Η Κίνα έχει επίσημα κατηγορήσει δύο Καναδούς για κατασκοπεία περισσότερο από 18 μήνες μετά τη σύλληψή τους, ανέφεραν αξιωματούχοι στις 19 Ιουνίου, σε μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ως πολιτικά παρακινούμενη.
Η Λαϊκή Εισαγγελία του Δήμου του Πεκίνου άσκησε δίωξη εναντίον του πρώην Καναδού διπλωμάτη Μάικλ Κόβριγκ την Παρασκευή για «κατασκοπεία κρατικών μυστικών και πληροφοριών». Ο Καναδός επιχειρηματίας Μάικλ Σπάβορ κατηγορήθηκε από τη Λαϊκή Εισαγγελία της Νταντόνγκ για «κατασκοπεία και παράνομη εκροή κρατικών μυστικών».
Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Weibo της Κίνας, η Λαϊκή Εισαγγελία της πόλης Νταντόνγκ δήλωσε ότι οι κατηγορίες προέκυψαν ύστερα από «εξέταση βάσει του νόμου».
Τόσο ο Κόβριγκ όσο και ο Σπάβορ συνελήφθησαν αρχικά στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2018 σε μια πράξη που ευρέως θεωρείται αντίποινα από την Κίνα μετά τη σύλληψη του ανώτατου στελέχους της Huawei, Μενγκ Γουαντζόου, στον Καναδά με αμερικανικό ένταλμα για πολλαπλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της τραπεζικής απάτης και παραβίασης των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.
Η Μενγκ, κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Huawei, Ρεν Ζουενγκφέι, κατηγορείται για ψευδή δήλωση σχετικά με την σχέση της Huawei με την Skycom Tech Co. και για ψευδείς δηλώσεις στην HSBC, θέτοντας την τράπεζα σε κίνδυνο παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.
Απελευθερώθηκε με εγγύηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων και ζει εδώ και ενάμιση χρόνο υπό κατ ‘οίκον περιορισμό στο Βανκούβερ όπου κατέχει ακίνητη περιουσία. Η Μενγκ αρνείται όλες τις κατηγορίες.
Ωστόσο, τον Μάιο, ένας Καναδός δικαστής διαπίστωσε ότι η υπόθεση πληροί τις προϋποθέσεις του «διπλού εγκλήματος» και αποφάσισε ότι οι διαδικασίες για την έκδοσή της στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχιστούν.
Η κυβέρνηση της Κίνας χαρακτήρισε την απόφαση ως «σοβαρό πολιτικό περιστατικό» σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του κινεζικού Προξενείου της Οτάβα στο Twitter λίγο πιο μετά.
Ο Κόβριγκ είναι πρώην Καναδός διπλωμάτης στο Πεκίνο που έχει εργαστεί ως ανώτερος σύμβουλος της Βορειοανατολικής Ασίας για τη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων (ICG). Ο Σπάβορ είναι ο ιδρυτής του Paektu Cultural Exchange, μιας εταιρείας που βοηθά στη διευκόλυνση των ταξιδιών στη Βόρεια Κορέα. Βοήθησε τον πρώην παίκτη του ΝΒΑ Ντένις Ρόντμαν στο ταξίδι του στην Πιονγιάνγκ για να συναντήσει τον αρχηγό της Βόρειας Κορέας Κιμ Τζονγκ Ουν.
Η καναδική κυβέρνηση χαρακτήρισε επανειλημμένα την κράτησή τους ως «αυθαίρετη», ενώ ταυτόχρονα και οι δύο άνδρες έχουν ανακριθεί από Κινέζους αξιωματούχους για έως και οκτώ ώρες την ημέρα, κρατούνταν σε κακές συνθήκες και τους αρνήθηκε η εξωτερική επαφή. Επίσης, δεν τους έχει επιτραπεί να συναντήσουν τους δικηγόρους τους, ενώ από τον Ιανουάριο δεν έχουν ειδωθεί από Καναδούς υπαλλήλους του Προξενείου είτε αυτοπροσώπως είτε ηλεκτρονικά.
Πέρυσι, ο Γκάι Σέιντ-Ζακ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρέσβης του Καναδά στην Κίνα από το 2012 έως το 2016, δήλωσε στο CNN ότι ο Σπάβορ βρίσκεται σε ένα κέντρο κράτησης στη βορειοανατολική επαρχία Νταντόνγκ, όπου μοιράζεται ένα κελί με 18 άλλους κρατουμένους. Ο Σέιντ-Ζακ πρόσθεσε ότι τα φώτα στο κελί παραμένουν αναμμένα για 24 ώρες την ημέρα και στους κρατουμένους επιτρέπεται μόνο 15 λεπτά σε εξωτερικό χώρο.
Ο Καναδός διπλωμάτης είπε ότι ο Κόβιγκ κρατείται στο Πεκίνο και ότι κανένας από τους δύο άνδρες δεν έχει επικοινωνήσει με κάποιο μέλος της οικογένειάς του από τότε που συνελήφθησαν για πρώτη φορά.
«Και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνουν επισκέψεις από το προξενείο μία φορά το μήνα, για ακριβώς 30 λεπτά, με κάποιον εκεί να παρακολουθεί όλη τη συζήτηση», είπε. «Αυτό βοηθάει κυρίως ώστε να τους δώσουν νέα για την οικογένειά τους, και να τους δώσουν βιβλία και άλλο αναγνωστικό υλικό. Είναι πολύ δύσκολο για αυτούς, περιμένουν και δεν έχουν ιδέα πότε και πώς θα μπορέσουν να απελευθερωθούν.»
Τώρα που έχουν κατηγορηθεί, οι άντρες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν δίκη σύμφωνα με το άκρως άδικο ποινικό σύστημα της Κίνας, το οποίο εποπτεύεται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Εν τω μεταξύ, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Καναδά και Κίνας έχουν χτυπήσει πάτο μετά τις συλλήψεις, προκαλώντας ζημιά στο εμπόριο μεταξύ των χωρών. Η πρεσβεία της Κίνας στην Οτάβα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να «καταστρέψουν τη Huawei», ενώ η Κίνα έχει επίσης εμποδίσει τις καναδικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr
Αμερόληπτα και ανεξάρτητα νέα
Η Epoch Times είναι αμερόληπτη και βασίζεται σε αξίες. Πιστεύουμε ότι η αληθινή δημοσιογραφία στηρίζεται σε ηθικές αρχές. Επικεντρωνόμαστε σε σημαντικά ζητήματα και σε πολιτικές και τον αντίκτυπό τους, όχι σε κομματική μεροληψία. Δεν ακολουθούμε την ανήθικη τάση της δημοσιογραφίας που υπηρετεί μια ατζέντα, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα για να γράφουμε με ειλικρίνεια.