Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Η αστυνομία MAT συλλαμβάνει έναν διαδηλωτή σε διαδήλωση εναντίον του νόμου «εθνικής ασφάλειας» του Πεκίνου στο Causeway Bay στο Χονγκ Κονγκ, 24 Μαΐου 2020. (AP Photo/Vincent Yu)

Το ψευδεπίγραφο νομοθετικό σώμα της Κίνας ανακοινώνει την σύνταξη του νόμου «ασφαλείας» του Χονγκ Κονγκ

ΠΕΚΙΝΟ — Το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων του ψευδεπίγραφου νομοθετικού σώματος της Κίνας θα εξετάσει ένα προσχέδιο νόμου «εθνικής ασφαλείας» για το Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Πεκίνο που ξεκίνησε την Πέμπτη, ανέφερε η κρατική εφημερίδα φερέφωνο Σινχουά.

Το προσχέδιο νόμου καθορίζει τον ορισμό τεσσάρων εγκλημάτων: αυτονομιστική δραστηριότητα, ανατροπή του κράτους, τρομοκρατική δραστηριότητα και συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις, ανέφερε η Σινχουά.

Καθορίζει επίσης ποινές για αυτά τα εγκλήματα, ανέφερε.

Ο νόμος αναμένεται να επιφέρει την πιο βαθιά αλλαγή στον τρόπο ζωής της πρώην βρετανικής αποικίας από τότε που επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997, καθώς οι επικριτές φοβούνται ότι θα συντρίψει ευρείες ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ που έχουν αφαιρεθεί από τους κατοίκους της ηπειρωτικής Κίνας, και οι οποίες θεωρούνται ως ο βασικός λόγος για την επιτυχία του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιο οικονομικό κέντρο. [Ο νόμος] αναμένεται να επιτρέψει για πρώτη φορά στους αστυνομικούς του κομμουνιστικού καθεστώτος να εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ.

Οι αρχές στο Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ έχουν απορρίψει τους φόβους ότι ο νόμος θα περιορίσει τις ελευθερίες και λένε ότι θα στοχεύσει μόνο μια μειονότητα «ταραχοποιών» που αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια κατά την άποψη του καθεστώτος. Το νομικό σύστημα της κομμουνιστικής Κίνας είναι πολύ κακόφημο για την απουσία του κράτους δικαίου, διότι εποπτεύεται από την πολιτική του κομμουνιστικού κόμματος σε κάθε επίπεδο.

Ο νόμος πυροδότησε μερικές από τις εντονότερες ανταλλαγές δηλώσεων μεταξύ αξιωματούχων στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να τον αποκαλεί «προαναγγελία θανάτου» για τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ.

Ο Πομπέο συνάντησε τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Γιανγκ Τζιετσί, στη Χαβάη την Τετάρτη εν μέσω βαθιάς επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των στρατηγικών αντιπάλων, στην πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση από πέρυσι.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σε ανακοίνωση ότι ο Γιανγκ είπε στον Πομπέο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σεβαστούν τις απόψεις της Κίνας και να σταματήσουν την παρέμβαση σε θέματα όπως το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν και η περιοχή Σιντζιάνγκ και να εργαστούν για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Ο Πομπέο τόνισε «την ανάγκη για πλήρως αμοιβαίες συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών σε εμπορικές, ασφάλειας και διπλωματικές αλληλεπιδράσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μόργκαν Ορτάγκους.

Ο νόμος «ασφάλειας» του Χονγκ Κονγκ είναι το μεγαλύτερο βήμα του Πεκίνου σε μια συντονισμένη εκστρατεία για να διεκδικήσει την εξουσία της πόλης επί των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, μετά από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μερικών βίαιων, που πυροδοτήθηκαν από την προσπάθεια της κυβέρνησης του Πεκίνου να επιβάλει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο έκδοσης για δίκη που περιελάμβανε την Κίνα [ως χώρα προορισμού].

Η νομοθεσία δεν περιλαμβανόταν σε προηγούμενη ημερήσια διάταξη της συνόδου της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου.

Η Epoch Times συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Το γνωρίζατε;

Η Epoch Times είναι η πρώτη και μοναδική εφημερίδα που εκθέτει την πραγματική φύση, τον αντίκτυπο και τον τελικό στόχο του κομμουνισμού. Εξηγούμε τη ζημιά του στα ηθικά μας θεμέλια και στις ανατολικές και δυτικές παραδόσεις. Συζητάμε επίσης τα αποτελέσματα του σοσιαλισμού και τον αντίκτυπό του στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα των χωρών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε