Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Σκηνή από την ταινία “Feathers of Fire” («Τα φτερά της φωτιάς»), όπου ο ήρωας Ζαούλ αντιμετωπίζει το θαλάσσιο τέρας. (Fictionville Studio)

«Τα φτερά της φωτιάς: ένα περσικό έπος»

Ένα αρχαίο ποίημα ζωντανεύει στην οθόνη

Κείμενο: Betty Mohr

Μετάφραση: Αλία Ζάε

«Τα φτερά της φωτιάς: ένα περσικό έπος» μοιάζει με παραμύθι της Ντίσνεϊ. Είναι ένα κινηματογραφικό υπερθέαμα, με συναρπαστικά ταξίδια, γιγάντια τέρατα, βασιλιάδες και βασίλισσες, υπερήρωες, ερωτευμένα ζευγάρια που χάνονται και ξανασμίγουν και με μια σαγηνευτική ιστορία για τον θρίαμβο της αγάπης ενάντια σε κάθε αντιξοότητα, που θα σας κάνει να ξεχάσετε ότι αυτό που παρακολουθείτε είναι κινούμενα σχέδια. Και πραγματικά, τα «Φτερά» είναι κάτι περισσότερο από τα συνηθισμένα κινούμενα σχέδια.

Αρχικά είχαν παρουσιαστεί στο Μουσείο Τέχνης του Μπρούκλιν (ΒΑΜ), το 2016, σαν παράσταση θεάτρου σκιών. Τώρα, μεταμορφώνονται σε live-animation από την Fictionville Studio, που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Vimeo.

Η δημιουργία και η σκηνοθεσία είναι του Χαμίντ Ραχμανιάν [Hamid Rahmanian], κινηματογραφιστή και εικαστικό, που είχε δουλέψει κάποτε για την Walt Disney Company, και μας θυμίζει ταινίες της Ντίσνεϊ, όπως «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών» και «Το βιβλίο της ζούγκλας». Η ιστορία, με στοιχεία από το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», προέρχεται από το “Shahnameh” («Σαναμέχ, Το βιβλίο των Βασιλέων»), ένα αρχαίο περσικό έπος γραμμένο περί τα τέλη του 10ου αιώνα από τον Πέρση ποιητή Φερντοουσί [Ferdowsi].

Η Ρουμπαντέχ, η ηρωίδα, καλεί τον Ζαούλ, τον ήρωα, με φόντο την πόλη. (Fictionville Studio)

 

Ένας αρχαίος μύθος ζωντανεύει

Τα «Φτερά» ξεκινούν με τη γέννηση του Ζαούλ, ενός ανεπιθύμητου αλμπίνου γιου, που εγκαταλείπεται από τον πατέρα του εξαιτίας της ασυνήθιστης εμφάνισής του. Ο Ζαούλ σώζεται και ανατρέφεται από ένα μαγικό πουλί, τη Σίμοργκ. Όταν αποφασίζει να επιστρέψει στη γενέτειρά του, η Σίμοργκ του δίνει τρία χρυσά μαγικά φτερά, που πρέπει να κάψει αν ποτέ χρειαστεί τη βοήθειά της. Έτσι και κάνει όταν ερωτεύεται την απαγορευμένη Ρουμπαντέχ.

Ο αρχαίος μύθος είναι μια απόδραση σε άλλον χώρο και χρόνο και η αφήγηση γίνεται μέσω ειδικά σχεδιασμένων φιγούρων σκιάς, μασκών, κοστουμιών και κινούμενων σκηνικών. Οι εικόνες εύκολα μας μεταφέρουν σε σαγηνευτικά τοπία της φαντασίας: φουρτουνιασμένες από καταιγίδες θάλασσες, βουνά που υψώνονται στον ουρανό, ορδές στρατιωτών – πράγματα τα οποία όλα απαιτούν συγχρονισμό ακριβείας κλάσματος του δευτερολέπτου με τα φώτα και τις ρυθμίσεις του βίντεο πάνω σε 160 φιγούρες σκιάς (από χαρτόνι και έγχρωμο σελιλόιντ) και σε περισσότερες από 100 σκηνές ψηφιακού animation.

Σε αντίθεση με το συνηθισμένο θέατρο σκιών, οι εικόνες δεν περιορίζονται σε δισδιάστατες προβολές. Συμμετέχουν και ηθοποιοί, με συναρπαστικό παίξιμο, οι οποίοι φορούν μάσκες και τα σώματά τους εμφανίζονται ως τα σώματα των φιγούρων σκιάς στην οθόνη, ενώ τα κεφάλια ανήκουν στις φιγούρες σκιάς.

Πίσω από την κάμερα: ένας ηθοποιός την ώρα που παίζει τον ρόλο του. (Fictionville Studio)

 

Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε τις εντυπωσιακές φιγούρες και μάσκες, η πραγματικά μαγευτική πτυχή των «Φτερών της φωτιάς» βρίσκεται στην πληθώρα των σκηνικών και των ψηφιακών προβολών, που δίνουν βάθος, κίνηση και λεπτομέρεια. Από την πόλη στην εξοχή, σε ζώα και σε λουλούδια σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, σε εκρηκτικά πυροτεχνήματα, από αστρονομικούς δίσκους, που περιστρέφονται στα ουράνια, σε κύματα που υψώνονται σαν πύργοι στη θάλασσα, κάθε εικόνα είναι πιο εκπληκτική από την προηγούμενη.

Οι θεατές όχι μόνο θα παρακολουθήσουν μια πολύ υψηλής ποιότητας ψυχαγωγική παράσταση , αλλά θα έχουν και την ευκαιρία να δουν και λίγο τι συμβαίνει πίσω από την κάμερα και να απολαύσουν τις δημιουργικές διαδικασίες ενώ γίνονται οι προετοιμασίες για να παρουσιαστεί το υπερθέαμα του θεάτρου σκιών στο κοινό. Αυτό το θαυμαστό αποτέλεσμα προήλθε από τη συνεργασία του Ραχμανιάν και μιας ομάδας ταλαντούχων καλλιτεχνών.

«Κουκλοπαίκτης» είναι ο Λάρι Ριντ [Larry Reed], ενώ ο Μοχάμεντ Ταλανί [Mohammad Talani] είναι ο υπεύθυνος τεχνικός για την εκτυφλωτική μαγεία, ο οποίος προγραμμάτισε το ψηφιακό animation, τα σκηνικά και την κίνηση στα δυο μεγάλα φώτα, που εντείνουν την ψευδαίσθηση της κίνησης και του βάθους. Την υποβλητική μουσική της ταινίας συνέθεσαν οι Λόγκα Ράμιν Τορκιάν και Αζάμ Αλί [Loga Ramin Torkian, Azam Ali].

Αν και τα «Φτερά της φωτιάς» πρέπει να ήταν μια εξαιρετική παράσταση θεάτρου σκιών, όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν στη σκηνή, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι μπορεί να ήταν πιο μαγευτικά από το video stream. Πράγματι, καθώς όλα στην ταινία έχουν μια τόσο ομαλή και αληθοφανή κίνηση, ίσως στην οθόνη τα «Φτερά» να είναι ακόμα πιο σαγηνευτικά από όσο ήταν στη σκηνή.

‘Feathers of Fire: A Persian Epic‘ 
Εισιτήρια: $4.95 στο Vimeo
Χρόνος: 1 hour, 13 minutes

Ως δημοσιογράφος για την τέχνη και κριτικός κινηματογράφου, θεάτρου και όπερας, η Μπέτι Μορ παρουσιάζει τα άρθρα της στα: Τhe Chicago Sun-Times, The Chicago Tribune, The Australian, The Dramatist, the SouthtownStar, the Post Tribune, The Herald News, The Globe and Mail in Toronto, αλλά και σε άλλες εκδόσεις.

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

[give_form id=”3924″]

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε