Ενημέρωση: 6 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβλεψε την Παρασκευή την υπογραφή μιας συμφωνίας-ορόσημου, μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, με τις δύο χώρες να συμφωνούν στην εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεών τους ύστερα από δεκαετίες διαφωνιών και συγκρούσεων, για την οποία ο ειδικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Γκρένελ είπε ότι κατέστη δυνατή χάρη στην «οπτική εξωτερικού παρατηρητή του Τραμπ».
Ο Τραμπ παρακολουθούσε καθώς ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι έβαλαν τις υπογραφές τους στη συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, με τον Τραμπ να χαιρετίζει την συμφωνία ως «ιστορική» και να δηλώνει ότι ανυπομονεί να επισκεφθεί τις δύο χώρες σύντομα.
«Η Σερβία και το Κόσοβο έχουν δεσμευτεί για οικονομική εξομάλυνση», δήλωσε ο Τραμπ. «Εστιάζοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη, οι δύο χώρες μπόρεσαν να επιτύχουν σημαντική πρόοδο».
Ο πρόεδρος της Σερβίας είπε σε ένα tweet: «Καταλήξαμε σε καλή συμφωνία και κάναμε ένα βήμα μπροστά. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτές τις σχέσεις μέσω μιας συμφωνίας συντονισμένης από την μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου και να ασχοληθούμε πρωτίστως με την οικονομία».
Ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της Δημοκρατικής Ένωσης του Κοσόβου, είπε σε ένα tweet: «Το Κόσοβο είναι ευλογημένο με την φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αυτό αποδείχθηκε και πάλι σήμερα με την υπογραφή της συμφωνίας υπό την ηγεσία του @WhiteHouse».
Ο σύμβουλος του Τραμπ για το ζήτημα Σερβίας-Κοσόβου Ρίτσαρντ Γκρένελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι πολιτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών είχαν τελματώσει εδώ και δεκαετίες, και σε μια προσπάθεια υπέρβασης τους αδιεξόδου, ο Τραμπ έφερε στο ζήτημα την οπτική ενός εξωτερικού παρατηρητή και πρότεινε να βρει περιοχές αμοιβαίας συμφωνίας σε οικονομικά θέματα και, από εκεί, να οικοδομηθεί μια πολιτική κατανόηση.
«Ο μόνος τρόπος με τον οποίον θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία είναι με βοήθεια τρίτου», είπε. «Όλοι σε σχετικές θέσεις στην Ουάσινγκτον είπαν: “Δεν μιλάτε για αναγνώριση, δεν μιλάτε για αυτήν την συμβολική λέξη”. Και αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να το αγνοήσουμε αυτό και με μια οπτική εξωτερικού παρατηρητή, να μπούμε και να φτάσουμε σε βάθος».
Αποκαλώντας την συμφωνία «πραγματικά ιστορική», ο Γκρένελ είπε ότι «ο τρόπος με τον οποίον προέκυψε είναι ότι η διπλωματία είχε τελματώσει. Όλοι γνωρίζουν ότι παλεύουμε και μιλάμε για το ίδιο πράγμα εδώ και δεκαετίες. Αγωνίζονται [όλα αυτά τα χρόνια] για τον ίδιο συμβολισμό, λέξεις, ρήματα, επίθετα. Ήταν ένας εφιάλτης».
«Αυτό που μου είπε ο πρόεδρος Τραμπ ήταν: “Παλεύουν διπλωματικά για τα πάντα. Γιατί δεν δοκιμάζουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και δημιουργικό, γιατί να μην προσπαθήσουμε να βάλουμε τα οικονομικά πρώτα και να αφήσουμε την πολιτική να ακολουθήσει τα οικονομικά”», είπε ο Γκρένελ, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές αποδείχθηκαν πρόθυμες να υιοθετήσουν αυτήν την προσέγγιση.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Σερβία συμφώνησε να μεταφέρει την ισραηλινή πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, ενώ το Ισραήλ και το Κόσοβο, που έχουν μεγάλη μουσουλμανική πλειοψηφία, συμφώνησαν για αμοιβαία αναγνώριση.
Η ανακοίνωση της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε μετά από διήμερες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών και των ανώτερων βοηθών του Τραμπ, και πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την ιστορική συμφωνία του περασμένου μήνα μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για ομαλοποίηση των σχέσεων.
Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι, ενώ η συμφωνία μπορεί να είναι μια οδός προς την πραγματικά αναγκαία οικονομική ανάπτυξη, η οικονομία του Κοσόβου είναι πολύ μικρή για να έχει σημασία για την Σερβία, έτσι ώστε να αποτελέσει κίνητρο για το Βελιγράδι να συμφωνήσει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, προϋπόθεση για την μελλοντική ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ασχέτως του εύρους της οικονομικής συμφωνίας της κυβέρνησης που αποκαλύφθηκε αυτήν την εβδομάδα, η συμφωνία δεν θα μεταμορφώσει τις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Σε αντίθεση με τις αντίστοιχες οικονομίες των ΗΑΕ και του Ισραήλ, η οικονομία του Κοσόβου είναι πολύ μικρή για να έχει σημασία για τον μεγαλύτερο γείτονα», έγραψε ο Έντουαρντ Π. Τζόζεφ, ο οποίος υπηρέτησε για δώδεκα χρόνια στα Βαλκάνια, εκ των οποίων και ως αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κόσοβο.
Σε ένα άρθρο γνώμης πάνω στην Εξωτερική Πολιτική, ο Τζόζεφ υποστήριξε ότι, «[ο] διαρκής διάλογος ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα ενίσχυε τους διεθνείς κανόνες κατά της απόσχισης, δημιουργώντας χώρο για πλήρη αναγνώριση του Κοσόβου από όλη την ΕΕ και τα μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό θα άνοιγε την πόρτα για την ένταξη της Πρίστινα στο ΝΑΤΟ, παρακάμπτοντας το βέτο του Ρωσο-κινεζικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα έκλεινε το ζήτημα του Κοσόβου».
Η αλβανική πλειοψηφία του Κοσόβου δήλωσε ανεξαρτησία από την Σερβία το 2008 μετά από εκστρατεία βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ για τον περιορισμό του εθνοτικού πολέμου.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ την Δευτέρα δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία της ΕΕ, οι οποίες σταμάτησαν το 2018 αλλά συνεχίστηκαν τον Ιούλιο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία εντός μηνών.
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.
Ακολουθήστε τον Tom στο Twitter: @OZImekTOM
Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;
Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό. Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.
Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.
[give_form id=”3924″]