Η τελευταία κίνηση του κινεζικού καθεστώτος για την επιβολή του «νόμου εθνικής ασφάλειας» στο Χονγκ Κονγκ θα οδηγήσει στο τέλος της αυτονομίας της πόλης, λένε ακτιβιστές και ειδικοί. Προειδοποιούν ότι εάν το Πεκίνο δεν σταματηθεί, θα γίνει ακόμα πιο ασύστολο και θα προβεί σε ακόμα πιο βαριές ενέργειες για να φέρει την πόλη υπό τον έλεγχό του.
Η ανακοίνωση του Πεκίνου την περασμένη εβδομάδα ότι θα εκδώσει νόμο «εθνικής ασφάλειας» για το Χονγκ Κονγκ — παρακάμπτοντας το νομοθετικό σώμα της πόλης — έχει προκαλέσει διεθνή αποδοκιμασία και πυροδότησε και πάλι μαζικές διαμαρτυρίες στην πόλη, με σχέδια για περισσότερες τις επόμενες εβδομάδες.
Μετά την κίνηση του Πεκίνου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε στις 27 Μαΐου ότι το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αυτόνομο από την ηπειρωτική χώρα [Κίνα], θέτοντας υπό αμφισβήτηση το ειδικό καθεστώς συναλλαγών του Χονγκ Κονγκ με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν είναι σαφές εάν η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανάκληση των ειδικών προνομίων του Χονγκ Κονγκ, κάτι που θα απαιτούσε εκτελεστική εντολή από τον πρόεδρο. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει απαντήσει σε ερώτημα της Epoch Times έως την ώρα έκδοσης.
Οι επικριτές φοβούνται ότι ο νόμος, ο οποίος απαγορεύει τις πράξεις «απόσχισης, ανατροπής και τρομοκρατικών δραστηριοτήτων», θα χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για να καταστείλει και να διώξει τις φωνές όσων αντιστέκονται. Οι τοπικοί φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές και νομοθέτες σημειώνουν ότι οι εθνικοί νόμοι για την ασφάλεια χρησιμοποιούνται συχνά για δίωξη και φυλάκιση αντιφρονούντων στην ηπειρωτική χώρα [Κίνα].
Ο νόμος ανοίγει επίσης τη δυνατότητα των υπηρεσιών ασφαλείας του Πεκίνου να λειτουργούν στο Χονγκ Κονγκ.
«Το Χονγκ Κονγκ θα κατακλύζεται από Κινέζους κυβερνητικούς πράκτορες και όσοι κατηγορούνται για παραβίαση του «νόμου εθνικής ασφάλειας» πιθανότατα δεν θα μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε αμερόληπτο δικαστήριο», δήλωσε ο Θορ Χάλφορσεν, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, στην Epoch Times.
Το σχέδιο του Πεκίνου
Η δράση του κινεζικού καθεστώτος δεν ήταν εντελώς απροσδόκητη, σύμφωνα με τον Γουίλσον Λονγκ από την «Ομάδα Προοδευτικών Δικηγόρων» που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ.
«Το σχέδιο του Πεκίνου είναι πάντα να έχει απόλυτο έλεγχο σε ό,τι θεωρεί ως νόμιμους τομείς του. Θεωρεί το Χονγκ Κονγκ ως τη νόμιμη επικράτειά του και κανείς άλλος δεν πρέπει να έχει λόγο, συμπεριλαμβανομένου του λαού του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Λονγκ στην Epoch Times.
Η τελευταία προσπάθεια νομοθεσίας ενός παρόμοιου νομοσχεδίου «κατά της ανατροπής» ήταν το 2003, και το νομοσχέδιο ακυρώθηκε αφότου μισό εκατομμύριο κάτοικοι του. Χονγκ Κονγκ βγήκαν στους δρόμους σε διαμαρτυρία.
Ο Χάλφορσεν δήλωσε ότι η δράση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) ήταν μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από την κακομεταχείριση στην επιδημία του ιού του ΚΚΚ και άλλων εσωτερικών προβλημάτων.
«Το Πεκίνο συμπεριφέρεται σαν εκφοβιστής και το κάνει με έναν τρόπο που λέει στη διεθνή κοινότητα, “Δεν νοιαζόμαστε πλέον”», είπε ο Χάλφορσεν.
Εν τω μεταξύ, το καθεστώς «έχασε την υπομονή του» με τους συμμάχους του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ, κατάσταση που πιθανότατα δημιουργήθηκε και επιδεινώθηκε (α) μετά από χρόνια καθυστέρησης στη θέσπιση του Άρθρου 23, ενός νομοσχεδίου «κατά της ανατροπής», (β) με την επιτυχία των διαδηλώσεων του περασμένου έτους στο Χονγκ Κονγκ εναντίον ενός προτεινόμενου νομοσχεδίου έκδοσης για δίκη στην Κίνα, και (γ) με την σαρωτική εκλογική νίκη των φιλοδημοκρατικών στις περιφερειακές εκλογές, δήλωσε ο Χάλφορσεν.
«Ο κόσμος του Χονγκ Κονγκ δηλώνει με δυνατή φωνή ότι επιθυμεί να είναι αυτόνομος. Η κινεζική κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να πάρει τα πράγματα στα χέρια της αντί να περιμένει τους συμμάχους της στο Χονγκ Κονγκ να νομοθετήσουν», είπε.
Την Τετάρτη, χιλιάδες βγήκαν και πάλι για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του νόμου και ενός άλλου αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που θα ποινικοποιούσε την έλλειψη σεβασμού προς τον ύμνο της κομμουνιστικής Κίνας. Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 300 έως τις 6 μ.μ. τοπική ώρα.
«Το μαχαίρι είναι στα χέρια του καθεστώτος. Οποιαδήποτε στιγμή πλέον θα μας μαχαιρώσουν στον λαιμό», είπε ο πάστορας Τσαν στην Epoch Times στην διαδήλωση στο Causeway Bay.
Το βασικό ζήτημα
Η «ουσία» του ζητήματος, σύμφωνα με τον δικηγόρο και επικεφαλής του φιλοδημοκρατικού Κόμματος Πολιτών Άλαν Λονγκ, είναι να κρατηθεί ο διαχωρισμός των νομικών συστημάτων της ηπειρωτικής χώρας και του Χονγκ Κονγκ.
Ενώ το νομικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ τηρεί το κράτος δικαίου, το δικαστήριο της ηπειρωτικής χώρας χρησιμοποιείται για «ενίσχυση της εξουσίας του ΚΚΚ», δήλωσε ο Λονγκ στην Epoch Times.
Στις 25 Μαΐου, ο Δικηγορικός Σύλλογος του Χονγκ Κονγκ εξέδωσε μια δήλωση (pdf) που επισημαίνει «μια σειρά από ανησυχητικά και προβληματικά χαρακτηριστικά» στο σχέδιο νόμου. Το μίνι σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ, ο Βασικός Νόμος, παρέχει στο ΕΛΚ [του Πεκίνου] την εξουσία να θεσπίζει νόμους μόνο για θέματα που σχετίζονται με την «άμυνα και τις εξωτερικές υποθέσεις, καθώς και για άλλα θέματα διάφορα της αυτονομίας» του Χονγκ Κονγκ, και όχι για την εθνική ασφάλεια, υποστήριξε.
«Η παρούσα πρόταση … παραβιάζει πραγματικά κάθε διάταξη των αρχικών ρυθμίσεων», είπε ο Λονγκ.
Η Μάγκυ Τσαν, εκπρόσωπος του Χονγκ Κονγκ στο νομοθετικό σώμα της Κίνας, το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (ΕΛΚ), πρότεινε τη δημιουργία δικαστηρίου εθνικής ασφάλειας στην πόλη, όπου οι υποθέσεις εκδικάζονται μόνο από Κινέζους δικαστές.
«Αυτό δεν είναι καθόλου αποδεκτό και εισάγει ένα εξωτερικό στοιχείο στο δικαστικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Λονγκ.
Ο Τσεν Νταοσιάνγκ, διοικητής της στρατιωτικής φρουράς της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ, προειδοποίησε μέσω της κινεζικής τηλεόρασης ότι ο στρατός της Κίνας ήταν έτοιμος να «υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία».
Ενώ η επικεφαλής της πόλης Κάρι Λαμ προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ στις 26 Μαΐου ότι ο νόμος θα στοχεύει μόνο «μερικούς ανθρώπους» που εμπλέκονται σε τρομοκρατία ή ανατροπή, ο Γουίλσον Λονγκ από την «Ομάδα Προοδευτικών Δικηγόρων» του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ήταν «απολύτως λάθος» και «πλήρως προπαγάνδα».
Με τους πράκτορες ασφαλείας της ηπειρωτικής χώρας να μπαίνουν για να επιβάλουν τη βούληση του Πεκίνου, το Χονγκ Κονγκ θα δει σύντομα «κρατήσεις τύπου ηπειρωτικής χώρας με όλες τις καταχρήσεις που έχουμε δει στην ηπειρωτική χώρα», είπε, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη δίωξη της πνευματικής ομάδας Φάλουν Γκονγκ και την μαζική φυλάκιση Ουιγούρων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιντζιάνγκ.
«Είναι η φύση των δικτατοριών να λένε: Ω, μην ανησυχείτε για αυτούς τους νόμους περί τρομοκρατίας ή για τον νόμο εθνικής ασφάλειας. Αν δεν έχετε κάνει κάτι λάθος, δεν θα σας στοχεύσουμε», είπε. «Αλλά αν δείτε τι έχει συμβεί στην Κίνα, είναι στην πραγματικότητα το ακριβώς αντίθετο».
Οικονομική ζημία
Το Πεκίνο κάνει ένα «μεγάλο λάθος» θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κόμβου, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Λο Κα-τσουνγκ, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα οικονομικών του City University του Χονγκ Κονγκ.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο κράτος δικαίου και την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ από την ηπειρωτική χώρα — ήδη σε χαμηλά επίπεδα μετά την κρίση του νομοσχεδίου έκδοσης [για δίκη στην Κίνα] του περασμένου έτους — πιθανότατα θα συνεχίσει να ακολουθεί πτωτική πορεία, είπε.
Ο Λο εικάζει ότι το Πεκίνο ενδέχεται να μην επιβάλλει αυστηρά τον νόμο ασφάλειας αμέσως — κίνηση που θα δημιουργούσε ένα ξαφνικό σοκ που θα μπορούσε να καταστρέψει την τοπική οικονομία. Ωστόσο, η ζημία των απολυταρχικών όρων της Κίνας θα εμφανιστεί μακροπρόθεσμα, είπε.
Προέβλεψε επίσης ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μετανάστευση μεγάλης κλίμακας από το Χονγκ Κονγκ, όπως είχε συμβεί μετά την παράδοση της περιοχής στην Κίνα το 1997.
Ο νόμος πιθανότατα θα φέρει μακροπρόθεσμη αστάθεια και κοινωνική αναστάτωση, καθώς η οικονομική ανάπτυξη του Χονγκ Κονγκ συνδέεται περισσότερο με την ηπειρωτική χώρα: Κινέζοι της ηπειρωτικής χώρας μπορεί να κυριαρχήσουν σε ανώτερες θέσεις εντός εταιρειών, ενώ η ξένη συμμετοχή σε βιομηχανίες υψηλής αξίας όπως οι εταιρείες λογιστικής, ασφάλισης και μεσιτείας, θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά, σύμφωνα με τον Λο.
Με την ανακοίνωση του Πομπέο, διακυβεύεται το διεθνές καθεστώς της πόλης — που εξαρτάται απόλυτα από την διαφορετική κατάστασή του σε σύγκριση με την ηπειρωτική Κίνα.
Προηγουμένως, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ είχε ειδικά προνόμια, μεταξύ άλλων σε τομείς εμπορίου, επενδύσεων και μετανάστευσης.
Η πόλη είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών για κρασί, βόειο κρέας και γεωργικά προϊόντα.
«Μόλις αυτός ο [νόμος] ακολουθήσει πραγματικά το δρόμο που απειλεί το ΚΚΚ, πρόκειται να αναστατώσει και να κάνει πολλούς από την επιχειρηματική κοινότητα να αλλάξουν τόπο, μια κοινότητα που βρίσκεται ήδη σε ανησυχία σήμερα», δήλωσε ο Σάμιουελ Τσου, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ομάδας υπεράσπισης με έδρα την Ουάσινγκτον, με όνομα «Συμβούλιο Δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ». «Μόλις τρομάξετε πραγματικά την επιχειρηματική κοινότητα, θα δείτε το κόστος των κινήσεων για μακροπρόθεσμη προστασία».
Μεγάλο μέρος των άμεσων ξένων επενδύσεων που λαμβάνει η Κίνα διοχετεύεται σε αυτήν μέσω του Χονγκ Κονγκ. Δεν θα είναι εύκολο για το Πεκίνο να βρει αντικαταστάτη σε περίπτωση μετάλλαξης του καθεστώτος του Χονγκ Κονγκ. «Το Πεκίνο είχε την ατζέντα να ενισχύσει την Σανγκάη πριν από πολύ καιρό» — από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, είπε ο Λο. «Αλλά μετά από 10 με 20 χρόνια, ακόμα δεν μπορούσαν να κάνουν την Σανγκάη το διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο».
Το πώς θα διαμορφωθεί το Χονγκ Κονγκ θα έχει συνέπειες για τον κόσμο, δήλωσε ο Λονγκ, δικηγόρος του Χονγκ Κονγκ.
«Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ανάμεσα στον ελεύθερο κόσμο και τον δικτατορικό κόσμο», είπε. «Αν πέσει το Χονγκ Κονγκ, τότε μπορείς να είσαι πολύ σίγουρος ότι επόμενη θα είναι η Ταϊβάν … τότε πολύ σύντομα, θα δεις [την επιρροή του ΚΚΚ] να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο».
Η Annie Wu συνέβαλε στο άρθρο.
Ακολουθήστε την Eva στο Twitter: @EvaSailEast
Αμερόληπτα και ανεξάρτητα νέα
Η Epoch Times είναι αμερόληπτη και βασίζεται σε αξίες. Πιστεύουμε ότι η αληθινή δημοσιογραφία στηρίζεται σε ηθικές αρχές. Επικεντρωνόμαστε σε σημαντικά ζητήματα και σε πολιτικές και τον αντίκτυπό τους, όχι σε κομματική μεροληψία. Δεν ακολουθούμε την ανήθικη τάση της δημοσιογραφίας που υπηρετεί μια ατζέντα, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα για να γράφουμε με ειλικρίνεια.