Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ο ηθοποιός και ηγέτης του κινήματος PSG Σεργκέι Τριφούνοβιτς λαμβάνει βοήθεια αφού δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές κατά τη διάρκεια μιας αντικυβερνητικής συγκέντρωσης, εν μέσω της εξάπλωσης της νόσου (COVID-19), μπροστά από το κοινοβούλιο στο Βελιγράδι, Σερβία, στις 8 Ιουλίου 2020 (Marko Djurica / Reuters)

Χιλιάδες διαδηλώνουν εναντίον του Σέρβου ηγέτη παρά τις προειδοποιήσεις για εξάπλωση του ιού

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ – Η Σερβική αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα σε διαδηλωτές αφού δέχτηκε ρίψη φωτοβολίδων και πετρών την Τετάρτη καθώς χιλιάδες διαδήλωσαν μπροστά στο κοινοβούλιο του Βελιγραδίου παρά τις προειδοποιήσεις ότι τέτοιες συγκεντρώσεις θα μπορούσαν να εντείνουν την εξάπλωση των κρουσμάτων από κορωνοϊό.

Το προηγούμενο απόγευμα ξέσπασαν βίαιες αναταραχές, όταν πλήθος εισέβαλε στο κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι ενάντια στα σχέδια για επιβολή καραντίνας, μετά από μια νέα αύξηση των κρουσμάτων COVID-19. Σαράντα τρεις αστυνομικοί και 17 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν 23 συλλήψεις.

Οι αστυνομικοί περιφρουρούν το κοινοβούλιο καθώς διαδηλωτές συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια μιας αντικυβερνητικής συγκέντρωσης, εν μέσω της εξάπλωσης της νόσου (COVID-19), μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου στο Βελιγράδι της Σερβίας, στις 8 Ιουλίου 2020. (Marko Djurica / Reuters)

 

Λίγες ώρες πριν από τη διαδήλωση της Τετάρτης, ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε τους ανθρώπους να σταματήσουν να παρευρίσκονται σε αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις για να αποφύγουν την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού, προειδοποιώντας ότι δεν έχουν μείνει κρεβάτια στα νοσοκομεία.

«Δεν υπάρχουν δωρεάν κρεβάτια στα νοσοκομεία μας. Θα ανοίξουμε νέα νοσοκομεία», είπε σε ομιλία του στο έθνος. Κατηγόρησε ομάδες ακροδεξιών και άγνωστους περιφερειακούς «αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών» ότι οργανώνουν αναταραχές για να «υπονομεύσουν την στάση της Σερβίας».

Οι διαδηλωτές κάνουν πορεία κατά τη διάρκεια μιας αντικυβερνητικής συγκέντρωσης, εν μέσω της εξάπλωσης της νόσου (COVID-19), στο Βελιγράδι της Σερβίας, στις 8 Ιουλίου 2020. (Marko Djurica / Reuters)

 

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές το βράδυ της Τετάρτης φορούσαν προστατευτικές μάσκες, χρησιμοποιούσαν σφυρίχτρες και φώναζαν «Βούτσιτς φύγε!» καθώς αντιμετώπιζαν τα ΜΑΤ που περιφρουρούσαν το κοινοβούλιο. Κάποιοι πέταγαν πέτρες και φωτοβολίδες στην αστυνομία που απάντησε με βολές από δακρυγόνα.

Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν επίσης με την αστυνομία στη βόρεια πόλη Νόβι Σαντ.

Αστυνομικοί περιφρουρούν το κοινοβούλιο καθώς οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια μιας αντικυβερνητικής συγκέντρωσης, εν μέσω της εξάπλωσης της νόσου (COVID-19), μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου στο Βελιγράδι της Σερβίας, στις 8 Ιουλίου 2020. (Marko Djurica / Reuters)

 

Αν και την Τρίτη είπε ότι θα επιβληθεί νέα καραντίνα στο Βελιγράδι αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Βούτσιτς δήλωσε την Τετάρτη ότι τελικά συμβούλευσε την κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές να μην το εφαρμόσουν. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα νέο σύνολο περιοριστικών μέτρων την Πέμπτη, είπε.

Η Σερβία, χώρα 7 εκατομμυρίων, ανέφερε 17.076 κρούσματα κορωνοϊού και 341 θανάτους. Οι υγειονομικές αρχές αναφέρουν ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν με πλήρη χωρητικότητα και το προσωπικό είναι εξαντλημένο. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 357 την Τετάρτη από 299 την Τρίτη.

Οι επικριτές λένε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης να επιτρέψει να συνεχιστούν οι αγώνες ποδοσφαίρου, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, τα πάρτυ, οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις και οι κοινοβουλευτικές εκλογές να προχωρήσουν στις 21 Ιουνίου, ευθύνονται για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την έλλειψη υγειονομικής πειθαρχίας του κοινού, ειδικά στα νυχτερινά κέντρα.

Από τους Αλεξάνταρ Βάσοβιτς και Ιβάνα Σεκούλαρατς

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

[give_form id=”3924″]

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε