Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
(Shutterstock.)

Τα φυτά σας μπορούν να σκεφτούν, να μιλήσουν, να διαβάσουν το μυαλό σας: Νέες έρευνες προσθέτουν στοιχεία

Από την σειρά: Υπερβαίνοντας την επιστήμη.

Το άρθρο είχε δημοσιευτεί στην αμερικανική Epoch Times το 2014.

Γράφει η Tara MacIsaac.

Νέα έρευνα από μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας (UWA) δείχνει ότι τα φυτά έχουν μακροχρόνια μνήμη. Αυτό προσθέτει σε ένα σώμα έρευνας που έχει δείξει ότι τα φυτά έχουν νοητικές διεργασίες υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να νιώθουν φόβο και ευτυχία, της ικανότητας επικοινωνίας και ακόμη και της ικανότητας να διαβάζουν την σκέψη μας.

Ο πρίγκιπας Κάρολος είπε κάποτε ότι μίλησε σε φυτά και απάντησαν. Όπως επισημαίνει ένα άρθρο του Economist σχετικά με την έρευνα του αυστραλιανού πανεπιστημίου για την μνήμη των φυτών, ο πρίγκιπας Κάρολος αντιμετώπισε κάποια γελοιοποίηση για την δήλωσή του, αλλά ίσως σύντομα δικαιωθεί.

Παρακάτω ρίχνουμε μια ματιά στον νου των φυτών.

1. Τα φυτά έχουν μακροπρόθεσμη μνήμη: Νέα έρευνα

Η Μόνικα Γκαλιάνο (Monica Gagliano) ηγήθηκε της έρευνας του UWA, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Oecologia.

Αυτή και η ομάδα της έριξαν γλάστρες με φυτά μιμόζας (Mimosa pudica) από ύψος που θα προκαλούσε σοκ στα φυτά, αλλά δεν θα τα έβλαπτε. Η μιμόζα επιλέχθηκε για ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της: κλείνει τα φύλλα της όταν απειλείται, επομένως είναι εύκολο να παρατηρηθεί η αντίδρασή της σε ερεθίσματα.

Αυτό που οι ερευνητές ήθελαν να επιβεβαιώσουν είναι αν τα φυτά μπορούσαν να διδαχθούν ότι το σοκ δεν θα τα έβλαπτε, δεν θα τα τραυμάτιζε. Ήθελαν επίσης να δουν αν τα φυτά θα μπορούσαν να θυμούνται αυτό το γεγονός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα φυτά σταμάτησαν να αντιδρούν μετά από μερικές πτώσεις, γεγονός που δείχνει ότι είχαν μάθει πως η ρίψη τους δεν εμπεριείχε κίνδυνο. Οι ερευνητές διασφάλισαν ότι αυτό δεν γινόταν απλώς επειδή τα φυτά ήταν κουρασμένα και δεν μπορούσαν πλέον να αντιδράσουν. Οι ερευνητές προκάλεσαν ένα διαφορετικό ερέθισμα σοκ στο οποίο τα φυτά αντέδρασαν αμέσως.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε πολλά φυτά σε διάφορες χρονικές περιόδους.

Ορισμένα φυτά αφέθηκαν χωρίς διαταραχή για 28 ημέρες μετά από μια αρχική δοκιμή λίγων ρίψεων. Μετά από τόσες μέρες, τα φυτά θυμήθηκαν ακόμη το «μάθημα» που είχαν μάθει και δεν αντέδρασαν στην πτώση, αν και αντέδρασαν σε άλλα ερεθίσματα.

Πώς σκέφτονται τα φυτά χωρίς εγκέφαλο;

Αν και τα φυτά δεν έχουν τον εγκέφαλο και τα νευρικά συστήματα που παρατηρούνται σε άλλους οργανισμούς με υψηλότερες νοητικές ικανότητες, οι ερευνητές αρχίζουν να υποθέτουν εναλλακτικά συστήματα. Για παράδειγμα, εξηγεί το Economist, τα φυτά έχουν καλά σχηματισμένες οδούς μέσω των οποίων μπορούν να μεταδίδουν πληροφορίες με τη μορφή ηλεκτρικών σημάτων.

2. Τα φυτά έχουν συναισθήματα

Ο Κλιβ Μπάκστερ ξεκίνησε τα πειράματά του με το φυτό δράκαινα. (Ευγενική παραχώρηση του Κλιβ Μπάκστερ.)

 

Ο αείμνηστος Κλιβ Μπάκστερ έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη το 1966 που ξεκίνησε την τάση των ανθρώπων να μιλούν στα φυτά εσωτερικού χώρου.

Ο Μπάκστερ ήταν πρώην ειδικός ανιχνευτή ψεύδους που εργαζόταν στην CIA και είχε αναπτύξει τεχνικές πολυγράφου που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα από τους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς φορείς των ΗΠΑ. Πραγματοποίησε ένα πείραμα σε φυτά δράκαινας γλάστρας που περιγράφεται λεπτομερώς στο βιβλίο «Η μυστική ζωή των φυτών».

Πήρε δύο φυτά δράκαινας και συνέδεσε ένα από αυτά με έναν ανιχνευτή ψεύδους. Έβαλε ένα άτομο να πατήσει το άλλο, μη συνδεδεμένο, φυτό. Όταν εκτελέστηκε αυτή η δράση, ο πολυγράφος έδειξε ότι το συνδεδεμένο φυτό μπροστά στο οποίο έγινε η δράση, κατέγραψε καμπύλη φόβου.

Ο Μπάκστερ προχώρησε περισσότερο. Το φυτό που είχε καταγράψει φόβο δοκιμάστηκε ξανά. Πολλά άτομα μπήκαν στο δωμάτιο όπου ήταν το φυτό, συμπεριλαμβανομένου του ατόμου που είχε πατήσει το άλλο φυτό. Ο πολυγράφος δεν έδειξε καμία αντίδραση στους άλλους ανθρώπους, αλλά όταν το άτομο που είχε πατήσει το πρώτο φυτό μπήκε στο δωμάτιο, ο πολυγράφος έδειξε και πάλι φόβο. Φαινόταν ότι φυτό μπορούσε να αναγνωρίζει αυτό το άτομο.

Τα φυτά βιώνουν ευτυχία όταν ποτίζονται, βρήκε ο Μπάκστερ, και έχουν ακόμη την ικανότητα να διαβάζουν την ανθρώπινη σκέψη.

3. Τα φυτά μπορούν να διαβάσουν τον νου

Μια άλλη μέρα, ο Μπάκστερ σκεφτόταν τι πείραμα να δοκιμάσει στην συνέχεια, και σκέφτηκε να κάψει τα φύλλα ενός φυτού για να δει την αντίδρασή του. Ακριβώς την ώρα που σκεφτόταν να βλάψει το φυτό, ο πολυγράφος έδειξε ότι το φυτό αντέδρασε με φόβο.

Τα ευρήματα του Μπάκστερ έχουν αναπαραχθεί από άλλους, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου επιστήμονα Αλεξάντερ Ντουμπρόφ και του Μάρσελ Βόγκελ, που εργαζόταν στην IBM τον καιρό εκείνο.

Η Epoch Times πραγματοποίησε μια σε βάθος συνέντευξη με τον Μπάκστερ πριν από τον θάνατό του:
Primary Perception: Look Into ‘The Secret Life of Plants’
(Προσεχώς στα Ελληνικά.)

4. Τα φυτά μπορούν να «μιλήσουν»

Η επικοινωνία με τα φυτά είναι ένα αναπτυσσόμενο πεδίο μελέτης. Η Γκαλιάνο έχει πραγματοποιήσει πρόσφατη έρευνα για το θέμα. Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Oxford Journals το 2012, η Γκαλιάνο εξήγησε ότι είναι από καιρό γνωστό ότι τα φυτά παράγουν ηχητικά κύματα.

Πολλοί πίστευαν ότι αυτά τα ηχητικά κύματα είναι τυχαία υποπροϊόντα της αντίδρασης ενός φυτού στην αφυδάτωση, αντί για εκούσιες επικοινωνίες. Αλλά η Γκαλιάνο δεν είναι τόσο σίγουρη.

Μελέτησε τους τρόπους επικοινωνίας των φυτών. Η ευρέως κατανοητή διαδικασία που δημιουργεί ηχητικά κύματα ονομάζεται σπηλαίωση. Συμβαίνει όταν τα φυτά αφυδατώνονται και η στήλη νερού είναι υπό πίεση. Η Γκαλιάνο είπε, ωστόσο: «Τα ακουστικά σήματα που εκπέμπονται από τα φυτά είναι τόσο πολυάριθμα που φαινόταν πάντα εξαιρετικά περίεργο κάθε ακουστικό συμβάν να αποδίδεται μόνο στην σπηλαίωση… και στην πραγματικότητα, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι τα φυτά παράγουν ήχους ανεξάρτητα από διαδικασίες αφυδάτωσης και σπηλαίωσης».

Ανέφερε έρευνα που δείχνει ότι μερικά από τα ηχητικά κύματα μπορεί να δημιουργηθούν από ένα σταθερό σύστημα φυσαλίδων των αγωγών ξυλήματος.

«Αν και τόσο οι εγγύς όσο και οι απώτεροι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται από τα ζώα για να αισθανθούν το περιβάλλον τους και να επικοινωνούν μεταξύ τους υπήρξαν εδώ και καιρό αντικείμενο έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος, η μελέτη της φυτικής επικοινωνίας υπάρχει, αλλά δεν είναι ακόμα τόσο προηγμένη και αναγνωρισμένη», έγραψε η Γκαλιάνο. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την βιοακουστική των φυτών, και είναι εκπληκτικό, όταν σκεφτούμε ότι η ικανότητα να αισθανόμαστε τον ήχο και τις δονήσεις είναι μια φυλογενετικά αρχαία αισθητηριακή ιδιότητα πίσω από τη συμπεριφορική οργάνωση όλων των ζωντανών οργανισμών και της σχέση τους με το περιβάλλον τους».

[Θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος του άρθρου.]

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε