Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γιορτάζει για τέταρτη χρονιά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με στόχο την προαγωγή ενός πιο δραστήριου και οικολογικού τρόπου ζωής, συμμετέχει ενεργά, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020, με δράσεις που υλοποιούνται από την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου έως και την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου.

Το  φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους» (Zero-emission mobility for all), εκφράζει τον φιλόδοξο στόχο για μια Ευρώπη ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα ως το 2050, όπως ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von de Leyen.

Για τον λόγο αυτό, οι φετινές δράσεις του ΚΠΙΣΝ στα Mobility Actions της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας αφορούν σε όλους τους τρόπους μετακίνησης: ποδήλατο, περπάτημα, μέσα μαζικής μεταφοράς. Το σύνθημα φέτος είναι: “Μετακινήσου υπεύθυνα!”

Το 2019 το ΚΠΙΣΝ βραβεύτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Mobility Actions» στο πλαίσιο επιβράβευσης δράσεων βιώσιμης κινητικότητας που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας της περασμένης χρονιάς. Το ΚΠΙΣΝ, από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, προάγει σταθερά τη βιώσιμη κινητικότητα μέσα από την καλλιέργεια της ποδηλατικής κουλτούρας και την ενθάρρυνση χρήσης του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης, άσκησης, αλλά και ψυχαγωγίας.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα και αστική ανάπτυξη. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου με στόχο να ενθαρρύνει τους κατοίκους των πόλεων να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020 πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων του ΚΠΙΣΝ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 έχει ως εξής:

Ανοιχτή Συζήτηση: Επιχειρήσεις φιλικές προς το ποδήλατο

Τετάρτη 16/09, Θόλος, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, 19.00

Όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στο ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνουν μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις τελευταίες τάσεις σχετικά με τη χρήση του ποδηλάτου στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, φέτος, το θέμα είναι “Επιχειρήσεις φιλικές προς το ποδήλατο” (Cycle Friendly Employer). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι επιχειρήσεις – μικρές και μεγάλες – μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιώσιμης μετακίνησης. Ειδικά φέτος, με την πανδημία να απαιτεί ασφάλεια στις μετακινήσεις, το ποδήλατο μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, όταν οι αποστάσεις το επιτρέπουν. Διευκολύνοντας τους εργαζομένους να μετακινούνται από και προς την εργασία με το ποδήλατο, δίνοντας κίνητρα και επιπλέον παροχές, οι επιχειρήσεις μπορούν να εντάξουν τη βιώσιμη κινητικότητα στον βασικό κορμό των προτεραιοτήτων τους. Αλλά ακόμα και όταν η απόσταση δεν το ευνοεί, η ήπια άσκηση που προσφέρει το ποδήλατο βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, ενισχύει το ανοσοποιητικό και συνεισφέρει στη διατήρηση της καλής διάθεσης.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Επιτροπή Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και αφορά στην αναζήτηση ενός πιο ορθολογικού και βιώσιμου τρόπου ζωής μέσα από τη χρήση του ποδηλάτου από και προς την εργασία, αλλά και στην προτροπή των εργαζομένων να εντάξουν το ποδήλατο στη ζωή τους με στόχο μια πιο βιώσιμη και ευχάριστη πόλη. Στο πλαίσιο της συζήτησης θα παρουσιαστούν οι τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς ως προς αυτή την κατεύθυνση, η πλευρά των ίδιων των επιχειρήσεων, θα συζητηθούν θέματα εργατικής νομοθεσίας, αλλά και θα ακουστούν προτάσεις για το πώς μια επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορεί να γίνει περισσότερο “Cycle Friendly”.

Η εκδήλωση αφορά όχι μόνο τα μέλη του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αλλά και κάθε φορέα, οργανισμό ή επιχείρηση που ενδιαφέρεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη και εντάσσεται παράλληλα στα Sustainable Talks της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ, στη σελίδα του στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από και προς την αγγλική γλώσσα.

Περπατήστε και ποδηλατήστε μαζί μας

Παρασκευή 18/09, Κυριακή 20/09, Δευτέρα 21/09, Κέντρο Επισκεπτών, 19.00

Το περπάτημα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να ανακαλύψουμε ξανά την πόλη μας αλλά και να εντάξουμε την ήπια άσκηση στην καθημερινότητά μας. Για τις μεγαλύτερες αποστάσεις, το ποδήλατο αποτελεί το ιδανικό μέσο. Οι φετινές βόλτες του ΚΠΙΣΝ έχουν ως στόχο να μας δείξουν πόσα μπορεί κάποιος να ανακαλύψει σε μια βόλτα μιάμισης ώρας με τα πόδια ή δύο ωρών με το ποδήλατο και πόσο εύκολο είναι τελικά να καλύψει μεγάλες αποστάσεις με βιώσιμο προς το περιβάλλον τρόπο.

Οι διαδρομές για περίπατο γύρω από το ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνουν ιστορικές πληροφορίες καθώς και παρουσίαση των ευκαιριών για βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι διαδρομές είναι:

Περπάτημα (1,5 ώρα)

– Παρασκευή 18/09 | 19.00–20.30

ΚΠΙΣΝ – Φάληρο/Εκβολές του Κηφισού

– Δευτέρα 21/09 | 19.00–20.30

ΚΠΙΣΝ – Φλοίσβος

Ποδήλατο (2 ώρες)

– Κυριακή 20/09 | 19.00–21.00

ΚΠΙΣΝ – Κέντρο Αθήνας

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή

Ε-Bikes – Το μέλλον είναι ηλεκτρικό

Σάββατο 19/09 και Κυριακή 20/09, Κέντρο Επισκεπτών, 17.00-21.00

Όταν οι αποστάσεις γίνονται μεγαλύτερες, οι κλίσεις πιο έντονες ή απλώς όταν κάποιος επιθυμεί να ιδρώνει λιγότερο, η επιλογή ενός ποδηλάτου με ηλεκτρική υποβοήθηση είναι το ζητούμενο. Ειδικά φέτος που το Υπουργείο Περιβάλλοντος προτείνει κίνητρα για την αγορά ενός τέτοιου ποδηλάτου, είναι σημαντικό να γνωρίσει κάποιος τα ποδήλατα αυτά, τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά τους. Εξάλλου, το ΚΠΙΣΝ είναι ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα όπου τα τελευταία χρόνια δίνεται τακτικά η ευκαιρία στους επισκέπτες του να δοκιμάσουν ένα ποδήλατο ηλεκτρικής υποβοήθησης και να γνωρίσουν στην πράξη τα πλεονεκτήματά του.

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή

Παράλληλες Δράσεις

Ποδήλατο στην πόλη

Κατά τη διάρκεια της ΕΕΚ, παράλληλα με τις ειδικές θεματικές εκδηλώσεις, το ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει ψηφιακά, μέσα από το κανάλι του στο YouTube και τη σελίδα του στο Facebook, μία μίνι σειρά από βίντεο γυρισμένα στους χώρους του με θέμα την αστική ποδηλασία.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Cities for Cycling

Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε