Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Φοιτητής διαδηλωτής σε απεργία πείνας στην πλατεία Τιενανμέν, Πεκίνο, τον Ιούνιο του 1989. (Ευγενική παραχώρηση του Λιού Τζιέν/Epoch Times)

Οι ΗΠΑ ζητούν πλήρη απολογισμό θυμάτων της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν την παραμονή της 31ης επετείου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανανέωσαν τις εκκλήσεις για δημοσίευση απολογισμού όσων σκοτώθηκαν στη σφαγή της πλατείας Τιενανμέν το 1989, την παραμονή της 31ης επετείου της καταστολής του κινεζικού καθεστώτος εναντίον φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών.

«Θρηνούμε τα θύματα της 4ης Ιουνίου 1989 και είμαστε μαζί με τους ανθρώπους της Κίνας που συνεχίζουν να λαχταρούν μια κυβέρνηση που θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τη βασική ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μόργκαν Ορτάγκους σε δήλωση στις 3 Ιουνίου.

Αργά το βράδυ, στις 3 Ιουνίου 1989, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) χρησιμοποίησε τον στρατό για να καταστείλει ειρηνικούς φοιτητές που διαδήλωναν για μεγαλύτερες ελευθερίες στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο. Στη συνέχεια, οι στρατιώτες κατέφτασαν με τανκς, πατώντας διαδηλωτές και πυροβόλησαν εν ψυχρώ άοπλους φοιτητές. Υπολογίζεται ότι χιλιάδες έχασαν την ζωή τους.

Μέχρι σήμερα, το ΚΚΚ δεν έχει αποκαλύψει τον αριθμό ούτε τα ονόματα αυτών που δολοφονήθηκαν στην αιματηρή καταστολή. Πληροφορίες για το περιστατικό λογοκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στην ηπειρωτική Κίνα.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πλήρη, δημόσια ανακοίνωση των ατόμων που σκοτώθηκαν ή αγνοούνταν», δήλωσε η Ορτάγκους.

Η φετινή επέτειος της σφαγής έρχεται καθώς το ΚΚΚ προκαλεί μια αυξανόμενη διεθνή κατάκριση για την πρόσφατη κίνησή του να επιβάλει νόμο «εθνικής ασφάλειας» στο Χονγκ Κονγκ, για τον οποίον οι επικριτές φοβούνται ότι θα συντρίψει τις ελευθερίες στην πρώην βρετανική αποικία.

Ακτιβιστές στο Χονγκ Κονγκ έχουν προγραμματίσει μια συγκέντρωση σήμερα, Πέμπτη, για να τιμήσουν την επέτειο, παρ’ όλο που η αστυνομία έχει ακυρώσει μια ετήσια δραστηριότητα μνήμης λόγω ανησυχίας για τον ιό. Η πόλη έκανε κάθε χρόνο από το 1990 μια δραστηριότητα μνήμης με κεριά, με περισσότερους από 100.000 παρευρισκόμενους τα τελευταία χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επέκρινε την ακύρωση της δραστηριότητας στο Twitter, γράφοντας: «Εάν υπάρχει [ακόμα] αμφιβολία για την πρόθεση του Πεκίνου, αυτό γίνεται για να αφαιρέσει από το Χονγκ Κονγκ την φωνή και την επιλογή του, καθιστώντας το ίδιο με τις ηπειρωτικές κινέζικες πόλεις».

Την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να ανακαλεί τα ειδικά προνόμια του Χονγκ Κονγκ που του είχαν παραχωρήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή δεν ήταν πλέον αρκετά αυτόνομο από την ηπειρωτική χώρα μετά την πρόσφατη δράση του Πεκίνου. Όταν η πόλη μεταφέρθηκε από τη βρετανική στην κινεζική κυριαρχία το 1997, το καθεστώς είχε δεσμευτεί να παράσχει στο Χονγκ Κονγκ υψηλό βαθμό αυτονομίας στο πλαίσιο «μία χώρα, δύο συστήματα».

Ξεχωριστά την Τρίτη, ο Πομπέο συναντήθηκε με τέσσερις επιζώντες από τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν: Γουάνγκ Νταν, Σου Σιάοκανγκ, Λιέν Λι και Χένρυ Λι.

Νομοθέτες και από τα δύο κόμματα, ως ένδειξη μνήμης της τραγωδίας, επανέλαβαν το αίτημα της κυβέρνησης για δικαιοσύνη.

«Στεκόμαστε δίπλα στα επιζώντα οικογενειακά μέλη των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Μητέρων της Τιενανμέν με την μεγάλη ψυχική δύναμη, οι οποίες εξακολουθούν να αναζητούν αλήθεια και δικαιοσύνη με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο», δήλωσαν ο βουλευτής Τζέιμς Π. ΜακΓκόβερν (Δ-Μασσ.) και ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο (Ρ-Φλα.), πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κογκρέσου για την Κίνα, σε δήλωση της 3ης Ιουνίου.

Οι Μητέρες της Τιενανμέν είναι μια ομάδα οικογενειακών μελών των θυμάτων που ζητούν για δεκαετίες δικαιοσύνη, απόδοση ευθυνών και αποζημίωση για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μέλη της ομάδας παρενοχλήθηκαν και καταπιέστηκαν από το κινεζικό καθεστώς.

«Τριάντα ένα χρόνια μετά την αιματοχυσία, οι προσπάθειες ανθρώπων της Κίνας να ασκήσουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους συνεχίζουν πάρα πολύ συχνά να αντιμετωπίζονται με βάναυση καταστολή», ανέφεραν οι νομοθέτες.

Έκλεισαν με λόγια από τις Μητέρες της Τιενανμέν: «Τα αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία της σφαγής είναι χαραγμένα στην ιστορία. Κανείς δεν μπορεί να τα διαγράψει. Καμία δύναμη, όσο ισχυρή κι αν είναι, δεν μπορεί να τα αλλάξει. Καμία λέξη ή γλώσσα, όσο έξυπνη κι αν είναι, δεν μπορεί να τα αρνηθεί».

Ακολουθήστε την Cathy στο Twitter: @CathyHe_ET

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε