Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Η διατήρηση στενών δεσμών με φίλους και το σύντροφό σας μπορεί να είναι κρίσιμη για την ευημερία σας. (Pixabay)

Ψυχική υγεία: Γιατί οι καλοί φίλοι είναι απαραίτητοι στη ζωή μας;

Όταν είστε πολυάσχολοι στη ζωή σας, οι φίλοι είναι συνήθως οι πρώτοι που παραμερίζονται. Σταματάτε να βλέπεστε, και όταν μια μέρα τους συναντάτε τυχαία στο μπακάλικο και παίρνετε την απόφαση να βρεθείτε—δεν γίνεται σχεδόν ποτέ.

Ο σύζυγος, ο σύντροφος ή τα μέλη της οικογένειάς σας μπορούν επίσης να παραμεριστούν. Ο σύντροφός σας ενδέχεται να μετατραπεί σε σάκο του μποξ πάνω σε στιγμές εκνευρισμού, και η οικογένειά σας μερικές φορές μοιάζει περισσότερο με μπελά.

Αλλά το να αφιερώσετε χρόνο για να ενισχύσετε αυτούς τους δεσμούς και να δώσετε προτεραιότητα σε αυτές ακριβώς τις σχέσεις μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Οι ισχυρές φιλίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ακριβώς όπως η άθληση και η καλή διατροφή.

Υπάρχει έρευνα που υποστηρίζει την ιδέα ότι οι ισχυρές σχέσεις συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία. Στην πραγματικότητα, οι καλές σχέσεις σχετίζονται θετικά με την υγεία του ανοσοποιητικού, την ποιότητα του ύπνου, τη ρύθμιση της ινσουλίνης, την καρδιαγγειακή υγεία, την υγεία του εντέρου και τη γνώση.

Ίσως μια καλή ιδέα είναι να αρχίσετε να διαθέτετε περισσότερο χρόνο για τους φίλους και το σύντροφό σας. Έχοντας τη φιλία ως πρότυπο για τις οικογενειακές ή ρομαντικές σας σχέσεις, αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους με τον οποίο οι σχέσεις συνεργασίας και ανταποδοτικότητας μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας, είναι η ανακούφιση από το στρες. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει ορισμένους δείκτες υγείας και έχει αποδειχθεί ότι οι καλής ποιότητας σχέσεις μειώνουν το άγχος.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η έλλειψη ισχυρών σχέσεων θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (οποιασδήποτε αιτίας) κατά 50 τοις εκατό, περίπου τον ίδιο κίνδυνο θνησιμότητας με κάποιον που καπνίζει 15 τσιγάρα την ημέρα και υψηλότερη από την παχυσαρκία ή τη σωματική αδράνεια.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα Lydia Denworth, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνήθως τέσσερις πολύ στενές σχέσεις, με λίγους ανθρώπους να μπορούν να συντηρήσουν περισσότερες από έξι. Τα δεδομένα δείχνουν ότι όταν πρόκειται για οφέλη για την υγεία, η ποιότητα της φιλίας μπορεί να υπερνικήσει την ποσότητα.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι γυναίκες μέσης ηλικίας που είναι πολύ ικανοποιημένες με τον γάμο τους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από εκείνες που είναι λιγότερο ικανοποιημένες. Ακόμα μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που βιώνουν άσχημες καταστάσεις στο γάμο τους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τις ανθρώπινες σχέσεις με τον κίνδυνο άνοιας.

Εάν σκοπεύατε να επικοινωνήσετε με κάποιους φίλους ή να αναζωπυρώσετε τη σχέση με τον/την σύντροφό σας, θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία σας. Φαίνεται ότι οι καλοί φίλοι οδηγούν σε καλή υγεία.

Ο Mohan Garikiparithi είναι κάτοχος πτυχίου ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Osmania (Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας). Άσκησε κλινική ιατρική για πάνω από μια δεκαετία. Κατά τη διάρκεια ενός τριετούς προγράμματος επικοινωνίας στη Γερμανία, ανέπτυξε ενδιαφέρον για την ομοιοπαθητική και άλλα εναλλακτικά συστήματα ιατρικής. Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Bel Marra Health.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε