Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Το λογότυπο του Facebook και φιγούρες ανθρώπων μπροστά από ένα πληκτρολόγιο, εκτυπωμένα σε εκτυπωτή 3D, 12 Απριλίου 2020. (Dado Ruvic/Illustration/Reuters)


Το Facebook καταργεί χιλιάδες λογαριασμούς της Antifa, παραστρατιωτικών οργανώσεων και ομάδων που σχετίζονται με το QAnon

Από τον Άλλεν Τζονγκ.

Το Facebook έχει αφαιρέσει χιλιάδες ομάδες, σελίδες και διαφημίσεις που σχετίζονται με την Antifa και άλλες παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποκινούν βία μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε σε μια δήλωσή της την Τετάρτη πως: «Έχουμε αρχικά αφαιρέσει πάνω από 980 ομάδες, 520 σελίδες και 160 διαφημίσεις στο Facebook, που σχετίζονται με παραστρατιωτικές οργανώσεις και οργανώσεις που υποστηρίζουν την δημιουργία επεισοδίων. Έχουμε επίσης περιορίσει πάνω από 1.400 hashtag στο Instagram, που σχετίζονται με αυτές τις ομάδες και αυτούς τους οργανισμούς».

Το Facebook, είπε πως αυτές οι σελίδες, οι ομάδες και οι λογαριασμοί του Instagram, συνδέονται με παρασκηνιακές, αναρχικές ομάδες που υποστηρίζουν την βία στις διαδηλώσεις των ΗΠΑ.

Η εταιρεία δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εάν αναφερόταν στο παρόν κύμα των βίαιων διαδηλώσεων και επεισοδίων, που συνέβησαν μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης είπε πως η εφαρμογή των μέτρων της, έχει επεκταθεί με σκοπό να συμπεριλάβει συμπεριφορές που επικροτούν τις βίαιες πράξεις.

«Έχουμε παρατηρήσει πως υπάρχουν ολοένα και περισσότερα κινήματα, που ενώ δεν σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν βία, έχουν επικροτήσει τις βίαιες πράξεις, έχουν στην κατοχή τους όπλα, υπονοώντας πως θα τα χρησιμοποιήσουν, ή έχουν συγκεκριμένους οπαδούς με παρελθόντα βίαιης συμπεριφοράς», όπως αναφέρει το άρθρο. «Έτσι σήμερα, επεκτείνουμε τα μέτρα μας για τα επικίνδυνα άτομα και οργανισμούς με σκοπό να αντιμετωπίσουμε όσους έχουν επιδείξει σημαντικούς κινδύνους για την δημόσια ασφάλεια, αλλά δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια να χαρακτηριστούν ως επικίνδυνοι οργανισμοί και έτσι να τους απαγορευτεί η παρουσία στην πλατφόρμα μας».

Άνθρωποι κρατούν κινητά τηλέφωνα με μηνύματα που σχετίζονται με το QAnon, σε μια συγκέντρωση στο Λας Βέγκας, Νεβάδα, 21 Φεβρουαρίου 2020. (Mario Tama/Getty Images)

 

Εκτός από τις ομάδες που σχετίζονται με βίαιες παραστρατιωτικές οργανώσεις και την Antifa, το Facebook κατήργησε επίσης περισσότερες από 790 ομάδες, 100 σελίδες και 1.500 διαφημίσεις που συνδέονται με το QAnon.

Ενώ οι απόψεις ποικίλλουν ως προς την φύση και την πρόθεσή του, το QAnon είναι ένα κίνημα που ξεκίνησε σε πίνακες διαδικτυακών μηνυμάτων του 4chan και του 8chan, με μερικές μυστικοπαθείς δημοσιεύσεις που συχνά επικεντρώνονται γύρω από θέματα κυβερνητικών συνωμοσιών, περιορισμού των ατομικών ελευθεριών, του λεγομένου «βαθέως κράτους» και της κρυφής ατζέντα της παγκοσμιοποίησης. Έχει πλέον αναπτυχθεί σε ένα μεγάλο κίνημα, με διάφορες σχετιζόμενες ομάδες και ισχυρίζεται συχνά πως μέλη κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών ελίτ του πλανήτη, έχουν εμπλακεί στην εμπορία ανηλίκων, την κακοποίηση και τον κανιβαλισμό.

Το Facebook, δεν είναι η μόνη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που έλαβε περιοριστικά μέτρα κατά του QAnon.

Ως προσπάθεια καταστολής, το Twitter έχει απαγορεύσει περισσότερους από 7.000 λογαριασμούς που σχετίζονται με το QAnon και έχει περιορίσει το πεδίο εύρους περίπου 150.000 άλλων, λέγοντας τον Ιούλιο του 2020, πως είναι συμπεριφορές που μπορούν να οδηγήσουν σε «βία εκτός Διαδικτύου».

«Ήμασταν σαφείς πως θα πάρουμε δυναμικά μέτρα για συμπεριφορές που μπορούν να οδηγήσουν σε “βία εκτός Διαδικτύου”», έγραψε το Twitter σε ένα tweet στις 21 ​​Ιουλίου, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές του, ως μια «εργασία μεγάλης κλίμακας για την προστασία του δημοσίου διαλόγου απέναντι σε αναπτυσσόμενους κινδύνους».

Ο Τομ Όζιμεκ συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε