Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος. (φωτ. n-t.gr)

11-25 Ιουλίου: 6ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος από το Εθνικό Θέατρο

Από τις 11 έως τις 25 Ιουλίου 2023, θα πραγματοποιηθεί στο Λυγουριό το 6ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, που διοργανώνει το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου.

Φέτος, το Εργαστήριο θα διευθύνει η ηθοποιός Αγλαΐα Παππά με τη συνεργασία της Ιταλίδας ηθοποιού και καθηγήτριας της Σχολής Ronconi του Piccolo Teatro, Diana Manea. Το Εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές/τριες δραματικών σχολών, αλλά και σε νέους/νέες επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορογράφους και γενικότερα επαγγελματίες της σκηνικής πράξης που επιθυμούν να εμβαθύνουν στη μελέτη του αρχαίου δράματος, προσφέροντας εξειδικευμένη γνώση, ενώ παράλληλα επιθυμεί να ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου πάνω στη σύγχρονη πρόσληψη και σκηνική προσέγγιση του αρχαίου δράματος.

Το Εργαστήριο θεσμοθετήθηκε σε ετήσια βάση το 2016, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι μέλος του Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ.

Εξουσία -Διαφθορά

Σημείο εκκίνησης του φετινού εργαστηρίου είναι η τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι». Γραμμένη το 407 πΧ, την εποχή που ο ποιητής φιλοξενείται στην αυλή του βασιλιά Αρχελάου Α’ της Μακεδονίας, η τραγωδία συγκαταλέγεται στα έργα της όψιμης δραματουργικής παραγωγής του ποιητή. Λίγο πριν το τέλος του εξοντωτικού για την Αθήνα Πελοποννησιακού Πολέμου (431 πΧ – 404 πΧ), ο Ευριπίδης καταπιάνεται με την ποιητική αφήγηση ενός μυθικού πολέμου, θέλοντας να μιλήσει για τα αποτέλεσμα των επιλογών μιας διεφθαρμένης -πολιτικής και θρησκευτικής- εξουσίας αδύναμης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σε έναν κόσμο που κλυδωνίζεται, σε έναν κόσμο ετοιμόρροπο, η λύση μπορεί έρθει μόνο από έναν νέο άνθρωπο, που δεν έχει διαφθαρεί ακόμα από τα παιχνίδια της εξουσίας. Η λύση αυτή αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό όταν ο άνθρωπος που επιλέγεται είναι ένα νεαρό κορίτσι.

6ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος. (φωτ.: © Patroklos Skafidas)

 

Έχοντας ως κεντρικό άξονα την τραγωδία και την έννοια της θυσίας, το εργαστήριο ξεκινάει αναμοχλεύοντας τα βασικά ερωτήματα γύρω από το αρχαίο δράμα: Τι είναι τραγωδία; Τι είναι η τραγωδία σήμερα; Ποια είναι η δομή της και πώς την αντιλαμβανόμαστε σήμερα;

Η εμβριθής ανάλυση του αρχαίου κειμένου θα συμπορευτεί με την πρακτική άσκηση, προκειμένου η μετάβαση από την απλή ανάγνωση του κειμένου στη σκηνική του έκφραση να γίνει αβίαστα. Οι συστηματικές πρόβες, η εντατική σωματική και φωνητική εκπαίδευση και ο αυτοσχεδιασμός θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τις δυναμικές των «οργάνων» τους και τον τρόπο ελέγχου τους. Τελικός στόχος η παρουσίαση ενός τελετουργικού δρώμενου με τη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων.

Το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που δημιούργησε, συντονίζει και ενισχύει οικονομικά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα ανθρώπων του θεάτρου που ανήκουν σε διαφορετικές βαθμίδες και κατηγορίες, την εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με το είδος και την ανάπτυξη συνθηκών συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων του θεάτρου από διαφορετικές χώρες.

Γλώσσες εργασίας: ελληνικά – αγγλικά (η γνώση της Αγγλικής είναι απαραίτητη και για τους Έλληνες συμμετέχοντες). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους και φωτογραφία τους έως και τις 15 Ιουνίου 2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: drama2@n-t.gr, με την ένδειξη 6ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος. Η επιλογή θα γίνει βάσει των βιογραφικών. Πιθανότατα θα ακολουθήσει και συνέντευξη. Για να δείτε τα αναλυτικά βιογραφικά των διδασκόντων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου . Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση drama2@n-t.gr και στο 2105288253 (κ. Ευτυχία Χαραλαμπάκη).

 

Ν.Μπ.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε