Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ένας τουρίστας που φοράει μάσκα ως μέρος των προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού COVID-19, περνάει έξω από το κλειστό μνημείο του Κολοσσαίου στη Ρώμη της Ιταλίας στις 10 Μαρτίου 2020.

Η στενή σχέση με την Κίνα είναι αυτή που φέρνει τον κορωνοϊό

Σοβαρές εστίες COVID-19 βγάζουν στην επιφάνεια τις διασυνδέσεις διαφόρων χωρών με το Πεκίνο.

Τις τελευταίες εβδομάδες του 2019, στην πόλη Wuhan, στην κεντρική Κίνα, μια πρωτοφανής επιδημία ξέσπασε εξαιτίας του νέου κορωνοϊού. Καθώς ο κόσμος καλωσόριζε τη νέα δεκαετία, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) επέλεξε να αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με την αναδυόμενη κρίση, μέχρι να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο.

Σχεδόν δύο μήνες μετά την παραδοχή της έξαρσης και της ύπαρξης του μεταδοτικού ιού από τις κινεζικές αρχές, η κρίση έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως, παίρνοντας σε πολλές περιοχές επιδημικές διαστάσεις. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί εκτός των συνόρων της Κίνας φτάνουν τις δεκάδες χιλιάδες, με περισσότερους από 3.000 να έχουν υποκύψει στον ιό. Η χρηματιστηριακή αγορά έχει βυθιστεί, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για πιθανή οικονομική ύφεση.

Διάφοροι παράγοντες έχουν διευκολύνει την ταχεία εξάπλωση του κορωναϊού, με επίσημη ονομασία SARS-CoV-2 και COVID-19 η ασθένεια που προκαλεί. Η παγκοσμιοποίηση έχει φέρει τους λαούς του κόσμου σε στενότερη επαφή, αυξάνοντας τους κινδύνους μιας παγκόσμιας πανδημίας.

Ωστόσο, οι περιοχές με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις εκτός Κίνας έχουν έναν κοινό παρονομαστή: στενές ή επικερδείς σχέσεις με το κομμουνιστικό καθεστώς του Πεκίνου.

Ιατρική κρίση, πολιτικός κίνδυνος

Υπό την πολιτική και οικονομική επιρροή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ), πολλοί ξένοι φορείς και πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών οργανισμών, έχουν πάει με την πλευρά του ΚΚΚ, αποδέχονται σιωπηλά το κομμουνιστικό σύστημα και κλείνουν τα μάτια στα απερίγραπτα εγκλήματα που έχουν διαπράξει και συνεχίζουν να διαπράτουν οι κινεζικές αρχές.

Τις πρόσφατες δεκαετίες η ΛΔΚ έχει επεκτείνει σημαντικά την εξουσία της σε οικονομικές και γεωπολιτικές υποθέσεις. Παραπλανώντας τον κόσμο με το παραμύθι “Η ειρηνική άνοδος της Κίνας”, το κομμουνιστικό καθεστώς παρακίνησε ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς επιχειρήσεις να επενδύσουν στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Κίνας.

Όμως, το ΚΚΚ δεν εγκατέλειψε ποτέ τις ιδεολογικές αρχές του ταξικού αγώνα και του ολοκληρωτικού ελέγχου. Καθ’ όλη τη διάρκεια των 30 χρόνων από τη σφαγή της πλατείας Τιενανμέν και των 20 χρόνων της δίωξης της πνευματικής πρακτικής Φάλουν Γκονγκ το 1999, μέχρι και τη συστηματική δίωξη όλων των θρησκειών και της ανεξάρτητης σκέψης, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ΛΔΚ όλο και χειροτέρευε.

Η αληθινή φύση του ΚΚΚ και του κομμουνισμού είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό στους αναγνώστες του The Epoch Times (www.theepochtimes.com). Πριν από δεκαπέντε χρόνια, οι Epoch Times δημοσίευσαν την σειρά άρθρων “Εννέα Σχόλια πάνω στο Κομμουνιστικό Κόμμα”, πυροδοτώντας ένα κίνημα απόρριψης του κομμουνισμού στην Κίνα. Από το 2004, πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κόψει τους δεσμούς τους με το Κόμμα και τις σχετικές οργανώσεις νεολαίας.

Βλέποντάς το σε συνδυασμό με το εισχωρούμενο από το ΚΚΚ γεωπολιτικό περιβάλλον του σήμερα, η γεωγραφική διασπορά αυτού που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποκαλεί πανδημία του κορωνοϊού, τονίζει τον θανάσιμο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όσοι ευθυγραμμίζονται με το φάσμα του κομμουνισμού.

Στρατιώτες της Νότιας Κορέας ψεκάζουν με απολυμαντικό, για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορωναϊού COVID-19, σε μια εμπορική συνοικία στη Σεούλ στις 4 Μαρτίου 2020. (Jung Yeon-je / AFP μέσω Getty Images)

 

Εκτός Κίνας, η εξάπλωση του COVID-19 ήταν ραγδαία στην Ιταλία, το Ιράν, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Αν και οι χώρες αυτές δεν βρίσκονται όλες γεωγραφικά κοντά στην Κίνα, ωστόσο όλες έχουν στενές σχέσεις και συμφωνίες με τη ΛΔΚ.

Η Ιταλία, η πλέον πληγείσα χώρα εκτός Κίνας μέχρι και τις 10 Μαρτίου, ήταν το πρώτο (και μόνο) έθνος G-7 που υπέγραψε με την Κίνα συμφωνία για τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού». Σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την αποδυναμωμένη οικονομία της, η Ιταλία προσπάθησε να διεισδύσει στην κινεζική αγορά, με σκοπό την πώληση των ειδών πολυτελείας της.

Με την επιδημία να αναγκάζει πλέον τη Ρώμη να θέσει τη χώρα σε καραντίνα, οι προοπτικές αυτές έχουν παγώσει. Μερικές πόλεις της Ιταλίας έχουν επίσης υπογράψει συμφωνίες με την Κίνα, μεταξύ των οποίων και το Μιλάνο, η Βενετία και το Μπέργκαμο. Αυτές είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό.

Στη Μέση Ανατολή, στο Ιράν έχει συμβεί μια απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ιδίως μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Το ιρανικό καθεστώς από το 2016 έχει πλέον καθιερώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγικού χαρακτήρα εταιρική σχέση με την Κίνα, με τις σχέσεις των δύο χωρών να έχουν πάρει αυτό τον δρόμο χρόνια πριν. Παραβιάζοντας τις διεθνείς κυρώσεις, το Ιράν έχει εισάγει προϊόντα -που είναι υπό εμπάργκο- από την Κίνα, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει την πώληση πετρελαίου στη ΛΔΚ. Η Ισλαμική Δημοκρατία επέτρεψε επίσης μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, πτήσεις από και προς τέσσερεις μεγάλες κινεζικές πόλεις.

Τα βίντεο που τραβήχτηκαν από Ιρανούς πολίτες φανερώνουν σε έναν βαθμό την τραγική κατάσταση που επικρατεί, με υπερφορτωμένο νοσοκομειακό προσωπικό, απελπισμένους ασθενείς και σακούλες με πτώματα που καλύπτουν τα δάπεδα των νοσοκομείων.

Από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης: πλάνο με σωρούς στο νεκροτομείο Behesht-e Masoumeh στο Qom, του Ιράν. (Στιγμιότυπο οθόνης)

 

Και ενώ τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τις ιρανικές αρχές δείχνουν μικρότερο αριθμό θανάτων και επιβεβαιωμένων περιπτώσεων σε σχέση με αυτών της Ιταλίας, είναι πιθανό η πραγματική κλίμακα της έξαρσης να παραμένει κατάφωρα υποεκτιμημένη. Η Washington Post στις 5 Μαρτίου εκτίμησε πως ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί στο Ιράν μπορεί και να φθάνει τις 28.000, ένας αριθμός σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρει το καθεστώς.

Στη Νότια Κορέα, το κοινό ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη κριτική στον πρόεδρο Moon Jae-in (Μουν Τζε-ιν) για την απόφασή του να απαγορεύσει την είσοδο μόνο σε όσους ταξίδεψαν πρόσφατα στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα, αντί να απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους Κινέζους τουρίστες.

Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν μια έκκληση και την έστειλαν στο Προεδρικό Μεγαρο Blue House, μεμφόμενοι τον Moon. Το κείμενο της έκκλησης αναφέρει: «Βλέποντας την ανταπόκριση του Moon Jae-in στη νέα επιδημία, θεωρούμε ότι είναι περισσότερο Πρόεδρος της Κίνας παρά της Κορέας».

Τα μαθήματα από την ιστορία

Η Ταϊβάν, παρά την κοντική απόσταση και την εκτεταμένη επιχειρηματική δραστηριότητα της με την ηπειρωτική Κίνα, έχει σχετικά μικρό αριθμό κρουσμάτων.

Στις 26 Ιανουαρίου, το Πανεπιστήμιο John Hopkins αναγνώρισε την Ταϊβάν ως την χώρα με τον υψηλότερο κίνδυνο επέκτασης της επιδημίας εκτός Κίνας. Ωστόσο, τα ισχυρά μέτρα πρόληψης που έλαβε αποδείχθηκαν αποτελεσματικά.

Οι αξιωματούχοι της Ταϊβάν, στις 31 Δεκεμβρίου 2019 άρχισαν αμέσως να ακυρώνουν πτήσεις, όταν οι αρχές της Wuhan επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά την εκδήλωση του ιού. Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Ταϊβάν απαγόρευσε την είσοδο σε τουρίστες που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη ΛΔΚ. Από τις 10 Μαρτίου, υπάρχουν μόνο 47 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στην Ταϊβάν. Το αυτοδιοικούμενο νησί, αποτελεί πλέον πρότυπο σχετικά με την πρόληψη κατά της επιδημίας, παρά την επανειλημμένη άρνηση της συμμετοχής του στο φιλο-ΚΚΚ Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως τόνισε ο αναλυτής κινεζικών υποθέσεων Heng He, η Ταϊβάν έχει ξεκάθαρη αντίληψη για το τι σημαίνει κομμουνιστικό καθεστώς και πιθανότατα είναι η μοναδική χώρα που έχει λάβει τα μαθήματα της ιστορίας έχοντας παραδειγματιστεί από τον ιό SARS ο οποίος ξέσπασε επίσης στην Κίνα το 2003.

Στο Χονγκ Κονγκ, όπου από την περασμένη χρονιά εκατομμύρια κάτοικοί του αντιστέκονται στην “καταπάτηση” της πόλης τους από το Πεκίνο, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία του κράτους δικαίου, το ξέσπασμα του ιού ήταν εξίσου υποτονικό.

Αντιθέτως, η Ιαπωνία, αν και δεν είναι γεωστρατηγικά ευθυγραμμισμένη με τη ΛΔΚ, ενέδωσε στο κέρδος έναντι της σύνεσης. Έχοντας εκατομμύρια Κινέζους να ταξιδεύουν στην Ιαπωνία για αγορές και περιηγήσεις κάθε χρόνο, η χώρα άργησε να κλείσει τα σύνορά της στην στην ηπειρωτική Κίνα.. Η Ιαπωνία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ανέφερε κρούσματα εκτός Κίνας και ο αριθμός των προσβεβλημένων αυξήθηκε σε περισσότερους από χίλιους σε τοπικό επίπεδο.

Πρόσφατα, το ΚΚΚ χαρακτήρισε τον δρακόντειο χειρισμό της επιδημίας του κορωναϊού ένα θρίαμβο για το απολυταρχικό σύστημα του Κόμματος. Η αληθινή κατάσταση όμως είναι πιο τραγική. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, επιδημίες και άλλες καταστροφές σηματοδότησαν την πτώση των αυτοκρατορικών δυναστειών.

Αντιλαμβανόμενοι την ιστορία ως έναν καθρέφτη, όπως έκαναν οι αρχαίοι Κινέζοι μελετητές, είναι εμφανές ότι η πανδημία του κορωναϊού είναι μια καταστροφή συνδεδεμένη με το Κ.Κ.Κ. και τα 70 χρόνια της βάναυσης κυριαρχίας του. Σήμερα ο κόσμος είναι μια διασυνδεμένη κοινότητα. Οποιαδήποτε χώρα, κοινότητα ή οργανισμός διατηρεί στενές σχέσεις και συνεργασία με το ΚΚΚ έχοντας καταπιεί το δόλωμα της εξαπάτησής του, θα γευτεί τους πικρούς καρπούς αυτής της συνεργασίας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε