Σάββατο, 27 Απρ, 2024
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον μιλά σε συνέντευξη Τύπου στο Κοινοβούλιο της Καμπέρα, Αυστραλία, 9 Ιουλίου 2020. (David Gray/Getty Images)

Το Belt and Road και τα Ινστιτούτα Κομφούκιος ίσως τερματιστούν υπό τον νέο αυστραλιανό νόμο

Γράφει ο Daniel Y. Teng.

Η κεντρική κυβέρνηση της Αυστραλίας θα ενδυναμώσει την δύναμη επιβολής του συντάγματος στις επιμέρους επαρχίες, με νέους νόμους που πιθανόν να σκοτώσουν αμφιλεγόμενες συμφωνίες που έχουν γίνει με το Πεκίνο από τοπικές κυβερνήσεις, καθώς και από πανεπιστήμια.

Οι συμφωνίες με οντότητες που συνδέονται με το Πεκίνο, οι οποίες πιθανότατα θα εξεταστούν ενδελεχώς, περιλαμβάνουν το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα Belt and Road στην πολιτεία της Βικτώριας· τα Ινστιτούτα Κομφούκιος σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας· ακαδημαϊκές συνεργασίες με κινεζικά ιδρύματα· συμφωνίες αδελφής πόλης με κινεζικές αρχές· και ακόμη και την ενοικίαση του λιμένα του Δαρβίνου.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είπε ότι οι Αυστραλοί είχαν δίκιο να περιμένουν από την κεντρική κυβέρνηση να καθορίζει την εξωτερική πολιτική.

«Είναι ζωτικής σημασίας ότι όταν πρόκειται για τις σχέσεις της Αυστραλίας με τον υπόλοιπο κόσμο, να μιλάμε με μία φωνή και να δουλεύουμε με ένα σχέδιο», είπε σε συνέντευξη Τύπου στις 27 Αυγούστου.

«Αν δεν είναι σύμφωνες με το εθνικό συμφέρον, θα φύγουν», είπε ο Μόρισον.

Ο Νόμος Σχέσεων Εξωτερικού προτείνει ότι η υπουργός Εξωτερικών Μαρίς Πέιν πρέπει να ειδοποιείται από τις τοπικές κυβερνήσεις (πολιτειών ή επαρχιών) για την πρόθεση διαπραγμάτευσης με μια οντότητα ξένης κυβέρνησης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίς Πέιν μιλά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά τον 30ο AUSMIN στην Ουάσινγκτον στις 28 Ιουλίου 2020. (Brendan Smialowski/Pool μέσω του Reuters)

 

Η υπουργός θα έχει την εξουσία να επανεξετάζει, να εγκρίνει ή να θέτει βέτο σε μελλοντικές και υφιστάμενες συμφωνίες μεταξύ ξένων κυβερνήσεων και αυστραλιανών οντοτήτων του δημοσίου, εάν είναι ασυνεπείς προς την εξωτερική πολιτική ή είναι επιζήμιες σε σχέσεις με άλλες χώρες.

Οι εγκρίσεις μπορούν επίσης να ανακληθούν αργότερα.

Η υπουργός Εξωτερικών Μαρίς Πέιν είπε ότι οι αλλαγές θα διασφαλίσουν ότι όλες οι διεθνείς συμφωνίες θα συνάδουν με τις αξίες της Αυστραλίας.

«Αυτό που κάνει η Αυστραλία είναι να διασφαλίσει ότι οι συμφωνίες που συνάπτονται από τοπικές κυβερνήσεις είναι ωφέλιμες προς το εθνικό συμφέρον της Αυστραλίας», δήλωσε η Πέιν στο Channel Nine.

«Το πιο σημαντικό είναι να εξετάζουμε αυτές τις συμφωνίες με επιμέλεια και να διασφαλίζουμε ότι είναι συνεπείς με την προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής μας», είπε.

Ο νόμος βασίζεται σε συνταγματικές εξουσίες που παρέχουν στην κεντρική κυβέρνηση την εξουσία να νομοθετεί για θέματα που σχετίζονται με «εξωτερικές υποθέσεις».

Οι τοπικές κυβερνήσεις, τα τοπικά συμβούλια και τα δημόσια πανεπιστήμια θα υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου.

Ο τότε κυβερνητικός αξιωματούχος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (τώρα Κινέζος επικεφαλής) παρουσιάζει μια πλάκα στο άνοιγμα του πρώτου Ινστιτούτου Κομφούκιος Κινέζικης Ιατρικής της Αυστραλίας στο Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη στις 20 Ιουνίου 2010. (William West/AFP/Getty Images)

 

Τα τοπικά συμβούλια ή τα πανεπιστήμια δεν χρειάζονται έγκριση για διαπραγμάτευση, αλλά θα πρέπει να ενημερώσουν την υπουργό πριν συνάψουν συμφωνία με φορείς ξένης κυβέρνησης.

Η υπουργός Εξωτερικών θα έχει επίσης την εξουσία να τερματίσει ιδιωτικές συμβάσεις που απορρέουν από ξένες συμφωνίες, όπως στο Πρόγραμμα Belt and Road που υπογράφηκε από την κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτωρίας.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας Ντάνιελ Άντριου έχει υπογράψει δύο Μνημόνια Συνεργασίας με την Επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων του Πεκίνου. Ωστόσο, οι συμφωνίες κατακλύστηκαν από φωνές που έλεγαν πως είναι αμφιλεγόμενες, ιδιαίτερα φέτος, καθώς η Καμπέρα αντιστάθηκε σταθερά στην πίεση του Πεκίνου.

Εντός έξι μηνών από την έναρξη του νέου νομικού καθεστώτος, οι πολιτείες και άλλοι φορείς που καλύπτονται από τον νόμο, θα πρέπει να ολοκληρώσουν έναν απολογισμό υφισταμένων συμφωνιών προς επανεξέταση από την Κοινοπολιτεία.

Υπάρχουν πάνω από 135 συμφωνίες με 30 διαφορετικές χώρες που πρόκειται να εξεταστούν.

Ο επικεφαλής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Σι Τζινπίνγκ στο τέλος του «Φόρουμ Belt and Road για Διεθνή Συνεργασία» στο Πεκίνο, 15 Μαΐου 2017. (Jason Lee-Pool/Getty Images)

 

Θα δηµιουργηθεί δηµόσιο µητρώο για λεπτοµέρειες πληροφοριών σχετικά µε συµφωνίες και υπουργικές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εγκρίνει το νομοσχέδιο πριν από το τέλος του έτους και θα εισαγάγει νομοθεσία στο κεντρικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι υπηρεσίες ασφαλείας ενημέρωσαν τις τοπικές κυβερνήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις σε συμφωνίες που καλύπτονται.

Ο αρχηγός της κεντρικής αντιπολίτευσης Άνθονυ Αλμπανέζ υποστηρίζει τον νόμο αλλά θέλει να δει τις λεπτομέρειες.

«Η εθνική κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγχει την εξωτερική μας πολιτική», δήλωσε στο Triple M Hobart στις 27 Αυγούστου.

«Και ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνει ανά πάσα στιγμή είναι να προστατεύει το εθνικό συμφέρον της Αυστραλίας», είπε.

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε