Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο υποπτέραρχος (ε.α.) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Σπάλντινγκ, στην Ουάσινγκτον, 29 Μαΐου 2019. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποιεί την πανδημία για να πραγματώσει διεθνείς φιλοδοξίες, λέει ειδικός

Καθώς ο κόσμος αγωνίζεται με μια εκτεταμένη υγειονομική κρίση, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα χρησιμοποιεί την πανδημία για να επεκτείνει την παγκόσμια επιρροή του, σύμφωνα με τον ειδικό της Κίνας Ρόμπερτ Σπάλντινγκ.

Το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποιεί τις επιπτώσεις της πανδημίας ως ευκαιρία για να επεκτείνει τον έλεγχό του στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και για να αποφύγει την ευθύνη για την δημιουργία της πανδημίας, ο απόστρατος υποπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α. και συγγραφέας δήλωσε σε μια συνέντευξη στην Epoch Times.
Το περιγράφει ως «πόλεμο χωρίς περιορισμούς» σε πλήρη ισχύ.

Μια στρατηγική που δημιούργησαν Κινέζοι στρατιωτικοί στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο «πόλεμος χωρίς περιορισμούς» αναφέρεται στη χρήση πολλών αντισυμβατικών μεθόδων πολέμου, σχεδιασμένων να επιτύχουν τους στόχους του πολέμου, χωρίς την ανάγκη εκτέλεσης πραγματικής μάχης.
Ο Σπάλντινγκ μιλάει για αυτό στο βιβλίο του «Κρυφός Πόλεμος: Πώς η Κίνα πήρε τον έλεγχο όσο η αμερικανική ελίτ κοιμόταν» (Stealth War: How China Took Over While America’s Elite Slept).

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, το καθεστώς έχει συνδυάσει διαφορετικά στοιχεία πολέμου —οικονομικό, εμπορικό, πολιτικό, πληροφοριών—  για να «δημιουργήσει μια σύγκλιση προκλήσεων» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δημοκρατίες, δήλωσε ο Σπάλντινγκ.

«Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να κατανοήσουν πόσο ισχυρός είναι αυτός ο νέος τύπος πολέμου, επειδή είμαστε τόσο συνηθισμένοι στον παραδοσιακό τύπο πολέμου, με αεροπλάνα και πλοία, βόμβες και τανκς», ανέφερε.

Στο πλαίσιο του πολέμου πληροφοριών, Κινέζοι διπλωμάτες και κρατικά μέσα ενημέρωσης διέδωσαν πρόσφατα θεωρίες συνωμοσίας, που μιλούσαν ανεύθυνα για την προέλευση του ιού και έριχναν την ευθύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ψεύτικοι λογαριασμοί που συνδέονται με το Πεκίνο έχουν πλημμυρίσει το Twitter για να δράσουν ως «μαζορέτες της κυβέρνησης».

«Κρύβουν την πραγματική αλήθεια, δημιουργώντας ουσιαστικά μια νέα αλήθεια στην χώρα και νέα γεγονότα σε εκείνο το μέρος», δήλωσε ο Σπάλντινγκ. «Επειδή ελέγχουν όλα τα στοιχεία που προκύπτουν για τον κορωνοϊό, τον ιό του ΚΚΚ, τότε όλα είναι σύμφωνα με το αφήγημα που ελέγχουν αυτοί οι ίδιοι».

Κέρδη εν μέσω κρίσης

Καθώς η επιδημία δοκιμάζει το παγκόσμιο σύστημα υγείας και επιβαρύνει τις αλυσίδες εφοδιασμού ιατρικών προϊόντων, υπάρχουν ανησυχίες ότι η Κίνα χρησιμοποιεί τα πολύ περιζήτητα προϊόντα για δικό της όφελος. Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πήτερ Ναβάρρο είπε στον Fox Business τον περασμένο μήνα ότι η Κίνα συσσωρεύει μάσκες N95 επιβάλλοντας περιορισμό στις εξαγωγές.

Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια μάσκες ρέουν σε ευρωπαϊκές χώρες από την Κίνα ως μέρος πακέτων στήριξης.

«Βλέπουν τον κορωνοϊό ως ευκαιρία για αυτό, ειδικά επειδή οι διάφορες χώρες πρόκειται να στηριχθούν σε αυτούς για ιατρικές προμήθειες επειδή πρόκειται να έχουν τα μόνα ανοιχτά εργοστάσια», είπε ο Σπάλντινγκ. «Προσπαθούν ουσιαστικά να το κάνουν να φανεί ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ο σωτήρας της Δυτικής Ευρώπης».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό για ιατρικές προμήθειες από την Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό ενεργών φαρμακευτικών συστατικών στον κόσμο, σύμφωνα με μια έκθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ (pdf) του Νοεμβρίου 2019. Το διαδιδόμενο παθογόνο επιδείνωσε το πρόβλημα. Αν και Κινέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι υπήρχαν επίσημες απαγορεύσεις εξαγωγής, από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τον Φεβρουάριο, απαιτήθηκε από κατασκευαστές προστατευτικού εξοπλισμού να πουλήσουν τα προϊόντα τους εντός Κίνας. Η Κίνα παρήγαγε επίσης τις μισές μάσκες του κόσμου πριν από την επιδημία.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά της Κίνας, με μια υπονοούμενη απειλή στις αρχές Μαρτίου, έγραψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «βυθιστούν στην άγρια θάλασσα του κορωνοϊού» εάν η Κίνα επιλέξει να χτυπήσει, ελέγχοντας τις εξαγωγές ιατρικών προμηθειών.

«Το έχουμε στείλει στο εξωτερικό, δεν το έχουμε πια. Δεν μπορούμε να παράγουμε ούτε καν για τον εαυτό μας», δήλωσε ο Σπάλντινγκ.

Ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Τουρκία και η Ολλανδία, πρόσφατα διαμαρτυρήθηκαν για ελαττώματα [που καθιστούν άχρηστες] τις κινεζικές εξαγωγές ιατρικών προμηθειών, για την καταπολέμηση του ιού.

Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο σχεδιάζει πολιτικές από τον Φεβρουάριο για να ενισχύσει τις οικονομικές του φιλοδοξίες, η Horizon Advisory, μια ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία με έδρα τις Η.Π.Α., ανέφερε σε έκθεση.

«Το Πεκίνο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την παγκόσμια αναστάτωση και  ύφεση για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, να αποκτήσει μερίδιο αγοράς και πόρους στρατηγικής σημασίας —ειδικά εκείνους που εξαναγκάζουν εξάρτηση [από την Κίνα]», σύμφωνα με την έκθεση.

Η δημοτικές αρχές της Τσενγκντού, πρωτεύουσας της επαρχίας Σιτσουάν, δήλωσαν σε τοπική εφημερίδα ότι «είναι δυνατόν να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία —να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη και εξάρτηση όλων των χωρών του κόσμου από το “Made in China”».

Το Κρατικό Συμβούλιο, ανάλογο του Υπουργικού Συμβουλίου [των ΗΠΑ], υπογράμμισε επίσης την τεχνολογία 5G και την τεχνητή νοημοσύνη —τα σημαντικότερα εργαλεία για το «κράτος παρακολούθησης» που κυριαρχεί σε όλη την Κίνα—  ως δύο από τους κορυφαίους στρατηγικούς του στόχους για διαφήμιση.

«Σε περιόδους φόβου, φαίνεται ελκυστικό, αλλά αυτό που τους επιτρέπει είναι ουσιαστικά να εμποτίσουν ακόμη πιο βαθιά τις φλέβες μιας κοινωνίας», δήλωσε ο Σπάλντινγκ. «Ο στόχος τους είναι να μπορούν να έχουν αυτήν την δύναμη εξαναγκασμού επί των άλλων χωρών, και χρησιμοποιούν τον ιό του ΚΚΚ για να διαιωνίσουν, να επιταχύνουν και να εμβαθύνουν αυτήν την κατάσταση».

Ξαναγράφοντας την ιστορία

Καθόλη την διάρκεια της επιδημίας, η αντίδραση του Πεκίνου μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια πλήρης, συστηματική συγκάλυψη, άρνηση, και ψέματα. Η αντίδραση αυτή καθιστά το Πεκίνο αδιαμφισβήτητο ένοχο, σύμφωνα με τον Σπάλντινγκ.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, με απόλυτη βεβαιότητα 100 τοις εκατό, είναι ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δημιούργησε την παγκόσμια πανδημία», δήλωσε.

Τουλάχιστον δύο φορές —την και Ιανουαρίου— υπάλληλοι της τοπικής υγειονομικής υπηρεσίας της Χουμπέι αλλά και της Κίνας, είπαν στα κινεζικά εργαστήρια να σταματήσουν τις δοκιμές και να καταστρέψουν τα υπάρχοντα στοιχεία [σχετικά με τον ιό], σύμφωνα με ρεπορτάζ της κινεζικής εφημερίδας Τσαϊσίν (Caixin).

Ενώ οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές των Η.Π.Α. επανειλημμένα προσφέρθηκαν να στείλουν ερευνητές στην Κίνα από τις 6 Ιανουαρίου, μόνο δύο τελικά επιτράπηκε να μεταβούν στην χώρα —περισσότερο από ένα μήνα αργότερα.

Μέχρι τη στιγμή που η Γουχάν επέβαλε τον μαζικό περιορισμό μετακίνησης στις 23 Ιανουαρίου, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια εντόπιοι είχαν φύγει από την πόλη χωρίς να υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο, μεταφέροντας τον ιό σε άλλα μέρη του κόσμου. Στη συνέχεια, καθώς η επιδημία έγινε σοβαρή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο, Κινέζοι διπλωμάτες ξεκίνησαν μια επιθετική εκστρατεία παραπληροφόρησης όπου κατηγόρησαν τον αμερικανικό στρατό ως μεταφορέα του ιού στην Γουχάν.

Ένα κεντρικό δόγμα που εξηγεί την φύση του καθεστώτος, είναι η ανάγκη του για έλεγχο, λέει ο Σπάλντινγκ.

«Όταν είδε αυτόν τον ιό να εμφανίζεται, φοβήθηκε για την δημιουργία δυσαρέσκειας προς το καθεστώς».
Εσωτερικά έγγραφα που απέκτησε η Epoch Times, καθώς και πληροφορίες από εργαζόμενους στην Κίνα [στο σημείο μηδέν], δείχνουν ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν κάνει απόλυτη προτεραιότητα τον έλεγχο του αφηγήματος για τον ιό, τόσο εντός όσο και εκτός Κίνας.

Ο Σπάλντινγκ επικρίνει το όνομα που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) για την ασθένεια που προκαλείται από τον ιό. Το όνομα COVID-19 —που σημαίνει Coronavirus Disease 2019, σύμφωνα με τον WHO—  δεν διασαφηνίζει ότι προέρχεται από την Κίνα, επιτρέποντας στο κινεζικό καθεστώς να κουκουλώσει την καταστροφική αντίδρασή του στην επιδημία, είπε.

«Εμείς, κατά κάποιον τρόπο, εξακολουθούμε να διαιωνίζουμε την προπαγάνδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επειδή τους επιτρέπουμε να ονομάζουν τα πράγματα», είπε. «Το να ονομάζεις τα πράγματα έχει μεγάλη δύναμη».

Αυτή η κρίση, λέει, καταδεικνύει επίσης τους περιορισμούς του παγκόσμιου εμπορίου και την μεγάλη σημασία της αυτάρκειας στην κατασκευή κρίσιμων προϊόντων.

«Δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε ένα καθεστώς που αμαυρώνει όλα όσα υποστηρίζουμε και χρησιμοποιεί… αυτόν τον έλεγχο στην αλυσίδα εφοδιασμού, για να μας εξαναγκάσει να εγκαταλείψουμε τις ίδιες τις αρχές μας», ανέφερε.

Ακολουθήστε την Eva Fu στο Twitter: @EvaSailEast

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε