Το παλιό ρητό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» απέκτησε ισχυρότερη επιστημονική βάση, καθώς η επιστημονική βιβλιογραφία για αυτό το φρούτο συγκεντρώνει όλο και περισσότερα ευρήματα που εγγυώνται τα οφέλη του στην υγεία.
Τα οφέλη από την κατανάλωση μήλων είναι πέρα από την φαντασία της κλασικής ιατρικής. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες, έδειξε πτώση κατά 40% των επιπέδων λιποπρωτεΐνης/β2-γλυκοπρωτεΐνης I, ενός συμπλέγματος που μπορεί να συμβάλει στην αθηροσκλήρωση σε υγιείς μεσήλικες.
Η κατανάλωση μήλου έχει επίσης αποτελέσει αντικείμενο μερικών μελετών που εξέταζαν την σχέση της με την μείωση του κινδύνου για καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος, του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του οισοφάγου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο δίνει στοιχεία για την ικανότητα των μήλων να υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την μεταβολική δραστηριότητα των βακτηρίων του εντέρου. Το μόνο που χρειάζεται: δύο μήλα την ημέρα.
Ευρήματα έρευνας
Τα μήλα είναι φρούτα που καταναλώνονται συχνά και αποτελούν αξιόπιστη πηγή πολυφαινολών και φυτικών ινών που είναι πολύ σημαντικά για την προστασία της υγείας.
Οι «επικυρωμένοι βιοδείκτες της πρόσληψης τροφής» (BFIs) έχουν γίνει ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση του πόσο καλά οι συμμετέχοντες των ερευνών ακολουθούν τις διατροφικές οδηγίες που τους δίνονται. Με απλά λόγια, οι βιοδείκτες δείχνουν στους ερευνητές ποια ποσότητα μιας ενεργής ουσίας έχει καταναλώσει ο συμμετέχων. Έτσι λύνεται το πρόβλημα της μη σωστής συμπλήρωσης ερωτηματολογίων από τους συμμετέχοντες, σχετικά με την δίαιτά τους. Οι συμμετέχοντες μπορεί να συμπλήρωναν τα ερωτηματολόγια λάθος, λόγω έλλειψης μνήμης ή υποκειμενικών παραγόντων.
Νέοι βιοδείκτες έχουν προκύψει τις τελευταίες δεκαετίες, μέσα από μελέτες μεταβολικού προφίλ για διαφορετικά τρόφιμα, ωστόσο ο αριθμός των πλήρως επικυρωμένων BFI παραμένει περιορισμένος.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν τους βιοδείκτες της μακροχρόνιας κατανάλωσης μήλου, διερευνώντας πώς το φρούτο επηρεάζει το μεταβολικό προφίλ σε πλάσμα και ούρα. Σε μια τυχαιοποιημένη, και ελεγχόμενη μελέτη σε 40 ασθενείς με ήπια υπερχοληστερολαιμία, μια ομάδα κατανάλωνε καθημερινά και επί οκτώ εβδομάδες δύο ολόκληρα μήλα και η άλλη ομάδα ένα αντίστοιχο ζαχαρούχο ενεργειακό ποτό.
Στο τέλος της έρευνας, σημειώθηκε σημαντική βελτίωση της υγείας των ατόμων από την ομάδα που κατανάλωνε τα μήλα σε σύγκριση με την ομάδα που κατανάλωνε το ενεργειακό ποτό. Οι μεταβολίτες περιελάμβαναν αρκετές πολυφαινόλες που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως BFI.
Οι ερευνητές μπορούσαν επίσης να δουν πώς τα θρεπτικά συστατικά επηρέασαν ένα συγκεκριμένο μικρόβιο που ζει στο έντερο μας.
«Η αναγνώριση των μικροβιακών μεταβολιτών από πολυφαινόλες υποδηλώνει ότι η κατανάλωση μήλου προκαλεί σημαντική μεταβολική δραστηριότητα σε μικρόβια του εντέρου, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω», έγραψαν.
Η υγεία του εντέρου επηρεάζει ολόκληρο το σώμα σας
Ο σύνδεσμος μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και της ανθρώπινης ευεξίας αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο, όπου είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η υγιής χλωρίδα του εντέρου είναι βασικό μέρος της συνολικής υγείας. Εν ολίγοις, όσο πιο υγιές είναι το οικοσύστημα μικροβίων (κυρίως βακτηρίων) που ζει στο σώμα σας, τόσο πιο υγιής είστε.
Προηγούμενες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η ποικιλομορφία του μικροβιόματος του ανθρώπινου εντέρου συσχετίζεται με μεταβολικούς δείκτες. Μια ομάδα επιστημόνων διεξήγαγε μια έρευνα σε δύο ομάδες ανθρώπων και συγκεκριμένα σε 123 μη παχύσαρκους και 169 παχύσαρκους Δανούς. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι αυτές οι δύο ομάδες παρουσιάζουν διαφορά στον αριθμό των μικροβιακών γονιδίων του εντέρου και, συνεπώς, στην ποκιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου.
Για παράδειγμα, άτομα με χαμηλή βακτηριακή ποικιλομορφία είχαν πιο έντονη παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη, σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν υψηλή βακτηριακή ποικιλομορφία. Τα παχύσαρκα άτομα επίσης τείνουν να παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου.
Μία σειρά από προ-κλινικές μελέτες έδειξαν επίσης ότι οι αλλαγές στην επικοινωνία εγκεφάλου-εντέρου-μικροβιώματος μπορεί να εμπλέκονται στην παθογένεση και την παθοφυσιολογία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, της παχυσαρκίας και αρκετών ψυχιατρικών και νευρολογικών διαταραχών.
Η ανακάλυψη ότι τα μήλα έχουν υγιείς επιδράσεις στο μικροβίωμα του εντέρου σημαίνει ότι όχι μόνο θρέφουν το σώμα μας, αλλά και τροφοδοτούν και τα σωστά είδη βακτηρίων που χρειάζεται το σώμα μας.
Πρόσθετα οφέλη των μήλων
Τα μήλα θεωρούνται πλέον μια υπερτροφή με μεγάλη θεραπευτή αξία που δεν πρέπει να χάσετε.
Έχουν μια πληθώρα θρεπτικών ουσιών που ονομάζονται καροτενοειδή που μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση και να βοηθήσουν σε αλλεργίες, αλωπεκία, διάρροια, αντίσταση στην ινσουλίνη, διάφορες ασθένειες που προκαλούνται από την ακτινοβολία και από σταφυλοκοκκική λοίμωξη. Στον τομέα ογκολογίας, τα μήλα δείχνουν ότι αποτρέπουν και καταστέλλουν τον καρκίνο του μαστού, ενώ τα καροτενοειδή από το φρούτο αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό (των ανθεκτικά στα φάρμακα) καρκινικών κυτταρικών.
Η GMI Research Group είναι αφιερωμένη στη διερεύνηση των πιο σημαντικών θεμάτων υγείας και περιβάλλοντος του σήμερα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περιβαλλοντική υγεία.
Αυτό το άρθρο αναδημοσιέυτηκε με την άδεια της GreenMedInfo LLC.
Εγγραφείτε για το ενημερωτικό δελτίο στον GreenmedInfo.health
Διαβάστε επίσης:
Νερό καρύδας: ένα φυσικό θαύμα
Εξερευνώντας την ικανότητα της αυτοθεραπείας