Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Τεθωρακισμένα οχήματα του Αζερμπαϊτζάν, ένα από τα οποία καταστράφηκε από τις αρμενικές ένοπλες δυνάμεις στην αποσχισμένη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, φαίνονται σε αυτήν την εικόνα από πλάνα που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας στις 27 Σεπτεμβρίου 2020. (Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας / μέσω Reuters)

Συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν λόγω Ναγκόρνο-Καραμπάχ

ΓΕΡΕΒΑΝ/ΜΠΑΚΟΥ — Η Αρμενία κήρυξε στρατιωτικό νόμο και κινητοποίησε τον ανδρικό της πληθυσμό την Κυριακή μετά από συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν για την αποσχισμένη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στην οποία υπήρξαν θάνατοι, σύμφωνα με πηγές και από τις δύο πλευρές.

Οι αρχές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια κυρίως εθνικά αρμενική περιοχή στο Αζερμπαϊτζάν, η οποία κήρυξε ανεξαρτησία το 1991, ανακοίνωσαν επίσης στρατιωτικό νόμο και κινητοποίησαν τον ανδρικό πληθυσμό μετά από συγκρούσεις για τις οποίες οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μια την άλλη.

Άρματα του Αζερμπαϊτζάν και στρατιώτες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην αποσχισμένη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, φαίνονται σε αυτήν την εικόνα από πλάνα που κυκλοφόρησαν από το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας στις 27 Σεπτεμβρίου 2020. (Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας /  μέσω Reuters)

 

Η Αρμενία είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση και επίθεση πυροβολικού στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά το Αζερμπαϊτζάν είπε ότι είχε ανταποκριθεί σε βομβαρδισμό των Αρμενίων.

Αρμένιοι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν ότι δύο άμαχοι, μια γυναίκα και ένα παιδί, σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των Αζέρων. Το Μπακού είπε ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός αζερικών αμάχων έχασαν την ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν, και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είπε ότι 10 από τους στρατιωτικούς του είχαν σκοτωθεί. Δεν ήταν δυνατή η ανεξάρτητη επιβεβαίωση των αναφορών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μεσολαβητής σε συγκρούσεις δεκαετιών μεταξύ της κυρίως χριστιανικής Αρμενίας και του κυρίως μουσουλμανικού Αζερμπαϊτζάν, προέτρεψε και τις δύο πλευρές να παύσουν αμέσως τα πυρά και να πραγματοποιήσουν συνομιλίες.

Οι δύο χώρες διαφωνούν εδώ και πολύ καιρό για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν σε μια σύγκρουση που ξέσπασε όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε.

Αν και συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός το 1994, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συχνά αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις κοντά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος των διαφορετικών Αζερικών-Αρμενικών συνόρων.

Η σύγκρουση ανησυχεί τις δυτικές και περιφερειακές χώρες εν μέρει επειδή θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια στον Νότιο Καύκασο, ο οποίος χρησιμεύει ως διάδρομος για αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές.

Συχνές εμπλοκές

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας είπε ότι τα στρατεύματά του κατέστρεψαν τρία άρματα μάχης και κατέρριψαν δύο ελικόπτερα και τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ως απόκριση σε επίθεση εναντίον πολιτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Στεπανακέρτ.

«Η απάντησή μας θα είναι αναλογική και η στρατιωτική-πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση που επανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών.

Στρατολόγηση εθελοντών αφότου οι Αρμενικές αρχές κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και κινητοποίησαν τον ανδρικό πληθυσμό μετά από συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν για την αποσχισμένη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Γερεβάν της Αρμενίας, στις 27 Σεπτεμβρίου 2020. (Melik Baghdasaryan / Photolure via Reuters)

 

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν έγραψε στο Twitter: «Παραμένουμε δυνατοί δίπλα στον στρατό μας για να προστατεύσουμε την πατρίδα από την εισβολή των Αζέρων».

Το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε την δήλωση του αρμενικού υπουργείου Άμυνας, αναφέροντας ότι είχε «πλήρες πλεονέκτημα έναντι του εχθρού στο μέτωπο», και κατηγόρησε τις αρμενικές δυνάμεις ότι ξεκίνησαν «εσκεμμένες και στοχευμένες» επιθέσεις στο μέτωπο.

«Υπερασπίζουμε την επικράτειά μας, ο σκοπός μας είναι σωστός!» Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, δήλωσε σε ομιλία του προς το έθνος.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι ορισμένοι πολίτες σκοτώθηκαν αλλά δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν τον Απρίλιο του 2016. Υπάρχουν συχνές εμπλοκές και τουλάχιστον 16 νεκροί έχουν καταγραφεί μετά από συγκρούσεις τον Ιούλιο.

Από τους Nvard Hovhannisyan και Nailia Bagirova

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε