Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δυσκολεύτηκε να λάβει κρίσιμες πληροφορίες για τον ιό του ΚΚΚ από το Πεκίνο στα πρώτα στάδια της επιδημίας, γεγονός που δεν συμφωνεί με τις δημόσιες δηλώσεις του οργανισμού που επαίνεσαν την αντίδραση του καθεστώτος στην κρίση, σύμφωνα με ηχογραφήσεις εσωτερικών συναντήσεων που έλαβε το Associated Press (AP).
Οι ηχογραφήσεις δείχνουν ότι στελέχη του ΠΟΥ διαμαρτυρήθηκαν σε συναντήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 6ης Ιανουαρίου ότι το Πεκίνο δεν δημοσιοποίησε στοιχεία που απαιτούνται για να εκτιμήσουν πώς εξαπλώνεται ο ιός μεταξύ ανθρώπων και τον κίνδυνο για τον υπόλοιπο κόσμο. Το Πεκίνο δεν επιβεβαίωσε ότι ο ιός ήταν μεταδοτικός μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, και πριν από αυτό είπε ότι υπήρχε ελάχιστος ή καθόλου κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Αυτή η πληροφορία αναμεταδόθηκε από τον ΠΟΥ.
«Παίρνουμε ελάχιστες πληροφορίες», δήλωσε η Μαρία Βαν Κερχόφε, επιδημιολόγος και τεχνική διευθύντρια του ΠΟΥ για την COVID-19, σε μια εσωτερική συνάντηση, ανέφερε η AP. «Προφανώς δεν σας αρκεί για να κάνετε έναν σωστό πρόγραμμα».
Σε μια άλλη συνάντηση, ο ανώτατος αξιωματούχος της ΠΟΥ στην Κίνα, ο γιατρός Γκαούντεν Γκαλέα, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο όπου, ναι, μας το δίνουν 15 λεπτά πριν εμφανιστεί στο CCTV», αναφερόμενος στον κινέζικο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό με όνομα Κεντρική Τηλεόραση Κίνας.
Οι αποκαλύψεις έρχονται εν μέσω πιο προσεκτικών διερευνήσεων τόσο επί του κινεζικού καθεστώτος όσο και για τον χειρισμό της πανδημίας από τον ΠΟΥ, με πολύ περισσότερες εκκλήσεις για μια ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του ιού.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 29 Μαΐου ανακοίνωσε την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον ΠΟΥ λόγω του ρόλου τους που βοήθησε το καθεστώς να αποκρύψει την επιδημία. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών έχει επικριθεί για επανειλημμένους επαίνους προς την Κίνα για τη «διαφάνεια» και τη διαχείριση της κρίσης, παρά τις ενδείξεις ότι οι αρχές κατέστειλαν εκείνους που προσπάθησαν να σημάνουν συναγερμό για την ασθένεια κατά τις πρώτες μέρες της επιδημίας στην Γουχάν.
Μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, στελέχη του ΠΟΥ είχαν εκνευριστεί με την έλλειψη πληροφοριών από το καθεστώς, δείχνουν οι ηχογραφήσεις.
«Το γεγονός είναι ότι βρισκόμαστε δύο έως τρεις εβδομάδες μέσα σε ένα συμβάν, δεν έχουμε εργαστηριακή διάγνωση, δεν έχουμε στατιστικά ηλικιών, φύλου ή γεωγραφικής κατανομής, δεν έχουμε μια καμπύλη epi», είπε ο γιατρός Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, αναφερόμενος σε ένα γράφημα που χρησιμοποιείται για να δείξει πώς εξελίσσεται μια επιδημία.
«Ζητήσαμε ανεπίσημα και επίσημα περισσότερες επιδημιολογικές πληροφορίες», δήλωσε o Γκαλέα. «Αλλά όταν ζητούσαμε λεπτομέρειες, δεν παίρναμε τίποτα».
Παρόλο που ένα κρατικό εργαστήριο είχε καταγράψει το πλήρες γονιδίωμα του ιού έως τις 2 Ιανουαρίου, το κινεζικό καθεστώς δεν μοιράστηκε την ακολουθία με τον ΠΟΥ μέχρι τις 12 Ιανουαρίου. Αυτό ήταν μια μέρα αφότου ένα κινεζικό εργαστήριο δημοσίευσε την ακολουθία γονιδιώματος στο virological.org χωρίς άδεια από τις αρχές, ανέφερε η AP. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, επαίνεσε αργότερα τις προσπάθειες του καθεστώτος να μοιραστεί την ακολουθία ιού ως «πολύ εντυπωσιακή και πέρα από λόγια».
Στις 3 Ιανουαρίου, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας εξέδωσε ανακοίνωση σε τοπικούς ερευνητές να παραδώσουν ιϊκά δείγματα σε καθορισμένους οργανισμούς ανίχνευσης παθογόνων ή να τα καταστρέψουν, όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το κινεζικό οικονομικό περιοδικό Caixin και επιβεβαιώθηκε από έγγραφα που ελήφθησαν από την Epoch Times.
Ο ΠΟΥ, σε μια δήλωση προς το AP, υπερασπίστηκε τον χειρισμό της πανδημίας: «Η ηγεσία και το προσωπικό μας εργάστηκαν μέρα με τη μέρα σύμφωνα με τους κανόνες και τους κανονισμούς του οργανισμού για να υποστηρίξουν και να μοιραστούν πληροφορίες με όλα τα κράτη μέλη εξίσου και να συμμετάσχουν ειλικρινά και άμεσα σε συνομιλίες με κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα».
Σύμφωνα με το AP, οι ηχογραφήσεις από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου έδειξαν ότι ο Ράιαν φοβόταν μια επανάληψη της επιδημίας SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) που είχε εμφανιστεί στην Κίνα το 2002, την οποία οι αρχές κάλυψαν επίσης αρχικά.
«Αυτό είναι ακριβώς το ίδιο σενάριο, προσπαθούσαμε ασταμάτητα να λαμβάνουμε ενημερώσεις από την Κίνα για το τι συνέβαινε», είπε, σύμφωνα με το AP. «Ο ΠΟΥ μόλις που είχε καταφέρει να βγει από εκείνη την επιδημία με τον λαιμό του ανέπαφο, δεδομένου του ζητήματος που προέκυψε γύρω από τη διαφάνεια στη νότια Κίνα».
Ο Ράιαν επέκρινε την έλλειψη συνεργασίας του Πεκίνου, λέγοντας: «Αυτό δεν θα συνέβαινε στο Κονγκό και δεν συνέβη στο Κονγκό ούτε σε άλλα μέρη», πιθανότατα αναφερόμενος στην επιδημία Έμπολα που ξεκίνησε εκεί το 2018. «Πρέπει να δούμε τα δεδομένα. … Είναι απολύτως σημαντικό σε αυτό το σημείο».
Υποστήριξε την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στην Κίνα, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ΠΟΥ είχε εκδώσει μια σπάνια δημόσια επίπληξη της Τανζανίας επειδή δεν μοιράστηκε αρκετές πληροφορίες σχετικά με την επιδημία Έμπολα.
«Πρέπει να είμαστε συνεπείς», είπε ο Ράιαν, σύμφωνα με το AP. «Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι παρά την καλή μας πρόθεση … ειδικά αν συμβεί κάτι, θα υπάρξει πολλή κριτική στον ΠΟΥ».
Ακολουθήστε την Cathy στο Twitter: @CathyHe_ET
Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;
Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.
Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr