Γράφει η Eileen Lai
Ευρεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) «μπορεί να οδηγήσει σε μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022», προειδοποιούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αρνείται τη δυνατότητα μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
Στις 6 Οκτωβρίου, σε συνεδρίαση ειδικής επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ υπαινίχθηκε ότι η Βρετανία μπορεί να μποϊκοτάρει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2022 στο Πεκίνο, καθώς υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι η Κίνα διαπράττει “σοβαρές και ανήκουστες” παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τον λαό των Ουιγούρων,γράφει ο The Independent.
Η βουλευτής των Tories, Alicia Kearns, ρώτησε τον υπουργό εάν το μποϊκοτάζ των αγώνων του 2022 θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Πεκίνου.
«Σε γενικές γραμμές, τείνω να διαχωρίζω τα αθλήματα από τη διπλωματία και την πολιτική, αλλά έρχεται μια στιγμή που αυτό καθίσταται αδύνατο. Ας συλλέξουμε αποδεικτικάστοιχεία, ας συνεργαστούμε με τους διεθνείς εταίρους μας και να δούμε τι περαιτέρω ενέργειες πρέπει να κάνουμε.»
Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, είχε προτείνει προηγουμένως στην κυβέρνηση να παρακινήσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αρνηθεί στην Κίνα το δικαίωμα να φιλοξενήσει τους Αγώνες το 2022, «ή τουλάχιστον να απαγορεύσει την παρουσία εκπροσώπων του Στέμματος.»
Το Αυστραλιανό κοινοβούλιο θα συζητήσει πρόταση άρνησης συμμετοχής σε χειμερινούς αγώνες στο Πεκίνο
Αρκετοί βουλευτές της Αυστραλίας κάλεσαν τους Αυστραλούς αθλητές να μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια των αθλητών και την ακούσια συμμετοχή τους στην προπαγάνδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ανέφερε η ABC .
«Από ηθικής άποψης, θα ήταν λάθος για την Αυστραλία να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση που θα χρησιμοποιηθεί για να νομιμοποιήσει τις σοβαρές παραβιάσεις του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρεξ Πάτρικ.
Ανέφερε ότι οι κινεζικές αρχές αντιτίθενται στην ελευθερία του λόγου και χρησιμοποιούν το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας για να διώξουν αντιφρονούντες.
Ο γερουσιαστής σημείωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση ψήφισε το νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ για να καταστείλει τις δημοκρατικές ελευθερίες της πόλης.
Η Κίνα έχει επίσης επιτεθεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και προβαίνει σε αυτό που ουσιαστικά είναι κράτηση ομήρων από το κράτος.Τουλάχιστον δύο Αυστραλοί πολίτες συγκαταλέγονται μεταξύ των ξένων τουριστών, που κρατήθηκαν αυθαίρετα με κατηγορίες για «απειλή της εθνικής ασφάλειας»
Ο ηγέτης του Πράσινου Κόμματος, Κάσι Ο’Κόννορ, πιστεύει ότι η καταστολή των Ουιγούρων και των Θιβετιανών από την κινεζική κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπιστεί με μποϊκοτάζ.
«Η κινεζική κυβέρνηση κατέστρεψε βάναυσα το Χονγκ Κονγκ και απειλεί καθημερινά να εισβάλει στη δημοκρατική Ταϊβάν», δήλωσε ο O’Connor.
«Πώς μπορούμε να στείλουμε τους αθλητές μας στα χέρια ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος που σχετίζεται με γενοκτονία και έχει ήδη απαγάγει Αυστραλούς πολίτες;»
Ο γερουσιαστής των Φιλελεύθερων Eric Abetz πιστεύει ότι το να δοθεί στο Πεκίνο το δικαίωμα να φιλοξενεί διάσημα διεθνή αθλητικά γεγονότα, είναι “ντροπιαστικό” και η Αυστραλία πρέπει να ηγηθεί του διεθνούς μποϊκοτάζ.
«Ήρθε η ώρα οι χώρες που αγαπούν την ελευθερία να πουν «Αρκετά!» στο Πεκίνο», δήλωσε ο γερουσιαστής.
Το ABC δήλωσε επίσης ότι το αυστραλιανό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει σύντομα εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει την αποχώρηση από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 ως διαμαρτυρία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι παρατηρήσεις για το μποϊκοτάζ έγιναν σε μια εποχή που οι διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τη δίωξη των μουσουλμάνων Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ αυξήθηκαν. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου 400 στρατόπεδα κράτησης έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα από το 2017.
Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, 39 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας και της Αυστραλίας, υπέγραψαν κοινή δήλωση που προτρέπει την Κίνα να επιτρέψει «άμεση, πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στο Σιντζιάνγκ για ανεξάρτητους παρατηρητές.»
«Ανησυχούμε σοβαρά για το τεράστιο δίκτυο στρατοπέδων πολιτικής επανεκπαίδευσης, όπου, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν κρατηθεί αυθαίρετα», ανέφερε η δήλωση.
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece