Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Ευγενική προσφορά του SABAP-VR)

Αρχαιολόγοι φέρνουν στο φως σχεδόν άθικτο ρωμαϊκό ψηφιδωτό του 3ου αιώνα μ.Χ. στη Βερόνα

Θαμμένο λίγα μέτρα κάτω από το έδαφος σε έναν αμπελώνα στη Βερόνα της Ιταλίας, βρίσκονται τα ερείπια ενός αρχαίου πολιτισμού.

Πολλά μέρη της Ιταλίας είναι κυριολεκτικά χτισμένα πάνω σε ερείπια της αρχαιότητας και ένα απλό σκάψιμο μπορεί να εμφανίσει σημαντικές ανακαλύψεις που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω. Αυτό συνέβη σε έναν δήμο κοντά στη Βερόνα, όπου ξεκίνησε ένας χώρος ανασκαφής σε έναν τοπικό αμπελώνα τον Οκτώβριο του 2019.

Η κοινότητα του Νέγκραρ ντι Βαλπολιτσέλλα, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Βερόνας, έχει υπάρξει ένα γνωστό μέρος για την εύρεση αντικειμένων ιστορικής σημασίας από τα τέλη του 1800. Τα ευρήματα συνήθως περιλαμβάνουν βαμμένο γύψο, τούβλα, θεμέλια και εντυπωσιακά ψηφιδωτά δαπέδου από τον ρωμαϊκό πολιτισμό.

Αρχαιολόγοι από την Εποπτεία Αρχαιολογίας, Καλών Τεχνών και Τοπίου (Ευγενική προσφορά του SABAP-VR)

 

Αρχαιολόγοι από την Εποπτεία Αρχαιολογίας, Καλών Τεχνών και Τοπίου (Ευγενική προσφορά του SABAP-VR)

 

Μια μη επεμβατική έρευνα της τοποθεσίας το φθινόπωρο του 2019 δεν έδειξε κάποια αξιοσημείωτη ανακάλυψη τότε. Λίγους μήνες αργότερα, το έργο παρεμποδίστηκε περαιτέρω από τη καραντίνα εξαιτίας της πανδημίας τον Φεβρουάριο.

Τώρα, μια εβδομάδα μετά την επιστροφή στη δουλειά τον Ιούνιο, το σκάψιμο έβγαλε στο φως ένα εντυπωσιακό εύρημα μόλις λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια: ένα αρχαίο ρωμαϊκό ψηφιδωτό δαπέδου, εξαιρετικά λεπτομερές σε σχεδόν άριστη κατάσταση. Η ανακάλυψη λέγεται ότι χρονολογείται τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Αρχικά, οι αρχαιολόγοι είχαν εντοπίσει τα περιγράμματα ενός ρωμαϊκού θόλου – ένα ρωμαϊκό σπίτι που ανήκε σε ανώτερα μέλη της κοινωνίας. Μέσα στην περίμετρο, ανασκάφηκαν μικρά τμήματα τάφρων, αποκαλύπτοντας αρχαία ρωμαϊκά σχέδια δαπέδων από πέτρινα πλακάκια: μπλε και άσπρες σπείρες, «κόμπους του Σολομίν», οκτάγωνα και άλλα γεωμετρικά σχήματα που απεικονίζονται σε έντονα χρώματα, λευκό, κόκκινο, ροζ, πορτοκαλί, μοβ και κίτρινο.

Μια τάφρος αποκαλύπτει ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό σε έναν αμπελώνα στο Νέγκραρ ντι Βαλπολιτσέλλα. (Ευγενική προσφορά του SABAP-VR)

 

Λεπτομέρεια ρωμαϊκού ψηφιδωτού σε μια περιοχή ανασκαφών στο Νέγκραρ ντι Βαλπολιτσέλλα. (Ευγενική προσφορά του SABAP-VR)

 

Η ανασκαφή απέχει ακόμη από την ολοκλήρωση και παραμένει αρκετή δουλειά για να αποκαλυφθεί ολόκληρη η δομή. Ο στόχος της ομάδας είναι να προσδιορίσει τα ακριβή όρια και την τοποθεσία του αρχαίου κτηρίου.

Εν τω μεταξύ, η τοπική αυτοδιοίκηση συνεργάζεται με τους ιδιοκτήτες της γης σε μια προσπάθεια να επιτρέψουν τη δημόσια επίσκεψη, αν και θα μπορούσε να είναι μια μακρά διαδικασία ώστε να ληφθεί κάποια χρηματοδότηση για αυτό τον σκοπό. Το σκάψιμο θα συνεχιστεί το φθινόπωρο, όταν τελειώσει η συγκομιδή, δήλωσε το δελτίο τύπου.

Ο σκωτσέζος ιστορικός Μάικο Κλέλλαντ ανακοίνωσε στο Twitter ότι το εύρημα θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη της χρονιάς. «Είναι στην πραγματικότητα υπολείμματα ολόκληρων πόλεων, όπου οι κάτοικοι έχτισαν στρώμα το στρώμα έως ότου το όλο πράγμα απέκτησε ύψος», είπε στο Metro.

«Χίλιοι πιθανοί λόγοι, αλλά ένας πολύ χαλαρός κανόνας είναι περίπου μια ίντσα εδάφους ανά αιώνα, είναι εκπληκτικό το πώς η ανθρωπότητα έχει τη συνήθεια να χτίζει πάνω από τις προηγούμενες προσπάθειες. Η Ρώμη είναι ένα συναρπαστικό παράδειγμα, πολλές ανακαλύψεις εκεί σε τακτική βάση! ” ο Κλέλλαντ πρόσθεσε.

Μια τάφρος εκθέτει ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό σε μια περιοχή ανασκαφών στο Νέγκραρ ντι Βαλπολιτσέλλα. (Ευγενική προσφορά του SABAP-VR)

 

Αρχαία ρωμαϊκά ψηφιδωτά και άλλοι θησαυροί της αρχαιότητας βρίσκονται συνήθως στην περιοχή της Βερόνας και σε άλλα μέρη της Ιταλίας. Η πόλη της Βόρειας Ιταλίας ήταν ένα σημαντικό σταυροδρόμι κατά τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους, καθώς βρισκόταν ανάμεσα σε τέσσερις μεγάλους δρόμους. Αρκετά άλλα ψηφιδωτά που ανασκάφηκαν τη δεκαετία του 1960 εκτίθενται στο μουσείο της πόλης.

Εν τω μεταξύ, η Βερόνα φιλοξενεί και άλλα διάσημα ρωμαϊκά ερείπια, όπως το εντυπωσιακό τοξωτό αμφιθέατρο, γνωστό ως το Αρένα, που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ., το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για κλασικές παραστάσεις και όπερα μέχρι σήμερα.

Ο αρχαιολόγος Γιάννι ντε Τζουκάτο από την Αρχή Αρχαιολογίας, Καλών Τεχνών και Τοπίου (Ευγενική παραχώρηση του SABAP-VR)

Το γνωρίζατε;

Η Epoch Times είναι η πρώτη και μοναδική εφημερίδα που εκθέτει την πραγματική φύση, τον αντίκτυπο και τον τελικό στόχο του κομμουνισμού. Εξηγούμε τη ζημιά του στα ηθικά μας θεμέλια και στις ανατολικές και δυτικές παραδόσεις. Συζητάμε επίσης τα αποτελέσματα του σοσιαλισμού και τον αντίκτυπό του στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα των χωρών.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε