Πέμπτη, 18 Απρ, 2024
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ με προστατευτική μάσκα περιμένει να υποδεχτεί τους Ε3 υπουργούς Εξωτερικών στο Chevening House στο Sevenoaks της Αγγλίας, στις 10 Σεπτεμβρίου 2020. (Justin Tallis - WPA Pool / Getty Images

Το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζει κυρώσεις κατά παραβατών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Λευκορωσίας

Από την Λίλυ Τζόου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρησιμοποιήσει «όλα τα εργαλεία» που έχει στη διάθεσή του, συμπεριλαμβανομένων στοχοθετημένων κυρώσεων, ως απάντηση στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και στο καθεστώς του, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ.

Ο Λουκασένκο, ο αυταρχικός επικεφαλής της Λευκορωσίας, πραγματοποίησε την Τετάρτη μια χωρίς προειδοποίηση τελετή ορκωμοσίας για να σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας θητείας του, την οποία οι εγχώριοι αντίπαλοι και ορισμένες δυτικές χώρες θεωρούν παράνομη.

Ο Ράαμπ είπε την Πέμπτη στο Βρετανικό Κοινοβούλιο τι θα έκανε η βρετανική κυβέρνηση ως απάντηση στις «νοθευμένες» προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, κατά τις οποίες «μάρτυρες ανέφεραν εκτεταμένη νοθεία και παραποίηση αποτελεσμάτων» και υπήρξε «εκστρατεία βίας, εκφοβισμού και κακοποίησης εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών».

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα των εκλογών και καταδικάζει την «δράση μαφίας» που εφαρμόζεται εναντίον του λαού της Λευκορωσίας, δήλωσε ο Ράαμπ.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ορκίζεται ως πρόεδρος της Λευκορωσίας κατά τη διάρκεια τελετής ορκωμοσίας στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Σεπτεμβρίου 2020. (Andrei Stasevich / BelTA / Handout via Reuters)

 

Η αστυνομία ΜΑΤ συλλαμβάνει έναν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της αντιπολίτευσης για την προεδρική ορκωμοσία στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Σεπτεμβρίου 2020. (TUT.by μέσω AP Photo)

 

Ο Ράαμπ είπε στο Κοινοβούλιο ότι είχε δώσει εντολή στο γραφείο του να προετοιμάσει τις «κυρώσεις Magnitsky» για «εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά σε έναν κατάλογο κυρώσεων «ως θέμα που επείγει».

«Θα εφαρμόσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να απαντήσουμε στον Λουκασένκο και στο καθεστώς του», δήλωσε ο Ράαμπ.

«Τον καλούμε να ξεκινήσει σοβαρό και αξιόπιστο διάλογο με την αντιπολίτευση, μέσω διαμεσολάβησης εάν είναι απαραίτητο, για να διευκολύνει την κατάληξη σε ένα ειρηνικό αποτέλεσμα της τρέχουσας κρίσης. Ένα αποτέλεσμα που αντικατοπτρίζει και σέβεται τη βούληση του λαού της Λευκορωσίας», είπε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

«Εάν οι αρχές της Λευκορωσίας δεν ανταποκριθούν, βάσει του αποτελέσματος της έρευνας του ΟΑΣΕ [Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη], την οποία έχουμε εκκινήσει, θα εξετάσουμε περαιτέρω ενέργειες με τους διεθνείς εταίρους μας».

Στις 17 Σεπτεμβρίου, κράτη που συμμετέχουν στον ΟΑΣΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, εκκίνησαν τον λεγόμενο «Μηχανισμό της Μόσχας», για να ιδρύσουν μια ανεξάρτητη αποστολή ειδικών για τη διερεύνηση της φερόμενης εκλογικής απάτης και των σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κυρώσεις της ΕΕ καθυστερούν

Το Ηνωμένο Βασίλειο επρόκειτο να συνεργαστεί με την ΕΕ σε συγκεκριμένες κυρώσεις κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Λευκορωσίας. Ωστόσο, το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ σταματήθηκε από την Κύπρο σε μια προσπάθεια να κάνει την ΕΕ να επιβάλει παρόμοιες κυρώσεις στην Τουρκία για την εξερεύνηση ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο. Οι επικεφαλής της ΕΕ θα προσπαθήσουν να λύσουν το αδιέξοδο όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες την 1η Οκτωβρίου.

Επί του παρόντος, η κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ απαιτεί ομοφωνία όλων των κρατών μελών. Αυτός ο κανόνας συχνά καθυστερούσε την ΕΕ και «καθυστέρησε, αποδυνάμωσε ή κρατούσε ομήρους… ακόμη και απλές δηλώσεις σχετικά με τις αξίες της ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν στις 16 Σεπτεμβρίου, σε ομιλία προς όλα τα κράτη μέλη.

Χρησιμοποιώντας το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς ως παράδειγμα, η φον ντερ Λέιεν είπε ότι η ΕΕ «πρέπει πάντα να εναντιώνεται προς τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όποτε και οπουδήποτε συμβαίνουν, είτε στο Χονγκ Κονγκ είτε στους Ουιγούρους».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν δίνει ομιλία σε σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, 16 Σεπτεμβρίου 2020. (Olivier Hoslet / pool μέσω Reuters)

 

Ζήτησε επίσης αλλαγή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

«Όταν τα κράτη μέλη λένε ότι η Ευρώπη είναι πολύ αργή, τους λέω, να είστε θαρραλέοι και τελικά να προχωρήσετε σε ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία — τουλάχιστον για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή κυρώσεων».

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανόνα «ειδικής πλειοψηφίας», οι προτάσεις εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ μπορούν να εγκριθούν εάν το 55% των κρατών μελών ψηφίσουν υπέρ και υποστηρίζονται από κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.

Αυτό θα εμπόδιζε έναν μικρό αριθμό κρατών μελών να εμποδίσουν την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Οικονομική υποστήριξη

Ο Ράαμπ είπε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται με τους εταίρους της στη Λευκορωσία για «υποστήριξη και ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και των γενναίων μέσων μαζικής ενημέρωσης που αγωνίζονται να φωτίσουν την καταστολή που βλέπουμε να επιβάλλουν οι αρχές της Λευκορωσίας στους πολίτες της».

Η αστυνομία ΜΑΤ συλλαμβάνει διαδηλωτή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της αντιπολίτευσης ενάντια στην προεδρική ορκωμοσία στο Μινσκ της Λευκορωσίας, 23 Σεπτεμβρίου 2020. (TUT.by/AP Photo)

 

Διπλασίασε την οικονομική υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου σε ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, και άλλες κοινότητες στην Λευκορωσία.

Θα δωθούν ακόμα 1,5 εκατομμύριο λίρες Αγγλίας τα επόμενα δύο χρόνια, είπε ο Ράαμπ, 800.000 λίρες εκ των οποίων θα πάνε σε δημοσιογράφους στην Λευκορωσία ώστε να βοηθηθούν στην εκπαίδευση, να στηρίξουν όσους κρατούνται από τις αρχές, και να αντικατασταθεί εξοπλισμός που έχει καταστραφεί ή κλαπεί.

Ο Αλεξάντερ Τζανγκ και το Associated Press συνέβαλαν στο άρθρο. 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε