Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ μιλάει στο δημαρχείο του Νέου Δελχί της Ινδίας, στις 12 Νοεμβρίου 2018. (Anushree Fadnavis / Reuters)

Το Twitter μπλοκάρει άρθρο για τον Χάντερ Μπάιντεν – «Απαράδεκτο», λέει ο CEO του Twitter

Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, δήλωσε ότι οι ενέργειες της εταιρείας σχετικά με τον αποκλεισμό ενός άρθρου της New York Post σχετικό με μια αρνητική είδηση για τον Χάντερ Μπάιντεν, γιο του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ήταν «απαράδεκτες».

«Η επικοινωνία μας σχετικά με τις ενέργειές μας στο άρθρο της @nypost δεν ήταν και η καλύτερη. Και μπλοκάροντας την διεύθυνση URL μέσω tweet ή DM με κανένα πλαίσιο σχετικά με το γιατί το αποκλείουμε: απαράδεκτο», έγραψε ο Ντόρσεϊ στο Twitter την Τετάρτη.

Η δήλωση του Ντόρσεϊ συνδέεται με μια δήλωση του Twitter που αναφέρει λεπτομερώς γιατί εμπόδισε την εξάπλωση του άρθρου. Η δήλωση κυκλοφόρησε περίπου την ίδια ώρα με τη δήλωση του Ντόρσεϊ.

Η δήλωση του Twitter αναφέρει ότι το άρθρο της New York Post παραβίασε τους κανόνες της εταιρείας περί ιδιωτικών πληροφοριών και «παραβιασμένου υλικού». Τα λεγόμενα έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο της Post φέρεται ότι αντιγράφηκαν από έναν ιδιοκτήτη καταστήματος επισκευής υπολογιστών και τελικά δόθηκαν στον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι και το FBI, αφού ένα Macbook Pro που έφερε πάνω του ένα αυτοκόλλητο από το Ίδρυμα Beau Biden αφέθηκε για ζημιά με νερό και έμεινε αζήτητο στο κατάστημα.

«Γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δουλειά στην παροχή σαφήνειας για το προϊόν μας όταν εφαρμόζουμε τους κανόνες μας με αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει να παρέχουμε πρόσθετη σαφήνεια και πλαίσιο όταν αποτρέπουμε το Tweeting ή το DMing των URL που παραβιάζουν τις πολιτικές μας», δήλωσε η εταιρεία. «Αναγνωρίζουμε ότι το Twitter είναι ένα από τα πολλά μέρη όπου οι χρήστες μπορούν να βρουν πληροφορίες στο διαδίκτυο και ότι οι Κανόνες του Twitter αποσκοπούν στην προστασία της συνομιλίας στην υπηρεσία μας και στην προσθήκη ενός γενικού πλαισίου στην εμπειρία των ανθρώπων όπου μπορούμε.»

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χάουλεϊ  απάντησε αμέσως στην ανάρτηση του Ντόρσεϊ στο Twitter, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωσή του «αστεία» και «εντελώς προσβλητική».

«.@Twitter@jack αυτό δεν είναι καν αρκετό. Στην πραγματικότητα, είναι ένα αστείο. Είναι εντελώς προσβλητικό», έγραψε στο Twitter. «Θα σας ζητήσω -και του @Facebook- να δώσετε μια εξήγηση ΥΠΟ ΟΡΚΟ στην προεδρία της υποεπιτροπής της Γερουσίας. Αυτές είναι πιθανές παραβιάσεις του εκλογικού νόμου και αυτό είναι ένα έγκλημα».

Ο γερουσιαστής κάλεσε νωρίτερα την ίδια ημέρα την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογών (FEC) να ερευνήσει το Twitter και το Facebook για πιθανές παράνομες συνεισφορές σε είδος στην εκστρατεία Μπάιντεν, αφού και οι δύο εταιρείες περιόρισαν τη διάδοση ειδήσεων σχετικά με φερόμενα έγγραφα που ανήκουν στον Χάντερ Μπάιντεν, γιο του πρώην αντιπροέδρου και υποψηφίου πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε νωρίς την Τετάρτη, επικεντρώνεται σε φερόμενα έγγραφα και φωτογραφίες των Μπάιντενς που βρέθηκαν σε σκληρό δίσκο ενός MacBook Pro, αναφέρει η Post. Η Post γράφει ότι ο φορητός υπολογιστής είχε παραδοθεί στο FBI και ένα αντίγραφο των αρχείων δόθηκαν στον δικηγόρο του Τζουλιάνι, Ρόμπερτ Κοστέλο, από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος επισκευής υπολογιστών. Το κατάστημα είπε ότι έλαβε τα έγγραφα -τα οποία περιελάμβαναν ένα υποτιθέμενο email που δείχνει ότι ο Χάντερ φέρεται να γνώρισε τον πατέρα του, ο οποίος τότε υπηρετούσε ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, σε ένα ανώτατο στέλεχος φυσικού αερίου της Ουκρανίας κατόπιν αιτήματος του Χάντερ- από τον Τζουλιάνι στις 11 Οκτωβρίου.

Το άρθρο αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, ο άγνωστος πελάτης που άφησε τον φορητό υπολογιστή «δεν πλήρωσε ποτέ για την υπηρεσία ή ήρθε να τον πάρει». Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος παρέδωσε το φορητό υπολογιστή στο FBI τον Δεκέμβριο του 2019, αφού ο πελάτης απέτυχε να διεκδικήσει το αντικείμενο μετά από επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας. Οι Epoch Times δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς της New York Post.

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο γιος του Χάντερ Μπάιντεν στο περίπτερο αναθεώρησης έτοιμοι να παρακολουθήσουν την εναρκτήρια παρέλαση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα μπροστά από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον στις 20 Ιανουαρίου 2009. (Alex Wong / Getty Images)

 

Η εκστρατεία του Μπάιντεν διέψευσε το άρθρο, λέγοντας ότι εξέτασε την επίσημη αντζέντα του Τζο Μπάιντεν από τότε και ότι «δεν πραγματοποιήθηκε καμία συνάντηση, όπως ισχυρίζεται η New York Post».

Το Twitter έχει εμποδίσει τους χρήστες να μοιράζονται το άρθρο. Η New York Post λέει ότι ο κολοσσός των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης μπλόκαρε επίσης τον λογαριασμό της στο Twitter, ο οποίος έγινε ανενεργός το απόγευμα και συνεχίζει να είναι ανενεργός από αργά την Τετάρτη.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook είπε ότι η εταιρεία «μειώνει τη διανομή [του άρθρου]» προτού ελεγχθεί από έναν από τους υπεύθυνους επαλήθευσης.

«Αυτό είναι μέρος της τυπικής μας διαδικασίας για τη μείωση της εξάπλωσης παραπληροφόρησης», είπε.

Ένας εκπρόσωπος του Twitter είπε σε πρακτορεία ειδήσεων σε μια δήλωση, «Σύμφωνα με την Πολιτική μας για Χακαρισμένο Υλικό, καθώς και με την προσέγγισή μας για τον αποκλεισμό διευθύνσεων URL, λαμβάνουμε μέτρα για να αποκλείσουμε τυχόν συνδέσμους ή εικόνες του εν λόγω υλικού στο Twitter».

Αργότερα στις 14 Οκτωβρίου, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δικαιοσύνης δημοσίευσαν το κείμενο του άρθρου στον ιστότοπό τους, ώστε με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι να μπορούν να το μοιραστούν στο Twitter.

Ο Petr Svab συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε τη Mimi στο Twitter: @MimiNguyenLy

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε