Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, απευθύνεται στο εξ αποστάσεως Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών 2020 στις 20 Αυγούστου 2020. (DNCC μέσω Getty Images)

Το FBI κατάσχεσε υπολογιστή του Μπάιντεν με στοιχεία για τις συμφωνίες του με την Ουκρανία

Ένας φορητός υπολογιστής και ένας σκληρός δίσκος με email που απευθύνονταν στον Χάντερ Μπάιντεν και φωτογραφίες με τον γιο του προεδρικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν, ήρθαν στην κατοχή του FBI σύμφωνα με μια κλήτευση και άλλα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από την New York Post.

Η κλήτευση από το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια του Ντελαγουέρ, με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου 2019, αφορά ένα Apple MacBook Pro και έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Η κλήτευση εκδόθηκε στον ιδιοκτήτη ενός καταστήματος ηλεκτρονικών ειδών στο Ντελαγουέρ, όπου ο υπολογιστής αφέθηκε τον Απρίλιο του 2019, δήλωσε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, ο οποίος κράτησε την ανωνυμία του.

Τα στοιχεία χρέωσης που δόθηκαν για τον υπολογιστή είναι το όνομα του Χάντερ Μπάιντεν και ο υπολογιστής έφερε ένα αυτοκόλλητο από το Ίδρυμα Beau Biden, το οποίο πήρε το όνομά του από τον αδελφό του Χάντερ Μπάιντεν. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος είπε ότι ο υπολογιστής και ο σκληρός δίσκος κατασχέθηκαν από το FBI αφού ειδοποίησε τις αρχές.

Η Post είπε ότι έλαβε ένα αντίγραφο του σκληρού δίσκου από τον Ρούντι Τζουλιάνι, τον προσωπικό δικηγόρο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζουλιάνι μοιράστηκε την ιστορία στο Twitter την Τετάρτη, υποσχόμενος «πολλά ακόμη που θα έρθουν». Κατά τη διάρκεια εμφάνισής του την Τετάρτη το πρωί στο «War Room: Pandemic», ο Τζουλιάνι είπε ότι το έγγραφο που κυκλοφόρησε «δείχνει το κίνητρο» της εισόδου του Μπάιντεν το 2018 σχετικά με την Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν ήταν ο επικεφαλής της κυβέρνησης Ομπάμα στην Ουκρανία, το οποίο επιβεβαίωσε λεπτομερώς κατά τη διάρκεια ομιλίας το 2018.

Ο Μπάιντεν διηγήθηκε πως το 2015, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη χώρα, πίεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένιι Γιατσένιουκ να απαλλαγούν από τον γενικό εισαγγελέα Βίκτορ Σόκιν, με την απειλή να μην δώσει εγγύηση δανείου 1 δισ. δολαρίων.

«Τους κοίταξα και είπα: Φεύγω σε έξι ώρες. Εάν ο εισαγγελέας δεν απολυθεί, δεν παίρνετε τα χρήματα», δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Λοιπόν, το κάθαρμα. Απολύθηκε».

Ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν φτάνει για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στο Κίεβο στις 16 Ιανουαρίου 2017. (Genya Savilov/AFP/Getty Images)

 

«Υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία εναντίον του Τζο Μπάιντεν που το κάνει ένα εθνικό σκάνδαλο το οποίο δεν έχει καλυφθεί εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Τζουλιάνι την Τετάρτη.

Εκπρόσωπος του Τζουλιάνι αρνήθηκε να δώσει αντίγραφο του σκληρού δίσκου στην Epoch Times.

Ο Τραμπ ανέφερε τα σχόλια του Μπάιντεν προς υπεράσπισή του ίδιου σχετικά με το αίτημά του το 2019 στον πρόεδρο της Ουκρανίας να ψάξει αυτό που συνέβη με τους Μπάιντενς, ένα αίτημα που οδήγησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να τον κατηγορήσει στα τέλη του περασμένου έτους, επειδή οι νομοθέτες ισχυρίστηκαν ότι ήταν ακατάλληλο.

Ο διευθυντής επικοινωνιών της εκστρατείας Τραμπ, Τιμ Μέρτο, δήλωσε ότι τα νέα έγγραφα δείχνουν ότι ο Μπάιντεν είπε ψέματα όταν δήλωνε πως δεν είχε  συζητήσει ποτέ για τις επιχειρηματικές συμφωνίες του Χάντερ Μπάιντεν.

Ένας εκπρόσωπος του FBI δήλωσε στην Epoch Times σε μια ηλεκτρονική δήλωση, «Δεν έχουμε σχόλια, σύμφωνα με την τυπική μας πρακτική, ούτε επιβεβαίωσης ούτε άρνησης της ύπαρξης των ερευνών μας».

Εκπρόσωπος του Γραφείου Εισαγγελέων των ΗΠΑ για την Περιφέρεια του Ντελαγουέρ είπε στην Epoch Times μέσω email: «Σύμφωνα με την πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης, το γραφείο μου δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να αρνηθεί την ύπαρξη έρευνας».

Τα ερωτήματα που στάλθηκαν στον δικηγόρο του Χάντερ Μπάιντεν και την εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν δεν απαντήθηκαν.

Η καμπάνια του Μπάιντεν είπε ότι ο υποψήφιος δεν θα εμφανιζόταν στο κοινό για την ημέρα, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της ιστορίας.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η οποία διερευνά τις προηγούμενες ενέργειες του Χάντερ και του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στην Post ότι εργάζεται πάνω στην επαλήθευση των εγγράφων που δημοσίευσε η εφημερίδα.

Τα email που δημοσιεύθηκαν από την Post περιελάμβαναν μηνύματα από τον Βαντίμ Ποζάρσκι, τότε σύμβουλου του διοικητικού συμβουλίου της Burisma Holdings, της εταιρείας ενέργειας με έδρα την Ουκρανία, που πλήρωσε τον Χάντερ Μπάιντεν να μπει στο διοικητικό της συμβούλιο, ενώ ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αγαπητέ Χάντερ, σε ευχαριστώ που με προσκαλέσες στο DC και μου έδωσες την ευκαιρία να συναντήσω τον πατέρα σου και να περάσουμε χρόνο μαζί [sic]», ένα μήνυμα που φέρεται να είναι από τον Ποζάρσκι.

Ο Ποζάρσκι δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ με τον γιο του για τις επιχειρηματικές του συναλλαγές, αν και ο Χάντερ Μπάιντεν είπε ότι έχει μιλήσει στον πατέρα του για την Burisma.

 

Ο Jan Jekielek συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε τον Zachary στο Twitter: @zackstieber

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε