Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ο Πωλ Πάτναμ, 53 ετών, ιδιοκτήτης ράντσου και ανεξάρτητος εργολάβος γεωτρήσεων, περνάει μπροστά από μια αντλία στην περιφέρεια Λόβινγκ, Τέξας, στις 25 Νοεμβρίου 2019. (Angus Mordant/Reuters)

Το πετρέλαιο πέφτει καθώς η χαμηλή ζήτηση νικά τις ελπίδες για ανάταση

ΛΟΝΔΙΝΟ — Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν την Πέμπτη 26 Μαρτίου λήγοντας τρείς κερδοφόρες περιόδους, καθώς οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας παγκοσμίως για τον περιορισμό του ιού του ΚΚΚ, κατέστρεψαν την ζήτηση και επισκίασαν τις προσδοκίες πως η έκτακτη βοήθεια $2 τρις των ΗΠΑ θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα.

Το αργό Brent έπεσε κατά 1.04 $ ή 3.75%, στα 26.35$ το βαρέλι. Το αργό West Texas Intermediate (WTI) έπεσε κατά 94 σεντ του δολαρίου, ή κατά 3.8%, στα 23.55 $ το βαρέλι. Οι αγορές και για τα δύο μειώθηκαν κατά 60% αυτήν τη χρονιά.

Ο Στήβεν Ίννες, ειδικός στρατηγικής αγορών της AxiTrader, ανέφερε πως «οι αγορές του πετρελαίου τονώθηκαν λίγο από τις συζητήσεις για το πακέτο ανάτασης των Η.Π.Α., αλλά βασικά η δραστηριότητα παραμένει ελάχιστη, πνιγμένη σε μια θάλασσα πετρελαίου».

Η Σύγκλητος των Ηνωμένων Πολιτειών την Τετάρτη υποστήριξε με μεγάλη πλειοψηφία το πακέτο των $2 τρισεκατομμυρίων που προορίζεται για την στήριξη εργατών και βιομηχανιών που έχουν πληγεί από την επιδημία του ιού του ΚΚΚ.

Η Epoch Times ονομάζει τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ιό του ΚΚΚ διότι η συγκάλυψη και η κακοδιαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα και να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία.

Αλλά με την ζήτηση να εξαφανίζεται και την παραγωγή να ανεβαίνει οι μελλοντικές εκτιμήσεις είναι ζοφερές.

Η πρόβλεψη της Goldman Sachs για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, που ήταν στα 100 εκατομμύρια βαρέλια ανά μέρα (βαμ) την προηγούμενη χρονιά, πέφτει κατά 10,5 εκατομμύρια βαμ τον Μάρτιο και 18,5 βαμ τον Απρίλιο. Η Wall Street Bank ανέφερε πως για φέτος, η κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να πέσει στα 4,25 εκατομμύρια βαμ.

«Τα διεθνή μέτρα απομόνωσης οδηγούν σε μια πρωτοφανή κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου», είπε.

Η μειωμένη ζήτηση θα οδηγήσει τα διυλιστήρια να μειώσουν τους ρυθμούς επεξεργασίας δημιουργώντας αύξηση αποθεμάτων. Αυτό στη συνέχεια θα αυξήσει την πίεση στις τιμές του αργού, οι οποίες θα παραμείνουν κοντά στα 20$ το βαρέλι για το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με ειδικούς της Goldman.

Ταυτοχρόνως, η κατάρρευση του συμφωνητικού «ρύθμισης της προσφοράς» μεταξύ του «Οργανισμού Κρατών Εξαγωγής Πετρελαίου» και άλλων παραγωγών με επικεφαλής την Ρωσία, γνωστών ως OPEC+, αναμένεται να ενισχύσει την προσφορά πετρελαίου, καθώς η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να παραδίδει πάνω από 10 εκατομμύρια βαμ ξεκινώντας τον Μάιο.

Τα αποθέματα πετρελαίου αυξάνονται ήδη, με τις δεξαμενές σε όλο τον κόσμο να γεμίζουν με γοργούς ρυθμούς, παρά την αύξηση κατά 50%-100% στο κόστος μίσθωσης.

Προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να πείσουν την Σαουδική Αραβία να μειώσει την προσφορά, καθώς η βιομηχανία της σχιστολιθικού πετρελαίου αγωνίζεται ενάντια στην κατάρρευση των τιμών, μάλλον δεν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα, σημειώνει η Ολλανδική τράπεζα ING.

«Ακόμα και αν δούμε κάποια συγκράτηση από τους Σαουδάραβες, αναμένουμε σημαντικό παγκόσμιο πλεόνασμα μέσα στο 2020, δεδομένης της πτώση στην ζήτηση που βιώνουμε τώρα. Αυτό υποδηλώνει πως οποιαδήποτε πιθανή ενέργεια [αντιμετώπισης] θα κρατήσει τις τιμές μάλλον στα ίδια επίπεδα, και δεν θα καταφέρει να ωθήσει πολύ ψηλότερα την αγορά.»

Τα αποθέματα αργού των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκαν κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε η αμερικανική «Διοίκηση Πληροφοριών για την Ενέργεια» την Τετάρτη, σημειώνοντας την ένατη κατά σειρά εβδομάδα αύξησης.

Τα «παρεχόμενα προϊόντα», που αντιπροσωπεύουν την αμερικανική ζήτηση, έπεσαν κατά 10% σε 19,4 εκατομμύρια βαμ, έδειξαν τα δεδομένα της EIA.

Από τον Ρον Μπουσσό

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε