδαίες θεραπευτικές της ιδιότητες: αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, θεραπευτικές, επουλωτικές. Επίσης τονωτικές, χωνευτικές, εφιδρωτικές, αντιβηχικές, αντιδιαρροϊκές, αντισηπτικές, αντιαιμορραγικές Ακόμα διουρητικές, αναλγητικές, αντιβακτηριακές, αντιρευματικές, αντιπαρασιτικές, αποχρεμπτικές, ισχυρές αντιϊικές, αντι-αθηροσκληρωτικές.

Το βότανο χρησιμοποιείται επίσης για αιώνες ως μαγειρικό καρύκευμα. Η ελληνική ρίγανη θεωρείται από τα καλύτερα μυρωδικά στον κόσμο. Αν και χρησιμοποιείται συνήθως σε μικρές ποσότητες, περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί σπουδαία πηγή της βιταμίνης Κ ενώ περιέχει καλή ποσότητα σιδήρου και Βιταμίνης C.

Από την καταπολέμηση των βακτηρίων και των καρκινικών κυττάρων έως την αντιμετώπιση της φλεγμονής και της ιογενούς λοίμωξης, οι επιστημονικές σύγχρονες μελέτες έχουν ανακαλύψει μερικά από τα εντυπωσιακά πιθανά οφέλη που έχει η ρίγανη στην υγεία.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Πράγματι, πολλές μελέτες διαπίστωσαν ότι η ρίγανη και το έλαιο ρίγανης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη και θυμόλη, δύο σπουδαίες φαινολικές ενώσεις, στις οποίες αποδίδονται οι ισχυρές βιολογικές δράσεις της ρίγανης. Μάλιστα, η ελληνική ρίγανη θεωρείται μοναδική, γιατί περιέχει την ιδανική αναλογία μεταξύ καρβακρόλης και θυμόλης. Συγκεκριμένα περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα καρβακρόλης και λιγότερη θυμόλη ενώ στην τουρκική ρίγανη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Συμβάλλει στην καταπολέμηση των βακτηρίων

Η ρίγανη διαθέτει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές δοκιμές ότι μικρόβια που προκαλούν κοινές ασθένειες δεν αντέχουν στο πέρασμά της, ακόμα και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη μεταλλαγμένων βακτηρίων δεν έχουν καμία άμυνα απέναντι στη ρίγανη.
Μια μελέτη έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης βοήθησε στον αποκλεισμό της ανάπτυξης των Escherichia coli και Pseudomonas aeruginosa, δύο στελεχών βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές στο σώμα. Παράλληλα, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η ρίγανη ήταν αποτελεσματική έναντι 23 ειδών βακτηρίων.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίγανη και τα συστατικά της μπορεί να βοηθήσουν στη θανάτωση καρκινικών κυττάρων. Σε μια εργαστηριακή έρευνα που μελέτησε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου με εκχύλισμα ρίγανης, διαπιστώθηκε ότι σταμάτησε η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Μια άλλη εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι η καρβακρόλη βοήθησε επίσης στην καταστολή της ανάπτυξης και της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ιογενούς λοίμωξης

Εκτός από την καταπολέμηση των βακτηρίων, ορισμένες εργαστηριακές μελέτες διαπίστωσαν ότι η ρίγανη και τα συστατικά της μπορεί επίσης να προστατεύσουν από ορισμένους ιούς.
Σε μια εργαστηριακή μελέτη, η καρβακρόλη απενεργοποίησε τον νοροϊό, μια ιογενή λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, ναυτία και πόνο στο στομάχι, εντός μίας ώρας από τη θεραπεία.  Σε μια άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η θυμόλη και η καρβακρόλη απενεργοποίησαν το 90% του ιού του απλού έρπητα μέσα σε μία μόνο ώρα.

Κατά των φλεγμονών

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσοαπόκριση που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ασθένειας ή τραυματισμού. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και αυτοάνοσων.
Τα σπουδαία αντιοξειδωτικά της ρίγανης, η καρβακρόλη και η θυμόλη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Σε μια μελέτη σε ζώα, η καρβακρόλη μείωσε το πρήξιμο στα πόδια των ποντικών έως και 57%.

Μια άλλη μελέτη σε ζώα έδειξε ότι ένα μείγμα αιθέριων ελαίων ρίγανης και θυμαριού μείωσε τον αριθμό των φλεγμονωδών δεικτών σε ποντίκια με κολίτιδα ή με φλεγμονή του παχέος εντέρου.

Ριγανέλαιο, το θαυματουργό

Το φυτό καλλιεργείται όχι μόνο για να χρησιμοποιηθεί ως μπαχαρικό ή τσάι αλλά και για την παραλαβή αιθέριου ελαίου (ριγανέλαιο) από τα φύλλα του. Το ριγανέλαιο λαμβάνεται με απόσταξη σε πολύ συμπυκνωμένη μορφή. Έχει σημαντικές βιολογικές και φαρμακευτικές ιδιότητες κατά της πάθησης του προστάτη, της οστεοπόρωσης, της χοληστερόλης. Επίσης, βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού και της απώλειας βάρους. Ιδιαίτερα η μορφή του ριγανέλαιου σε softgel εξασφαλίζει την καλύτερη βιοθεσιμότητα, απορρόφηση και ασφάλεια για τον οργανισμό. Διατίθεται δηλαδή κατευθείαν εκεί που πρέπει! Καταναλώνεται πάντα μετά τα γεύματα και θεωρείται ένα σπουδαίο φυσικό αντιβιοτικό. Τα αποτελέσματά του ενισχύονται με την παράλληλη κατανάλωση μελιού και λεμονιού.

Devanath / Pixabay

 

Απολαύστε το φυσικό αντιβιοτικό της ελληνικής φύσης, τη «χαρά του βουνού» και τη χαρά όλων μας…

Η Σοφία Παπαδούλου  είναι Χημικός-Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα). www.ayurveda-hellas.gr

Πηγή: naturanrg.grNaturaNrg #116

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε