Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Ο υπέρμαχος της δημοκρατίας νομοθέτης Ρέιμοντ Τσαν (Κέντρο) κουβαλιέται από την ασφάλεια μετά από συγκρούσεις στο Νομοθετικό Συμβούλιο (LegCo) στο Χονγκ Κονγκ στις 8 Μαΐου 2020. (Anthony Wallace / AFP μέσω Getty Images)

Σύλληψη 8 πολιτικών υπέρμαχων της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ – ΗΠΑ και ΕΕ εκφράζουν τις ανησυχίες τους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο καταδίκασε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (Κ.Κ.Κ.) και την -υπέρ του Πεκίνου- κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ για την σύλληψη οκτώ μελών της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων πέντε βουλευτών, σε μια δραματική σύγκρουση στο Νομοθετικό Συμβούλιο που συνέβη τον Μάιο, για τον έλεγχο μιας βασικής προεδρικής θέσης που θα καθόριζε εάν το Πεκίνο θα ορίζει τις νομικές διατάξεις στην πόλη.

«Η σύλληψη αυτών των νομοθετών, έξι μήνες μετά το εν λόγω συμβάν αποτελεί σαφή κατάχρηση της επιβολής του νόμου για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε ο Πομπέο στις 2 Νοεμβρίου.

«Η παρενόχληση και ο εκφοβισμός των εκπροσώπων των δημοκρατικών δυνάμεων από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ καθώς και οι απόπειρες καταστολής των ανθρώπων που διαφωνούν, είναι ενδεικτικά παραδείγματα της συνεχιζόμενης συνενοχής της κυβέρνησης με το αυταρχικό Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο επιδιώκει να διαλύσει την υποσχόμενη αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και να εξαφανίσει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Οι οκτώ πολιτικοί είναι μέλη του pan-democracy camp. Επτά από αυτούς συνελήφθησαν από την αστυνομία την Κυριακή και ο όγδοος τη Δευτέρα. Στη συνέχεια απελευθερώθηκαν όλοι μετά την καταβολή της εγγύησης και θα εμφανιστούν στο δικαστήριο στις 5 Νοεμβρίου.

Οι πέντε νομοθέτες που συνελήφθησαν είναι οι Γου Τσι-ουάι (Wu Chi-wai), Άντριου Γουάν (Andrew Wan), Έλενα Γουόνγκ (Helena Wong) και Τεντ Χούι (Ted Hui) του Δημοκρατικού Κόμματος του Χονγκ Κονγκ, και ο Φερνάντο Τσέουγκ (Fernando Cheung) του Εργατικού Κόμματος. Οι άλλοι είναι ο πρώην νομοθέτες  Ρέι Τσαν (Ray Chan), ο Έντι Τσου (Eddie Chu) και ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Στίβεν Κουόκ (Steven Kwok).

Η αστυνομία συνέλαβε τους οκτώ πολιτικούς με πρόφαση την διαμάχη στο Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ (LegCo), στις 8 Μαΐου, όταν, οι νομοθέτες υπέρ της δημοκρατίας και οι υπέρ του Πεκίνου, συγκρούστηκαν για τη διαδικασία διορισμού του Προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής – μια θέση για την οποία η αντιπολίτευση ήθελε να καθυστερήσει την ψηφοφορία προκειμένου να αποτρέψει την πλειοψηφία των υπέρ του Πεκίνου του Συμβουλίου από το να υπαγορεύσουν ποια νομοσχέδια θα προχωρήσουν σε δεύτερη ανάγνωση.

Το Πεκίνο κατηγόρησε τους νομοθέτες της αντιπολίτευσης για «κακόβουλη» φιλελευθεροποίηση και προχώρησε στην ψηφοφορία παρά τις διαδικαστικές αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης.

Ο καβγάς σταμάτησε όταν μερικοί απο τους νομοθέτες, υπέρ της δημοκρατίας, σύρθηκαν έξω από την αίθουσα από φρουρούς ασφαλείας.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ κατηγόρησε τους οκτώ πολιτικούς για δύο αδικήματα βάσει του διατάγματος περί εξουσίας και προνομίων του LegCo, συμπεριλαμβανομένης της «παρέμβασης με μέλη στο Νομοθετικό Συμβούλιο».

Αλλά ο Πομπέο αντέκρουσε τις κατηγορίες: «Καλούμε το Πεκίνο και την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να σεβαστούν το δικαίωμα του λαού του Χονγκ Κονγκ να εκφράζει τα παράπονά του μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στον λαό του Χονγκ Κονγκ», είπε στη δήλωσή του.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης – ο βραχίονας εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ – εξέδωσε επίσης δήλωση που αναφέρει ότι η απόφαση σύλληψης των πολιτικών «απαιτεί εξονυχιστικό έλεγχο».

Πρόσθεσε: «Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τη μεταχείριση αυτών των υποθέσεων από τις Αρχές, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας των δημοκρατικών αρχών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αμεροληψίας της δικαιοσύνης ως βασικής αρχής του κράτους δικαίου».

Η κινεζική αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε τη δήλωση της ΕΕ. Ανέφερε ότι η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ «δεν θα επιτρέψει καμία παρέμβαση από κανέναν» και ότι «το δικαστικό ζήτημα του Χονγκ Κονγκ δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση από την πλευρά της ΕΕ».

Ο Τσαν, ένας από τους συλληφθέντες πολιτικούς, ανάρτησε μια δημοσίευση στο Twitter για να ευχαριστήσει τον Πομπέο για την υποστήριξή του.

«Σε σύγκριση με τους δώδεκα νέους από το # Χονγκ Κονγκ που εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στον έξω κόσμο, ενώ βρίσκονται υπό κράτηση στην Κίνα, οι συλλήψεις μας που έγιναν με εξωφρενικές κατηγορίες είναι πράγματι ένα μικρό τίμημα», είπε ο Τσαν.

Οι 12 νεαροί από το Χονγκ Κονγκ που ανέφερε ο Τσαν συνελήφθησαν στη θάλασσα από τους ηπειρωτικούς Κινέζους ακτοφύλακες στις 23 Αυγούστου, αφού αναχώρησαν από το Χονγκ Κονγκ με βάρκα, προσπαθώντας να διαφύγουν στην Ταϊβάν για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Μέχρι στιγμής, τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε φάρμακα και δικηγόρους.

 

Ακολουθήστε τον Frank στο Twitter: @HwaiDer

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε