Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Ουκρανοί εγκαταλείπουν τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο ανατολικές πόλεις και φτάνουν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Λβιβ για να ταξιδέψουν, στις 24 Μαρτίου 2022. (Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times)

10.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στη Βρετανία μέσα σε μια εβδομάδα

Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο των καθεστώτων βίζας αυξήθηκε κατά 10.000 μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Περίπου 37.400 άτομα είχαν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο των καθεστώτων βίζας της Ουκρανίας από την Τρίτη, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Οι τελευταίες αφίξεις περιλαμβάνουν 19.500 άτομα στο πλαίσιο του προγράμματος Homes for Ukraine – μια αύξηση κατά τα τρία τέταρτα από 11.100 άτομα την προηγούμενη εβδομάδα.

Το πρόγραμμα “Homes for Ukraine” αντιμετώπισε ευρεία κριτική για το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να λάβουν οι πρόσφυγες βίζα και να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν λάβει βίζα και φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται, αλλά η πλειοψηφία -περίπου έξι στους 10- δεν έχει φτάσει ακόμη.

Το πρακτορείο ειδήσεων PA έχει αναφερθεί σε πολλές περιπτώσεις όπου οικογένειες δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή δεν έχουν λάβει όλα τα μέλη της οικογένειας βίζα ή άδεια για να ταξιδεύσουν.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ορισμένοι άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για βίζα ώστε να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μένουν κοντά στην Ουκρανία για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους νωρίτερα, ή ότι έκτοτε άλλαξαν γνώμη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να είχε αντιδράσει ταχύτερα για να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά δήλωσε στην εκπομπή Good Morning Britain του ITV ότι “μεγάλος αριθμός” έρχεται τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης αυτή την εβδομάδα, μια ομάδα επίδοξων οικοδεσποτών απείλησε την κυβέρνηση με νομικές ενέργειες εκ μέρους εκατοντάδων προσφύγων που περιμένουν από τον Μάρτιο να λάβουν τη βίζα τους.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το 33% των ανθρώπων στους οποίους έχει χορηγηθεί βίζα στο πλαίσιο του προγράμματος Homes for Ukraine έχουν ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, από περίπου το ένα πέμπτο την προηγούμενη εβδομάδα.

Και το 49,3 τοις εκατό όσων έχουν λάβει βίζα στο πλαίσιο του οικογενειακού προγράμματος έχουν φτάσει, από 45,8 τοις εκατό.

Μέχρι την Πέμπτη, είχαν υποβληθεί περίπου 125.100 αιτήσεις για βίζες και είχαν εκδοθεί 95.500.

Σε αυτές περιλαμβάνονται 44.200 αιτήσεις στο πλαίσιο οικογενειακών καθεστώτων, εκ των οποίων έχουν χορηγηθεί 36.300 θεωρήσεις, και 80.900 αιτήσεις στο πλαίσιο καθεστώτων χορηγίας, εκ των οποίων έχουν χορηγηθεί 59.100 θεωρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των αιτήσεων για βίζες στο πλαίσιο και των δύο προγραμμάτων έχουν εγκριθεί.

Αυτό περιλαμβάνει το 82,1% των αιτήσεων στο πλαίσιο του οικογενειακού καθεστώτος και το 73% των αιτήσεων για το πρόγραμμα Homes for Ukraine.

PA Media

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε