Πέμπτη, 18 Απρ, 2024
Ο Τζούλιαν Ασάνζ κάνει μια χειρονομία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέσα από ένα αστυνομικό όχημα κατά την άφιξή του στο Δικαστήριο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο στις 11 Απριλίου 2019. (Jack Taylor / Getty Images)

Το κατηγορητήριο ‘εξέπληξε’ τους δικηγόρους του Ασάνζ

Εξετάζεται ο αντίκτυπος που θα έχει η αλλαγή του κατηγορητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, τόσο από την εισαγγελία όσο και από την υπεράσπιση κατά την ακρόαση έκδοσής του, η οποία πραγματοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο 48χρονος δεν εμφανίστηκε για τη συνηθισμένη ακρόαση κλήσης στο Δικαστήριο του Ουεστμίνστερ Ματζιστρέιτ στο Λονδίνο τη Δευτέρα.

Ο Άσανζ αγωνίζεται ενάντια στην έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας των ΗΠΑ και 1 κατηγορία για σχεδιασμό εισβολής σε υπολογιστή.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έκανε νέους ισχυρισμούς την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ασάνζ προσελάμβανε χάκερς σε συνέδρια στην Ευρώπη και την Ασία για να παρέχουν στο WikiLeaks απόρρητες πληροφορίες, εκ των οποίων και στρατιωτικά μυστικά.

Η δικαστής Βανέσα Βαράιστερ είπε ότι είχε λάβει ένα email σχετικά με την αλλαγή του κατηγορητηρίου, αλλά οι δικηγόροι υπεράσπισης ενοχλήθηκαν.

Ο δικηγόρος της εισαγγελίας Τζόελ Σμιθ δήλωσε ότι και τα δύο μέρη εξακολουθούν να εξετάζουν τον αντίκτυπο του αλλαγμένου κατηγορητηρίου.

«Αν χρειαστεί να εμπλέξουμε το δικαστήριο… τότε θα ενημερώσουμε το δικαστήριο την κατάλληλη στιγμή», είπε.

Ο δικηγόρος Μαρκ Σάμερς είπε μέσω τηλεφώνου ότι η υπεράσπιση άκουσε μόνο για το νέο κατηγορητήριο εναντίον του Ασάνζ από τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

«Ήμασταν έκπληκτοι όταν το ακούσαμε στα μέσα ενημέρωσης», είπε στο δικαστήριο.

Ο Σάμερς είπε ότι οι νέοι ισχυρισμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επικείμενες ακροάσεις για τη διαχείριση της υπόθεσης.

Η υπεράσπιση πρόκειται να παραδώσει στο δικαστήριο τα τελικά αποδεικτικά στοιχεία της στις 10 Ιουλίου.

Ο Ασάνζ δεν παρέστη λόγω κινδύνου από τον κορωνοϊό και δεν έχει ειδωθεί στο δικαστήριο για περίπου τρεις μήνες.

Ο Σμιθ είπε ότι ο ψυχολόγος της εισαγγελίας δεν μπόρεσε να αξιολογήσει τον Άσανζ στη φυλακή εξαιτίας της καραντίνας.

Η δικαστής Μπαράιστερ είπε ότι αξιωματούχοι της φυλακής Μπελμάρς της έστειλαν email για να της πουν ότι δεν ήταν αδιάθετος, απλά αρνούταν να παρευρεθεί.

Η δικαστής είπε ότι ο Ασάνζ θα μπορούσε να απουσιάζει μόνο εάν πραγματικά δεν ήταν καλά, και όχι αν ανησυχούσε ότι θα αρρωστήσει.

Είπε ότι εάν δεν παρευρεθεί στο επόμενο τηλεφώνημα στις 27 Ιουλίου, θα πρέπει να προσκομίσει ιατρικό πιστοποιητικό.

Ο Σάμερς είπε ότι η υπεράσπιση θα μπορούσε να το κάνει αν χρειαστεί.

Ο Αυστραλός κατηγορείται ότι δημοσίευσε χιλιάδες μυστικά διπλωματικά και στρατιωτικά αρχεία των ΗΠΑ, μερικά από τα οποία αποκάλυπταν εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Κατηγορείται επίσης ότι προσπάθησε να στρατολογήσει χάκερς ώστε να παρέχουν στο WikiLeaks απόρρητες πληροφορίες των ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες έχουν συνολική ποινή φυλάκισης 175 έτη.

Λονδίνο

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε