Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Αυτή η φωτογραφία της 28ης Ιουνίου 2020 δείχνει διασώστες να εκκενώνουν γειτονιά σε πλημμυρισμένη περιοχή μετά από έντονες βροχοπτώσεις στην νοτιοδυτική Τσονγκτσίνγκ της Κίνας. (STR/AFP μέσω Getty Images)

Καταστροφές μαίνονται σε όλη την Κίνα, επηρεάζουν δεκάδες εκατομμύρια

Η Κίνα, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πανδημία του ιού του ΚΚΚ, πλήττεται από αλλεπάλληλα κύματα φυσικών καταστροφών.

Εβδομάδες καταρρακτωδών βροχοπτώσεων προκάλεσαν τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών, προκαλώντας καταστροφές σε 26 επαρχίες σε όλη την κεντρική και νότια Κίνα και διαταράσσοντας τη ζωή περισσότερων από 19 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με τις αρχές.

Τις τελευταίες εβδομάδες, χιονοθύελλες και σεισμοί έπληξαν επίσης τμήματα της χώρας και σμήνη ακρίδων και ασθενειών που μεταδίδονται μεταξύ ζώων είναι ένα ακόμα βάρος στα δεινά της χώρας.

Σχεδόν 50 εκατομμύρια Κινέζοι έχουν πληγεί από κάποια μορφή φυσικής καταστροφής κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τις αρχές διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της Κίνας. Οι επίσημοι υποογισμοί δήλωσαν ότι οι καταστροφές έχουν αφήσει 271 νεκρούς ή αγνοούμενους και έχουν εκτοπίσει άλλους 914.000, αλλά οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανώς πολύ υψηλότεροι, δεδομένης της τάσης των αξιωματούχων να αποκρύπτουν πληροφορίες.

Ένα πλημμυρισμένο κιόσκι δίπλα στον ποταμό Γιανγκτζέ στις 6 Ιουλίου 2020 στην Γουχάν, επαρχία Χουμπέι, Κίνα. (Getty Images)

 

«Ελάτε να δείτε τον ωκεανό»

Σχεδόν καθημερινές βροχοπτώσεις σε μεγάλες περιοχές της Κίνας από τον Ιούνιο προκάλεσαν αύξηση στάθμης υδάτων σε 300 ποτάμια ξεπερνώντας τα επίπεδα ασφαλείας και ώθησαν δεκάδες πόλεις να στείλουν ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης. Οι πολίτες μιλούν για σπίτια και αυτοκίνητα που παρασύρονται από τα νερά της καταιγίδας.

Η Χουμπέι, η κεντρική κινεζική επαρχία όπου η πρωτεύουσα, Γουχάν, ήταν το σημείο μηδέν της επιδημίας, υπέστη ιδιαίτερα μεγάλες ζημίες από τις βροχές. Οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις έχουν παραλύσει εκατοντάδες δρόμους, έχουν υπερφορτώσει πέντε μεγάλες λίμνες στην περιοχή και έχουν προκαλέσει υπερχείλιση περίπου 1.100 δεξαμενών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Ελάτε να δείτε τον ωκεανό στη Γουχάν», είπε ένας κάτοικος, σε βίντεο που δείχνει νερό στο ύψος του γόνατος στον δρόμο.

Στη Σαγκάη, μια τριάδα καταρρακτωδών βροχών, ισχυρών ανέμων και εκκωφαντικών βροντών συγκλόνισε τους κατοίκους που ξύπνησαν νωρίς στις 6 Ιουλίου. Το συσσωρευμένο νερό της βροχής στην ταράτσα ενός εμπορικού κέντρου άρχισε να διαφεύγει, ενώ νερό εκτοξευόταν από ένα κάλυμμα φρεατίων, σύμφωνα με κατοίκους και βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Στην μεγαλούπολη Τσονγκτσίνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα, λασπόνερα χύθηκαν από ένα παράθυρο τρίτου ορόφου μιας πολυκατοικίας, σχηματίζοντας έναν τεχνητό καταρράκτη.

Εάν συνεχιστεί η κατάσταση, οι κάτοικοι και οι ειδικοί ανησυχούν ότι το φράγμα των Τριών Φαραγγιών, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, μπορεί να σπάσει λόγω της αυξανόμενης πίεσης του νερού, θέτοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες εκατομμύρια που ζουν κατά μήκος του ποταμού Γιανγκτζέ.

Πλημμύρες σε μια περιοχή της ανατολικής επαρχίας Ανχουί έχουν προκαλέσει την καθυστέρηση των εξετάσεων εισόδου στο πανεπιστήμιο — που είχαν ήδη αναβληθεί για ένα μήνα λόγω του ιού — αφού μόνο το ένα τέταρτο των 2.000 εγγεγραμμένων μαθητών κατάφεραν να εμφανιστούν, μερικοί με βάρκα.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και κτήρια μετά από έντονη βροχή στην Γιανγκσουό, στη νότια επαρχία Γκουανγκσί της Κίνας στις 7 Ιουνίου 2020. (STR/AFP μέσω Getty Images)

 

«Το σπίτι μας θα μπορούσε να κινδυνεύσει ανά πάσα στιγμή», είπε η κυρία Ντενγκ, κάτοικος της πόλης Χουανγκσάν, ένα ορεινό τουριστικό αξιοθέατο στην Ανχουί. Φοβισμένη ότι τα νερά της πλημμύρας θα μπορούσαν να μπουν στο σπίτι της, δεν μπόρεσε να κοιμηθεί τη νύχτα, είπε στην Epoch Times. Τα νερά της πλημμύρας προκάλεσαν κατάρρευση ενός δρόμου προς την τουριστική περιοχή και την καταστροφή της σήραγγας από κάτω του, δημιουργώντας μια τρύπα που ξεπερνούσε τα επτά μέτρα.

Λέει ότι παρακολουθεί συνεχώς για τυχόν σημάδια νερού.

«Η βροχή είναι πολύ δυνατή. Εάν είσαι απρόσεκτος για ακόμη και μόλις 10 λεπτά, το σπίτι θα πλημμυρίσει», είπε, σημειώνοντας ότι προβλέπεται περισσότερη βροχή για τις επόμενες μέρες.

Άλλες κρίσεις

Σμήνη ακρίδων έχουν καταστρέψει καλλιέργειες σε πολλές γεωργικές επαρχίες από τον Ιούνιο — μερικές από τις οποίες είχαν ήδη πληγεί από πλημμύρες.

Στην Τσιουεντζόου, μια νότια γεωργική περιοχή στην πόλη Γκουιλίν που πλήττεται από πλημμύρες, δέκα ημέρες «εισβολών» ακρίδων κατέστρεψαν χωράφια καλαμποκιού και σιτηρών, καθώς και πορτοκαλιές και ιτιές που φυτεύτηκαν κατά μήκος της όχθης ποταμών για να αποτρέψουν τις πλημμύρες, σύμφωνα με τους χωρικούς.

«Ούτε καν τα φύλλα γλίτωσαν», είπε ο κ. Τζάο, ένας τοπικός αγρότης, στην Epoch Times. Στις αρχές Ιουνίου, ένα χτύπημα ακρίδων στην επαρχία Χουνάν έκανε τους κατοίκους να κρύβονται στα σπίτια τους και να κλείνουν καλά τα παράθυρά τους, καθώς τα έντομα έρχονταν σε μεγάλα σμήνη.

Ενώ επικριτές και κάτοικοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα επισιτιστικής κρίσης λόγω των πρόσφατων καταστροφών, ο ανώτατος αξιωματούχος ειδικός της Κίνας στον τομέα της γεωργίας Γιουέν Λονγκπίνγκ απορρίπτει τον ισχυρισμό. Αξιωματούχοι από την πόλη Τσενγκντού στην Σιτσουάν έχουν εκδώσει ανακοίνωση που ενθαρρύνει τους χωρικούς να μετατρέψουν οπωρώνες σε ορυζώνες, γεγονός που υποδηλώνει έλλειψη αυτών των τροφίμων.

Εν τω μεταξύ, η Αφρικανική γρίπη των χοίρων, η οποία ξέσπασε για πρώτη φορά σε πληθυσμό χοίρων της Κίνας τον Αύγουστο του 2018, εμφανίστηκε και πάλι σε εννέα κινεζικές επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των Χουμπέι, Γιουνάν και Τζιανγκσού. Σύμφωνα με έρευνα της 29ης Ιουνίου που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», Κινέζοι ερευνητές εντόπισαν επίσης έναν ιό γρίπης των χοίρων με το όνομα G4, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί σε ανθρώπους.

Ο ιός μεταλλάχθηκε από το στέλεχος H1N1, το οποίο προκάλεσε παγκόσμια πανδημία γρίπης το 2009, και έχει εντοπιστεί σε πάνω από 30.000 χοίρους σε 10 επαρχίες τα τελευταία χρόνια.

Οι αρχές στην Εσωτερική Μογγολία εξέδωσαν προειδοποίηση αφότου ένα άτομο νοσηλεύτηκε με υποψία προσβολής από βουβωνική πανώλη, την αιτία της πανδημίας του Μαύρου Θανάτου πριν από περισσότερα από 670 χρόνια.

Μια πόλη στη νοτιοδυτική επαρχία Γκουιτζόου, η οποία δέχτηκε επίσης ισχυρές βροχοπτώσεις, υπέστη δύο σεισμούς μικρής κλίμακας στις 2 Ιουλίου, ενώ οι βόρειες πόλεις, όπως το Πεκίνο και το Μπαοντίνγκ στην γειτονική επαρχία Χεμπέι, είδαν χαλάζι να σκεπάζει το έδαφος στις 1 και 5 Ιουλίου. Στα τέλη Ιουνίου, μια χαλαζόπτωση στο Πεκίνο διήρκησε επτά ώρες, με χαλάζι σε μέγεθος αυγών που έμοιζε στο σχήμα με ιό.

Ακολουθήστε την Eva στο Twitter: @EvaSailEast

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε