Πέμπτη, 18 Απρ, 2024
To Nave Andromeda εμφανίζεται στο Πόρτισχεντ της Βρετανίας, σε μια φωτογραφία αρχείου. (Huw Gibby / μέσω Reuters)

Το ΗΒ παίρνει τον έλεγχο ελληνικού τάνκερ στη νήσο Ουάιτ, συλλαμβάνει 7 λαθρεπιβάτες

Ο βρετανικός στρατός πήρε τον έλεγχο ενός πετρελαιοφόρου κοντά στη νήσο Ουάιτ την Κυριακή και συνέλαβε επτά λαθρεπιβάτες στο πλοίο.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας και ο υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ ενέκριναν τη δράση σε απάντηση αιτήματος της αστυνομίας, δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου ήταν ασφαλές και καλά.

«Επαινώ τη σκληρή δουλειά των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας για την προστασία των ζωών και την ασφάλεια του πλοίου», δήλωσε ο Γουάλας. «Με αυτούς τους γκρίζους ουρανούς και την επιδείνωση του καιρού, όλοι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στο γενναίο προσωπικό μας».

Το περιστατικό ξεκίνησε στις 10:04 GMT, όταν διατυπώθηκαν ανησυχίες στην αστυνομία σχετικά με την ευημερία των μελών του πληρώματος στο δεξαμενόπλοιο Nave Andromeda, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας. Λαθρεπιβάτες βρίσκονταν επί του σκάφους και έκαναν λεκτικές απειλές προς το πλήρωμα, δήλωσε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός.

Το πλοίο, το οποίο ταξίδευε προς την κατεύθυνση του Σαουθάμπτον, βρισκόταν περίπου έξι μίλια από την ακτή του Μπέμπριντζ στη νήσο Ουάιτ, δήλωσε ο εκπρόσωπος σε email στην Epoch Times.

Η αστυνομία συνεργάστηκε στενά με την Υπηρεσία Ναυτιλίας και Ακτοφυλακής και τη συνοριακή δύναμη για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση. Μια ζώνη αποκλεισμού ακτίνας τριών μιλίων τέθηκε κοντά στο σκάφος.

Τα στοιχεία παρακολούθησης του Refinitiv έδειξαν ότι το Nave Andromeda με σημαία της Λιβερίας αναμενόταν να φτάσει στο Σαουθάμπτον στις 10:30 GMT την Κυριακή. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το Λάγος της Νιγηρίας, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του Nave Andromeda είναι η Folegandros Shipping Corp και το πλοίο διαχειρίζεται η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Navios Tankers Management Inc., σύμφωνα με το Refinitiv.

Τον Δεκέμβριο του 2018, οι βρετανικές δυνάμεις εισέβαλαν σε ένα ιταλικό φορτηγό-πλοίο και ανέκτησαν τον έλεγχο μετά από απειλές λαθρεπιβατών σε μέλη του πληρώματος καθώς έπλεε κοντά στη νοτιοανατολική ακτή.

Η γαλλική αστυνομία τον περασμένο μήνα διέλυσε ένα στρατόπεδο μεταναστών στο βόρειο λιμάνι του Καλέ, από το οποίο χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να διασχίσουν το αγγλικό κανάλι για να φτάσουν στις βρετανικές ακτές.

Χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν φέτος να περάσουν τα βρετανικά σύνορα, συχνά πληρώνοντας λαθρεμπόρους για να τους βοηθήσουν να διασχίσουν μία από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές λωρίδες του κόσμου μέσα σε υπερφορτωμένες λέμβους.

Οι Associated Press και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε