Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Το νερό καρύδας μπορεί να είναι το ιδανικό ποτό μετά την προπόνηση ή απλά ένα υπέροχο ποτό. (Here Asia/Shutterstock)

Νερό καρύδας: ένα φυσικό θαύμα

Η κατανάλωση νερού καρύδας έχει αποδειχθεί ότι έχει πολαπλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του σωματικού βάρους και του σακχάρου στο αίμα

Το νερό καρύδας είναι ένα δώρο της φύσης, ένα πολυσύνθετο και θρεπτικό ποτό με πολλά οφέλη. Το νερό αυτό βρίσκεται μέσα στη νεαρή, πράσινη καρύδα και βοηθά στη θρέψη της έχοντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών χάρη στη μοναδική χημική του σύνθεση από σάκχαρα, βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, καθώς και φυτορμόνες.

Μια μεσαία πράσινη καρύδα προσφέρει περίπου μισό έως 1 φλιτζάνι νερό καρύδας. Ένα φλιτζάνι περιέχει 46 θερμίδες μαζί με 9 γραμμάρια υδατανθράκων, 3 γραμμάρια ινών, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 11 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI) νατρίου και 17 τοις εκατό της RDI καλίου.

Η καρύδα είναι γνωστή ως μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τους αθλητές, ένα φυσικό αναζωογονητικό ποτό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενυδάτωση ολόκληρου του σώματος μετά την άσκηση. Η ίδια η φύση φιλτράρει το νερό καρύδας μέσω μιας εντατικής διαδικασίας καθαρισμού.

Ανακεφαλαιώνουμε μερικά από τα οφέλη της καρύδας για τον οργανισμό μας, βάση μιας μελέτης που έγινε το 2018.

Φυσική μείωση της γλυκόζης του αίματος και του περιττού πάχους

Μια ομάδα ερευνητών προσπάθησε να συγκρίνει τα αποτελέσματα μετά από υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων και ινών από τη φρέσκια καρύδα με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA) και την πρόσληψη ινών μέσω ενός συνδυασμού αραχιδέλαιου και αραχίδων. Στη συνέχεια μέτρησαν τους δείκτες ινσουλίνης στο αίμα και τα επίπεδα γλυκόζης, μαζί με την αρτηριακή πίεση, σε υγιείς ενήλικες.

Οι ερευνητές διαίρεσαν 80 υγιή άτομα σε δύο τυχαιοποιημένες ομάδες οι οποίες κατανάλωσαν μια σταθεροποιημένη διατροφή μαζί με 100 γραμμάρια (3,5 ουγκιές) φρέσκιας καρύδας ή ίση ποσότητα αραχίδων και αραχιδέλαιου για 90 ημέρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σάκχαρο στο αίμα και στις δύο ομάδες μειώθηκε σημαντικά. Ωστόσο, παρατήρησαν σημαντική μείωση του σωματικού βάρους στην ομάδα της καρύδας, μαζί με μια αξιοσημείωτη αύξηση διαστολικής πίεσης στην ομάδα των αραχίδων.

Οι ερευνητές σημείωσαν, “Η διατροφή με φρέσκο νερό καρύδας βοηθά στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά υγιή άτομα.” Αυτό επικυρώνει και προηγούμενες μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν τη δράση του φυσικού αυτού ποτού ενάντια στο σάκχαρο του αίματος, παρουσιάζοντας πιθανά οφέλη και κατά του διαβήτη παρά τη φυσικά γλυκιά του γεύση.

Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ η πρόσληψη αραχίδων έδειχνε αύξηση της διαστολικής της πίεσης, η καρύδα είχε αποδειχθεί σε προηγούμενη έρευνα ότι μειώνει τις συστολικές και διαστολικές πιέσεις σε υπερτασικά άτομα. Πρόσθετη έρευνα έδειξε ότι το νερό καρύδας προλαμβάνει και μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση που προκαλείται από τη φρουκτόζη, ενώ παράλληλα  συμβάλει και στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Το ξίδι μαζί με το νερό καρύδας έχουν επίσης προωθηθεί ως συστατικά κατά της παχυσαρκίας και για τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά τους, χάρη στις μεταβολές του μικροβίου του εντέρου λόγω των αυξημένων βακτηριοειδών και βακτηρίων akkermansia.

Άλλα οφέλη της καρύδας

Ιδιότητες κατά του έλκους: Τόσο το νερό καρύδας όσο και το γάλα καρύδας παρουσιάζουν ισχυρή δράση κατά του έλκους έναντι χημικών ουσιών όπως η ινδομεθακίνη, ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ).

Δρα στη μείωση των λιπιδίων: Το νερό καρύδας έχει είναι αποτελεσματικό στη ρύθμιση των λιπιδίων.

Προστασία της νόσου του Αλτσχάιμερ: Σε μια νέα μελέτη, ο φρέσκος χυμός καρύδας συμβάλει στην πρόληψη και στη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ σε γυναίκες με εμμηνόπαυση.

Αντιβακτηριακά οφέλη: Τρία πεπτίδια καθαρίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν από πράσινο νερό καρύδας, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη αντιμικροβιακή δράση κατά παθογόνων βακτηρίων.

Δρα κατά της πέτρας στα νεφρά: Μια μελέτη έδειξε ότι το νερό καρύδας εμπόδισε τους κρυστάλλους να κολλήσουν στους νεφρούς και σε άλλα μέρη του ουροποιητικού συστήματος. Επιπλέον, μείωσε τον αριθμό των κρυστάλλων που σχηματίστηκαν στα ούρα.

Ενώ το καθαρό νερό παραμένει η πρώτη μας επιλογή για να παραμείνουμε δροσεροί και ενυδατωμένοι, το φυσικό νερό καρύδας μπορεί να είναι μια καλή επιλογή, αντικαθιστώντας τους ηλεκτρολύτες που χάνονται από την εφίδρωση χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Το λάδι της καρύδας, είναι επίσης ευρέως γνωστό για τα θεραπευτικά και θρεπτικά οφέλη του.

Της GreenMedInfo.com – Η GMI Research Group είναι αφιερωμένη στη διερεύνηση των πιο σημαντικών θεμάτων υγείας και περιβάλλοντος του σήμερα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περιβαλλοντική υγεία. 

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε