Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ συγκεντρώνονται για μια ολονυχτία με κεριά ως μνήμη της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν, στο Πάρκο Βικτωρίας, Χονγκ Κονγκ, στις 4 Ιουνίου 2020. (Song Bilung/The Epoch Times)

Χιλιάδες στο Χονγκ Κονγκ αψηφούν την απαγόρευση της αστυνομίας για να τιμήσουν τη μνήμη της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν

Χιλιάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ αγνόησαν την απαγόρευση της αστυνομίας και οργάνωσαν μια ολονυχτία με κεριά στο Πάρκο Βικτωρίας για να τιμήσουν τα θύματα της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 στις 4 Ιουνίου.

Η ετήσια ολονυχτία στο Χονγκ Κονγκ είναι η μοναδική δημόσια εκδήλωση για το γεγονός στην επικράτεια της Κίνας. Οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας του 1989, οι οποίες κατεστάλησαν βάναυσα από το κινεζικό καθεστώς, αποτελούν θέμα ταμπού στην ηπειρωτική Κίνα. Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ είχε απαγορεύσει την εκδήλωση, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση του ιού του ΚΚΚ.

Οι κάτοικοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία φορά που θα είχαν την ελευθερία να πραγματοποιήσουν δημόσια εκδήλωση, υπό το φως της απόφασης του Πεκίνου να θεσπίσει νόμο περί «εθνικής ασφάλειας» στο Χονγκ Κονγκ για να τιμωρεί τις δραστηριότητες που το κινεζικό καθεστώς θεωρεί ως «απόσχιση, ανατροπή, διείσδυση ή σαμποτάζ».

Η Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ για την Υποστήριξη Πατριωτικών Δημοκρατικών Κινήσεων στην Κίνα, η διοργανώτρια της ετήσιας εκδήλωσης από το 1990, άναψε τα πρώτα κεριά στις 6:30 μ.μ. τοπική ώρα κοντά σε ένα συντριβάνι στο πάρκο, πριν εισέλθει στα γήπεδα ποδοσφαίρου του πάρκου παρά τα οδοφράγματα που είχαν τοποθετήσει οι τοπικές αρχές.

Μαζί με τα μέλη της συμμαχίας κατέφτασαν και χιλιάδες άλλοι κάτοικοι, παρά την παρουσία αστυνομικών ΜΑΤ στους δρόμους κοντά στο πάρκο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε επίσημα στις 8 μ.μ. τοπική ώρα. Τηρήθηκε σιωπή ενός λεπτού για τα θύματα στις 8:09 μ.μ.

Σε αντίθεση με τις εκδηλώσεις των τελευταίων ετών, οι άνθρωποι έκαναν περισσότερα από απλώς να θυμηθούν τα θύματα. Εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα αιτήματά τους ως μέρος ενός τοπικού κινήματος υπέρ της δημοκρατίας ενάντια στην καταστρατήγηση του Πεκίνου, το οποίο ξέσπασε τον Ιούνιο του 2019 για ένα νομοσχέδιο έκδοσης για δίκη που από τότε έχει αναβληθεί.

Ο Τζο, ο οποίος συμμετείχε σε μια ολονυχτία στη γειτονιά Τσιμ Σα Τσουί, είπε ότι οι στόχοι του κινήματος του Χονγκ Κονγκ και των διαδηλωτών του 1989 ήταν ίδιοι.

«Ελπίζουμε όλοι για τη δημοκρατία και για έναν ελεύθερο τρόπο ζωής. Αν δεν θυμόμαστε την ιστορία, ίσως σε μερικά χρόνια, θα συμβεί ξανά», είπε.

Η κ. Λαμ συγκινήθηκε καθώς θυμόταν εκείνο το βράδυ πριν από 31 χρόνια, όταν έμεινε όλη νύχτα παρακολουθώντας στην τηλεόραση τι συνέβη στο Πεκίνο.

«Δεν μπορούσα να κοιμηθώ», είπε στην Epoch Times. «Πώς μπορεί η ζωή να είναι τόσο ανέλπιδη; Ποτέ δεν ήξερα ότι θα ήταν τόσο σκληροί».

Εξέφρασε απογοήτευση για την απαγόρευση της αστυνομίας σε μια επίσημη εκδήλωση.

«Γιατί να καταπιεστεί μια τόσο ταπεινή ελπίδα;» είπε, αν και ήταν αισιόδοξη για το μέλλον του κινήματος του Χονγκ Κονγκ. «Η αλήθεια επικρατεί πάντα. Εμπιστεύομαι τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ».

Άνθρωποι κρατούν αφίσες με τις λέξεις «Ο Ουρανός καταστρέφει το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα» σε μια ολονυχτία στο πάρκο Βικτωρίας, Χονγκ Κονγκ, 4 Ιουνίου 2020. (Song Bilung/The Epoch Times)

 

Οι παρευρισκόμενοι στο Πάρκο Βικτωρίας φώναζαν συνθήματα όπως «Ελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ, η επανάσταση των καιρών μας», «Δικαιοσύνη για την 4η Ιουνίου», «Τέλος στην δικτατορία του ενός κόμματος» και «Αντίσταση στον νόμο “Εθνικής Ασφάλειας”».

Ακούστηκε επίσης ο ανεπίσημος ύμνος του δημοκρατικού κινήματος, «Δόξα στο Χονγκ Κονγκ».

Περίπου στις 9 μ.μ. στην περιοχή Μονγκ Κοκ, διαδηλωτές προσπάθησαν να δημιουργήσουν οδοφράγματα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Αστυνομικοί με πολιτικά τους επιτέθηκαν με σπρέι πιπεριού και συνέλαβαν αρκετά άτομα.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, το νομοθετικό σώμα της πόλης, στο οποίο πλειοψηφούν οι υπέρ του Πεκίνου, ψήφισε ένα αμφιλεγόμενο νόμο εθνικού ύμνου, ο οποίος τιμωρεί οποιονδήποτε δεν δείχνει σεβασμό προς τον ύμνο της κομμουνιστικής Κίνας. Απαιτεί επίσης από τα σχολεία να διδάξουν την ιστορία του ύμνου και την «εθιμοτυπία» του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος «για να παίζουν και να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο».

Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν ανησυχίες για το μέλλον του Χονγκ Κονγκ ενόψει της πρόσφατης κίνησης του Πεκίνου. «Ο παλιός τρόπος ζωής μας στο Χονγκ Κονγκ ήταν ότι μπορούσαμε να πούμε ό,τι θέλουμε. … Εκτός αν θέλαμε να ακυρώσουμε το μία χώρα, δύο συστήματα — διαφορετικά, είναι λάθος να μην επιτρέπουν στους ανθρώπους να μιλούν», είπε ο Τζο.

Η κ. Λι, η οποία συμμετείχε επίσης στην ολονυχτία στο Τσιμ Σα Τσουί, είπε ότι νιώθει ως ευθύνη της να υπενθυμίσει στην επόμενη γενιά «πόσο αυταρχικό είναι το [κινεζικό] καθεστώς».

«Γίνεται όλο και πιο καταπιεστικό τώρα και θέλει ακόμη και να μας φιμώσει, αλλά οι φωνές των ανθρώπων έγιναν πιο δυνατές», είπε, αναφερόμενη στο τρέχον κίνημα διαμαρτυρίας. «Όσο περισσότερο τους απαγορεύεις, τόσο πιο δυνατές είναι οι φωνές αντίστασης».

Στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, περίπου 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν για ολονυχτία στην πλατεία One Liberty.

Ο Γου Ρενχουά, μάρτυρας της σφαγής που διέφυγε από την Κίνα με τη βοήθεια ανθρώπων του Χονγκ Κονγκ, είπε ότι ήταν χαρούμενος που βλέπει την ολονυχτία στο πάρκο Βικτωρίας. Προειδοποίησε ότι εάν δεν σταματηθεί, το καθεστώς θα χρησιμοποιήσει παρόμοιες τακτικές για να καταστείλει τους διαφωνούντες.

«Η σφαγή της 4ης Ιουνίου δεν είναι ιστορία, είναι πραγματικότητα», είπε σε ομιλία του.

Η έκδοση του Χονγκ Κονγκ της Epoch Times συνέβαλε σε αυτό το άρθρο. 

Αμερόληπτα και ανεξάρτητα νέα

Η Epoch Times είναι αμερόληπτη και βασίζεται σε αξίες. Πιστεύουμε ότι η αληθινή δημοσιογραφία στηρίζεται σε ηθικές αρχές. Επικεντρωνόμαστε σε σημαντικά ζητήματα και σε πολιτικές και τον αντίκτυπό τους, όχι σε κομματική μεροληψία. Δεν ακολουθούμε την ανήθικη τάση της δημοσιογραφίας που υπηρετεί μια ατζέντα, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα για να γράφουμε με ειλικρίνεια.

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε