Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Αφιχθέντες κάθονται στην κεντρική πλατεία Βικτώρια στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου 2020. (Γιώργος Καραχάλης / AP)

Υπουργός Ναυτιλίας: Αποτράπηκε η είσοδος πάνω από 10.000 μεταναστών στην Ελλάδα

ΠΕΙΡΑΙΑΣ — Οι ελληνικές αρχές απέτρεψαν χιλιάδες μετανάστες να εισέλθουν στην Ελλάδα παράνομα δια θαλάσσης φέτος, παρά την έλλειψη συνεργασίας από την τουρκική ακτοφυλακή, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας την Τετάρτη.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, επικεφαλής υπουργείου που επιβλέπει και το Λιμενικό Σώμα, δήλωσε ότι οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 84 τοις εκατό από την 1η Μαρτίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ η μείωση τον μήνα Αύγουστο ανήλθε σχεδόν στο 95% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019.

«Από την αρχή του έτους, η είσοδος περισσότερων από 10.000 ατόμων έχει αποτραπεί», δήλωσε ο Πλακιωτάκης σε συνέντευξη Τύπου. Μόνο τον Αύγουστο, είπε, «είχαμε 68 περιπτώσεις εντοπισμού και αποτρέψαμε την είσοδο περίπου 3.000 ατόμων στην χώρα μας».

Μια γυναίκα κοιτάζει έναν άνθρωπο που έχει κατασκηνώσει στην κεντρική πλατεία Βικτώρια στην Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2020. (Γιώργος Καραχάλης / φωτογραφία AP)

 

Αυτό, είπε, επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι η τουρκική ακτοφυλακή αγνόησε τις εκκλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής να σταματηθούν τα σκάφη μεταφοράς ανθρώπων και να εγκαταλείψουν τα τουρκικά ύδατα. Κατηγόρησε επίσης την ακτοφυλακή της Τουρκίας ότι συνοδεύει ενεργά τα σκάφη έως τα σύνορα των ελληνικών χωρικών υδάτων.

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου (η τουρκική ακτοφυλακή) συνοδεύει σκάφη με πρόσφυγες και μετανάστες έως τα σύνορά μας και… επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα», είπε.

Ο Πλακιωτάκης δεν εξήγησε πώς εμποδίστηκαν τα σκάφη να εισέλθουν στα ελληνικά ύδατα, τα οποία σηματοδοτούν επίσης τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, τόνισε ότι το Λιμενικό της Ελλάδας «λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και την διεθνή νομιμότητα, με βάση τους κανόνες εμπλοκής στην θάλασσα, και… με πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και φυσικά στην ανθρώπινη ζωή».

Ο Πλακιωτάκης δήλωσε ότι μόλις 316 άτομα πέρασαν τα θαλάσσια σύνορα τον Ιούλιο, σε σύγκριση με 5.551 τον περασμένο Ιούλιο, ενώ τον Αύγουστο υπήρξαν 455 αφίξεις, σε σύγκριση με 8.288 τον Αύγουστο του 2019.

Η Ελλάδα έχει αυξήσει τις περιπολίες κατά μήκος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία, ιδίως μετά την αποστολή χιλιάδων μεταναστών από την Άγκυρα στα χερσαία σύνορα τον Μάρτιο, λέγοντας ότι τα σύνορά της στην Ευρώπη ήταν ανοιχτά για όποιον θέλει να κατευθυνθεί προς την ΕΕ.

Η Αθήνα επέμεινε ότι έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της από άτομα που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός περιπολίας συνόρων Frontex βοηθά επίσης στις περιπολίες στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, με 13 πλοία, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, καθώς και 650 αστυνομικούς και 72 περιπολικά αυτοκίνητα.

Τα προηγούμενα χρόνια το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών ακτοφυλακών ήταν χαμηλό. Σύμφωνα με μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016, οι τουρκικές αρχές συμφώνησαν να καταργήσουν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των σκαφών που κατευθύνονται προς τα ελληνικά νησιά.

Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές λένε ότι η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται πλέον στις κλήσεις τους όταν βρίσκονται μπροστά τους σκάφη μεταφοράς ανθρώπων.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, με τους δύο γείτονες να στέλνουν πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω ενεργειών της Τουρκίας με στόχο την αναζήτηση ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο.

Από την Έλενα Μπεκατώρου.

Προσωπικό της ελληνικής Epoch Times συνέβαλε στο άρθρο.

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε